用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友富創意不喜坐定定學習,應讀什麼學校? ...
go

小朋友富創意不喜坐定定學習,應讀什麼學校?

暫時知有王錦輝、救恩、啟思、港同。仲有冇其他建議?

啟思 , 其餘3間都算大熱 , 有 offer 先再考慮 , 我小朋友黎緊 Y1 升基信 , 你都可以睇下教學內容岩唔岩小朋友 , 再唔係就國際學校了  

tultul1 發表於 21-2-28 21:50
暫時知有王錦輝、救恩、啟思、港同。仲有冇其他建議?

唔止活動教學模式,課程本身也得考慮一下。
有創意的小朋友小學更適合外國/IB課程,local課程始終係追求硬知識,答model answer.
我女在IS小學,除了數學,D堂課九成是open answer的,上堂係discuss自己的idea, 充分發揮,不洗嫌D野淺會悶。
另外好重要,愈少功課愈好,因為有創意的小朋友本身自己好多idea好多野搞,忙碌便會窒礙。
除了IS, CKY,宏信和啟思的小學是IB模式。
另外最好一條龍,否則到高小都係要回歸現實。
當然你在local課程也可發揮創意的(驚比人打,補番先)不過學習過程睇邊様會享受D。

回覆樓主:

非傳統學校或國際學校會欣賞小朋友創意,鼓勵think out of the box, 有大量Creative writing 要做,所以being creative 係優點,老師每教一個topic會先做open discussion, 每個小朋友都有機會發言,Art work 每個小朋友都不同,完全唔鼓勵家長幫手!

回覆 964000 的帖子

local 課程發揮太多創意 , 係會俾老師投訴同常常要求見家長呀

chriskaan 發表於 21-3-2 10:41
回覆 964000 的帖子

local 課程發揮太多創意 , 係會俾老師投訴同常常要求見家長呀   ...

Totally agreed

chriskaan 發表於 21-3-1 10:36
啟思 , 其餘3間都算大熱 , 有 offer 先再考慮 , 我小朋友黎緊 Y1 升基信 , 你都可以睇下教學內容岩唔岩小朋 ...

基信真係唔太了解,等我睇吓先!謝謝

964000 發表於 21-3-2 09:50

唔止活動教學模式,課程本身也得考慮一下。

謝謝回覆。我最初都有諗過國際學校,但本身唔太了解,而且好多都是冇K3而是直接K2後升小學,所以已經遲了

ol_bb 發表於 21-3-2 10:23
非傳統學校或國際學校會欣賞小朋友創意,鼓勵think out of the box, 老師每教一個topic會先做open discussi ...

國際學校真係唔太了解,而且亦怕家中冇support(平時主要老人家照顧,唔識英文)

tultul1 發表於 21-3-3 22:34
謝謝回覆。我最初都有諗過國際學校,但本身唔太了解,而且好多都是冇K3而是直接K2後升小學,所以已經遲了
...

你有興趣可以去國際教育版看看舊帖,其實有些學校也有機會插班,IS小學讀最好(看我舊帖)。
我以前都不了解,好采有親人和朋友讀緊,見佢地的小朋友都「很對辦」向他們了解多了,又去各IS參觀,覺得IS更適合我小朋友,之後冇看LS了。
我小朋友都係創意爆棚好怕悶的人,有時佢做功課專登答D古靈精怪的東西老師都不會話佢,仲讚佢creative。因為佢哋的問題都是open questions, 學完寫番你的points和意見出來自由發揮,所以D小朋友都好鐘意寫野。
N班時IS老師告訴家長,如果小朋友喜歡畫到三隻眼兩個鼻也不用話佢由得佢。K1佢收到學校派的手冊,女第一件事就在白色的封面畫到花晒,我那時local家長上身,還駡了她一頓,點知老師冇話佢仲讚佢畫得靚。
個氛圍和老師的mindset不同,我在IS小學咁耐都未聽過”model answer”呢個term,考試技巧這些東西到中學才學吧,反正小學都是一條龍又沒有甚麼呈分。

964000 發表於 21-3-4 08:32
你有興趣可以去國際教育版看看舊帖,其實有些學校也有機會插班,IS小學讀最好(看我舊帖)。
我以前都不了 ...

謝謝回覆。我內心好掙扎,因為想佢中文好啲,如讀IS中文就算外補都不會及得上本地程度。如果將來佢出國,而家更係佢打好中文基礎的關鍵

錢唔係問題可以考慮CKY, 中文程度同local school差唔多

Ann201403 發表於 21-3-6 22:29
錢唔係問題可以考慮CKY, 中文程度同local school差唔多

不過很難考啊

回覆樓主:

性格啱自然會收,學校會識簡

tultul1 發表於 21-3-4 19:43
謝謝回覆。我內心好掙扎,因為想佢中文好啲,如讀IS中文就算外補都不會及得上本地程度。如果將來佢出國, ...

係架,一般點補都不及本地,正如本地英文點補都一般不及IS.
如果想中文有local 水平又類似IS setting, 可考慮CKY和VIC, YMCA都好IS。
Spectrum好濶,跟住就係比較活動有提供其他課程的本地學校,除你之前講那些,還有優才,真道等。再之後就比較活動的傳統學校。

Ann201403 發表於 21-3-7 01:19
性格啱自然會收,學校會識簡

最緊要合羣

964000 發表於 21-3-8 10:03
最緊要合羣

合群都重要、不過12年,一齊上中學,相信結交好朋友唔難

Ann201403 發表於 21-3-8 23:41

合群都重要、不過12年,一齊上中學,相信結交好朋友唔難

我指學校收生好睇小朋友是否合羣,不過現在zoom/video in可能睇唔到。