用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Six form 最低收生要求
go

[英國] Six form 最低收生要求

請問通常報six form ,通常最少要有幾多科gcse 成績,如果只考5科gcse , 係咪好少學校收?

回覆 CCCK1234 的帖子

以我所知唔一定,要睇情況。
如果小朋友係喺英國讀緊Y11,咁就要解釋得到點解只考5科,要考比較好嘅學校可能難啲。
如果小朋友係喺香港讀緊,咁根本無需要考iGCSE,應該有唔少香港學生讀完F4(或者F5)無考iGCSE都報到學校讀sixth form。
事實上亦有喺英國讀一年intensive GCSE course嘅學生(一般都係考6科)可以成功銜接去唔錯嘅學校讀sixth form。

都唔係既,一般收生要求全部6以上而A Level 修讀既起碼7,我仔有同學讀5科,predict grade 7,7,7,數學8英文6,Cardiff 收左。

回覆 beastiebistro 的帖子

小朋友就係諗住報1 year gcse 課程,但只係讀5科,我就係驚six form 唔收,因為我睇過幾間都要6科

回覆 yuyueng 的帖子

因為佢5科成績好,所以先例外呢?

CCCK1234 發表於 21-3-1 07:43
回覆 yuyueng 的帖子

因為佢5科成績好,所以先例外呢?
一般傳統寄宿中學的確係set最低6科既,而Cardiff 呢DA工廠又唔係一般既寄宿中學,都好視乎你果5科咩成績,我可以話學店應該係無問題,其實你可以搵2間大既agent 問下,畢竟佢地知道收生要求,況且問野又唔使錢既。

咁點解唔讀6科呢?你諗住讀邊間,讀返佢嘅sixth form咪得囉?
至於邊間學校幾多科收就,或者係咪一定6科先收就間間都唔同。就算website話6科都唔一定,或者你5科成績超好,有得酌情收都唔定。如果你有心儀嘅學校讀sixth form,咁不如直接問。

CCCK1234 發表於 21-3-1 07:42
回覆 beastiebistro 的帖子

小朋友就係諗住報1 year gcse 課程,但只係讀5科,我就係驚six form 唔收,因 ...

問學校可否自修一科!

回覆 db7mu23 的帖子

都可試下,不過學費會再貴d

beastiebistro 發表於 21-3-1 09:33

咁點解唔讀6科呢?你諗住讀邊間,讀返佢嘅sixth form咪得囉?
未有心儀學校,所以想知係咪大多數學校都要求6科,如果係,就可能唔可以報呢個course

我唔知邊間所以唔識comment,不過只係offer 5科又好似怪啲。