用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs SPB
樓主: Leungmay_ling
go

CKY vs SPB  

CKY由小學至中學英文語境極佳,而SPB小學係中文小學,不過兩間都有offers,小朋友已經係精英,讀邊間也沒大問題。

Awyleung 發表於 21-2-28 23:16
回覆 Soundervolt 的帖子

https://hd.stheadline.com/news/columns/333/20181105/714490/專欄-名校翱翔-八 ...

之前講咗,本地學校嘅IB學生都被揀過,唔係兩年嘅課程特別有優勢,而係本身可以讀IB課程嘅學生質素已經夠高。

Soundervolt 發表於 21-2-28 23:21
之前講咗,本地學校嘅IB學生都被揀過,唔係兩年嘅課程特別有優勢,而係本身可以讀IB課程嘅學生質素已經夠 ...

而呢班人,基本上佢地考咩公開試應該都係有力做最top個一班。

你問我攞實質數據我俾你啫
IB 當然係精英讀,不過樓主小朋友咁叻兩邊有offers都係小精英呀!

lambeanmama 發表於 21-2-28 23:25
而呢班人,基本上佢地考咩公開試應該都係有力做最top個一班。

咪就係囉!所以唔可以只睇結果而忽略原因

多謝大家寶貴意見,相信我們只是運氣較好才有幸有呢兩個offers,實在說不上是什麼精英,非常同意讀咩課程都係一分耕耘 一分收穫!

大家提醒左我好多學校高中入到IB班的本身已是高材生,成績好其實又幾理所當然,自己唔係心頭高想阿囝入神科,Cky 吸引我哋嘅係語境、學習氣氛、訓練小朋友靈活思考模式;而SPB 就穩穩陣陣、品德好

不過話說回來都擔心讀左cky 最後發覺小朋友/家庭唔適合的,轉番local school 亦較難適應,加上我哋只係普通家庭,將來亦未必負擔到小朋友放洋,應該最終都會揀SPB

Awyleung 發表於 21-2-28 23:26

你問我攞實質數據我俾你啫

五六歲人仔就可以睇得出係未來精英?一定適合IB? (我都有朋友後悔俾個女讀IB)。 同阿仔經歷咗咁多年,見過唔少當年被神校取錄,最後都要轉走嘅學生.... 漫漫長路,當中仲充滿有好多變化及挑戰,總之就共勉啦!

回覆 Leungmay_ling 的帖子

也祝你小朋友在本地讀書也有美好前程!SPB 和 CKY 也是很多人心儀之選,最緊要配合家庭情況💪💪💪

Leungmay_ling 發表於 21-2-28 23:33
多謝大家寶貴意見,相信我們只是運氣較好才有幸有呢兩個offers,實在說不上是什麼精英,非常同意讀咩課程都 ...

兩間都是好學校,揀定就好了!沒有最好,只有最適合。選校一定是睇晒整個家庭!祝福你和小朋友;可以開心迎小一了!

lambeanmama 發表於 21-3-1 00:02
兩間都是好學校,揀定就好了!沒有最好,只有最適合。選校一定是睇晒整個家庭!祝福你和小朋友;可以開心 ...

路過搭嘴。我諗DSE/IB主要係學習方法和學習過程的分別。

至於將來留港/留學,或者邊個公開試易考,依家呢個階段就房第一位,是否太功利?

CKY我覺得屬於介於傳統和國際學校之間,雖然IB成績好好,升學還是本地大學為主,說明大部分家庭還是打算留港,並非留學,而揀CKY,同國際學校家庭的取向唔同。

講到學習方法和整體的學習體驗,IB模式的確更加適合未來社會發展。傳統教學主要係knowledge based learning,不過,知識越來越多,人工智能的發展等等,求學生涯辛辛苦苦學來的知識,夠用?有用?傳統學習付出的,和將來生活所需要的,不成比例。
CKY我未研究過,不過佢哋好多projects, 可否理解為project based learning? 學習過程更加注重對知識的探索,獲取知識的途徑。不過聽聞家長會幫手做project, 其實如果家長幫手做,是浪費了小朋友自己學習的機會。

再之後,唔知CKY是否會有problem based learning, 更加培養到小朋友成為一個主動學習者,終生收益。

DSE或者話傳統學習的好處,我覺得是系統化,初級知識體系完整而堅實。而且小朋友訓練到吃苦耐勞。如果家長或者學校可以幫小朋友保持到學習興趣,主動探求而不是被動輸入,自學能力等等,其實也是不錯的選擇。

的確每一個小朋友都有自己特質,早期階段冇人知佢適唔適合。不過,要睇大多數,大多數同學,可以達到的水平和效果。

所以我覺得留樓主面對的不是揀兩間不同學校,而是兩種學制,和小朋友將來的學習體驗。

一直都有人覺得自己唔適合DSE,而轉其他學制,也有人覺得自己唔適合IB,而轉A level, AP,甚至DSE。所以不用擔心中途退出機制

回覆樓主:

cky 2020 有92個ib考生,2年前,即2018年有132個考IGCSE, 即有3成學生選擇了其他

Soundervolt 發表於 21-2-28 22:23

“本地大學神系收IB 仲多過dse”

同問過港大醫科負責收生的朋友,大概3成DSE,7成Non jupas,尤其喜歡收IB

Bighamster 發表於 21-3-1 09:44
同問過港大醫科負責收生的朋友,大概3成DSE,7成Non jupas,尤其喜歡收IB

Prof. Wong? 喺本地學校想讀IB,喺之前本地課程考到標青成績而被揀中先至算啦。

據Prof. Wong講,其實收生最主要睇成績,不過IB比DSE早放榜亦係有著數。

Bighamster 發表於 21-3-1 09:44

港大醫?梁卓偉公開講過收75% DSE 生,衹係近年冇咁人多報港大醫,所以收唔足。17/18 academic year, 港大醫收了60 local students via non jupas, 28 個A level, 15 個 IB, 17 個 others。如大家有近兩年數據,可分享下

大家啲數據好犀利!雖然僥倖考入,但其實心底裡覺得考小成績同升小後成績係兩回事,而且考得入嘅小朋友全部都叻仔叻女,所以有幸入到心儀學校讀書都要大人小朋友好好努力

我同樓主一樣有同一個煩惱~ 不過,我一家外國回流返黎,小學後應該(等小朋友學好中文基礎)會離港升中學⋯ 唯一擔心係CKY嘅校風麻麻,網上有好多欺凌事件/老師處理不公嘅comments⋯ 希望得知SPB校風如何? 學術成績可以追,人格品德好難改⋯

https://www.ischooladvisor.com/reviews/po-leung-kuk-choi-kai-yau-school-hong-kong

misswendyyan 發表於 21-3-1 22:31
我同樓主一樣有同一個煩惱~ 不過,我一家外國回流返黎,小學後應該(等小朋友學好中文基礎)會離港升中學 ...

欺凌事件?唔係呀嘛。

回覆 happyty 的帖子

spcps 係中小冇錯 不過英文都唔容易 始終spc係英中
不過比較好笑既係,spcps中文去到小三開始會普教中,升到spc又返去廣教中 (個人支持後者)

vincenthocs    發表於 21-3-3 09:12