用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs SPB
go

CKY vs SPB  

感恩有呢兩間學校offer,兩間都係好好學校,DSE vs IB,傳統vs 新派

普通雙職家庭,小兒性格活潑、愛表達、中英文都平均,會主動做功課,請教過學校老師,話小朋友傳統/IB 課程相信都能應付到,只是看看父母期望而已

想請教大家,如日後無打算離港升學,係咪應該揀SPB 會較適合?感謝(emoji)(emoji)

本地升學,會揀SPB

回覆樓主:

一間喺馬騮山,一間喺南區,會否考慮學校地點?如果冇打算將來出國留學,將來透過JUPAS入香港嘅資助大學,DSE會比較大路。不過選校都要睇吓家長及子女適合嘅教育模式。

Soundervolt 發表於 21-2-28 20:48
一間喺馬騮山,一間喺南區,會否考慮學校地點?如果冇打算將來出國留學,將來透過JUPAS入香港嘅資助大學,D ...

地點不是問題,家住九龍中,兩間搭校車也很ok

cky 教學模式係重探究,聽聞初小時很多時候也要父母幫忙做research ,引導小朋友做project ,因在職關係擔心無時間跟到,傳統課程上對我地父母嚟講應較易掌握,只是cky 考ib 成績也好吸引,近年受歡迎程度也高,所以來本只有SPB 的我們也想再考慮一下

Cky, IB 比較大路

Leungmay_ling 發表於 21-2-28 20:19
感恩有呢兩間學校offer,兩間都係好好學校,DSE vs IB,傳統vs 新派

普通雙職家庭,小兒性格活潑、愛表達 ...

ib 好難轉local
但local 隨時可以轉ib,只要 language 打得好
不打算升外國更應該選 local

正路SPB

回覆樓主:

樓主, SPC 除了DSE, 還有IAL 國際課程喎
而且成績都不錯

2020 International Advanced Level (IAL) Examination Results

The College is greatly delighted to announce the outstanding results of our first cohort of students undertaking the International A-Levels qualification.

50% of the students achieved A*, the highest grade, in four subjects. One student studied five subjects and obtained A* in all five subjects that he did. An overwhelming majority of the remaining students obtained A* in one to two subjects. 100% of the students who studied Chemistry and those who studied Further Mathematics achieved A* or A.

睇你想佢行傳統路線定IB 方向發展對dse 🈶️信心定對IB 有把握?
想測考定係做project ?
兩邊都可以出國或留港(A level ) IB  ( non jupas )
本地大學神系收IB 仲多過dse

Awyleung 發表於 21-2-28 22:17
睇你想佢行傳統路線定IB 方向發展對dse 🈶️信心定對IB 有把握?
想測考定係做project ?
兩邊都可以 ...

“本地大學神系收IB 仲多過dse”

有冇實質數據?之前我向港大醫學院某教授問過呢個問題,佢答並非事實。

Soundervolt 發表於 21-2-28 22:23

“本地大學神系收IB 仲多過dse”

如果用人頭計,DSE點都是主要生源;但若用百分比計(即number of students got offer/number of attends attending DSE or IBDP), 我又覺得IB比率高啲唔出奇。因為考DSE人數多好多嘛(emoji)(emoji)

lambeanmama 發表於 21-2-28 22:29
如果用人頭計,DSE點都是主要生源;但若用百分比計(即number of students got offer/number of attends a ...

咁即係玩數字啫,若果玩數字,我又可玩下.....香港有IB課程嘅local school,高中IB收生時學生都會被揀過,除咗性格等條件合適之外,最重要係本身成績已經非常出色,唔係普通成績學生可以隨便入讀,所以IB成績命中率非常之高,唔好忙記,呢啲高才生之前小學及中一到中四大部份都係讀本地課程。

樓主,除非百份百認同IB個套,也準備好放手讓兒子學習,否則,便去spb 啦。我覺得SPB是一間全港top tier的學校。一條龍,有non DSE option, DSE成續好,音體藝各方面也有一定發展,絕不失禮。

至於cky; IB成績好好;九十幾人應試過半人40分以上,本地升學也佔一半人。當然,背後家長/學生也是一定付出很多。again, no free lunch。

天下哪有免費午餐的呢?他們的學生都是在努力的付出下得出成果。讀邊間都係。

問吓自己,想小朋友點行條學習路;最終教養目標是甚麼。或許會多一點啟發。

Soundervolt 發表於 21-2-28 22:35

咁即係玩數字啫,若果玩數字,我又可玩下.....香港有IB ...

我不知。說Ib入神科多過DSE的不是我。我也無見過有任何報導、文獻有數據支持呢個論點。我都係講吓笑搭句咀。

我又覺得,比較少在學習早段揀左非傳統路嘅家長是「眼望神科」所以揀IB的。在香港升學,目前仍是以DSE為穩陣主流。龍門任政府擺,唔知幾時邊刻佢可以話改就改,唔再認可IBDP只認國內高考成績做non Jupus 都唔出奇的。(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

而且樓主需要了解清楚,唔係所有學生最後都會係IB課程,亦有不少學生到中學讀IGCSE及A-Level課程。

Soundervolt 發表於 21-2-28 22:45
而且樓主需要了解清楚,唔係所有學生最後都會係IB課程,亦有不少學生到中學讀IGCSE及A-Level課程。
...

你指CKY? 所有學生都要考IGCSE呀,之後再去英美等地轉考其他試的。

lambeanmama 發表於 21-2-28 22:44
我不知。說Ib入神科多過DSE的不是我。我也無見過有任何報導、文獻有數據支持呢個論點。我都係講吓笑搭句咀 ...

如果成績唔特別標青但遁IB、A-Level等非DSE成績入讀香港嘅大學條路比較高挑戰,因為要跟來自世界各地好成績嘅學生競爭NON JUPAS嘅學額並非易事。

lambeanmama 發表於 21-2-28 22:47
你指CKY? 所有學生都要考IGCSE呀,之後再去英美等地轉考其他試的。

其實我欣賞CKY嘅創新,俾家長多一個選擇,不過我見過(只係見過,並非指多數)有啲CKY家長仍然離不開對成績數字上嘅慾望,感覺有啲怪怪。

Soundervolt 發表於 21-2-28 22:56
其實我欣賞CKY嘅創新,俾家長多一個選擇,不過我見過(只係見過,並非指多數)有啲CKY家長仍然離不開對成 ...

因為大部份家長都是在默測考中渡過學習生涯。正所謂「唔測唔知身體好,唔考唔知時運高」。但其實望住份report card....見到個仔「學習態度」嘅表現比「學術能力」好;作為媽媽,都唔知開心定腳震。(emoji)

回覆 Soundervolt 的帖子

https://hd.stheadline.com/news/columns/333/20181105/714490/專欄-名校翱翔-八大IB收生概覽

可以參考吓