用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs SPB
樓主: Leungmay_ling
go

CKY vs SPB  

麥精豆奶 發表於 21-3-2 06:21
回覆 happyty 的帖子

spcps 係中小冇錯 不過英文都唔容易 始終spc係英中

想請教SPB 英文教得好嗎?還是要外補多?因面試過程中完全無考過英文,都擔心入到去英文會跟得唔好

如果父母發覺小朋友喜歡主動學習,好奇心較強,可以考慮IB。 好多做project 都要靠小朋友自覺 同埋社交。

如果小朋友係要催谷先有成績,甘就DSE/ GCSE 比較容易達到。

兩間都可以升讀海外 或 本地大學, 只係經jupas or non-jupas 渠道。

純個人意見。

Veron081207 發表於 21-3-2 08:43
如果父母發覺小朋友喜歡主動學習,好奇心較強,可以考慮IB。 好多做project 都要靠小朋友自覺 同埋社交。

...

無論讀任何形式嘅課程,包括DSE / GCSE / IB,要有好成績都離不開喜歡主動學習,不同類形嘅課程只係學習形式不同,但學生對學習心態都應該一樣。

SPB 本身學生之間的botherhood和師生關係好好。小學部課程比一般學校深。學校好caring,如果學生學習程度不夠,老師不會比大壓力。因為不少家長是專業人士,所以學生本身英文底子都唔錯。

升中會有一部份學生轉去其他學校,同時入一些新血,所以中學部不能完全反晒小學部的能力。

我聽聞IAL現在只有Math、Phy、Chem和Bio,選擇比較少。當然,世界不斷在改變,到時可能有更多選擇。

CKY is different from other local schools in the sense that the primary curriculum is "IB based". So critical thinking becomes a big part of the learning process, but not all of it. Don't worry about the projects too much, you will learn together with your child. It might not exactly be "problem based learning", but along that track.

Just remember this, in future, it is about how to make use of information, not just remembering and regurgitating it. So to pick this up at an early stage will be a advantage, but not the only factor to success. Even at HKU med, problem based learning becomes a big (but not the only) part of learning.

And always remind ourselves that the goal of education is not to be accepted to certain school / program. It goes beyond that.

*side note: overall HKU medicine  takes more DSE graduates by absolute number, but by percentage IB enrollment is higher. But honestly, I don't think the admission rate to one local faculty can tell the quality of the secondary education.  

bimmerlam    發表於 21-3-5 18:12

CKY真係一間唔錯既學校!

路過, 我小朋友在cky已經渡過了六年光境, 由最初都有考慮學費, 夠境佢岩唔岩讀IB, 以至學校品德會不會比傳統學校鬆等問題, 仲有就係會唔會家長要成日同小朋友做project, 可以答大家, 我冇後悔選擇cky, 在學術上, 英文陪養得好好, 佢現在的英文文章寫得比一個中學生還要好, 我唔知夠境老師係點樣訓練到佢, 至於小學階段其實都需要家長幫手同引導, 其實個小朋友唔會學唔到嘢的, 因為佢地係要present 比同學老師聽, 係準備過程個小朋友都需要理解佢份project係做緊咩, 我相信學校目的亦係想訓練小朋友presentation skills而並非佢夠境係份project學到幾多, 中文方面, 我覺得比傳統課程還要深, 係要分析理解多於背頌死記, 所以中文對於佢黎講係比較困難

CXW    發表於 21-3-3 21:11
giver    發表於 21-3-3 20:11

misswendyyan 發表於 21-3-1 22:32
https://www.ischooladvisor.com/reviews/po-leung-kuk-choi-kai-yau-school-hong-kong

我本身都好鍾意cky,但呢個網站評論睇得我好驚,大意都係話小學幾好,中學就好多問題。我之前都收過cky中學家長pm,同小學家長真係唔同。我都希望小朋友入到就讀完中學,但見中學真係好多人走,其它IS好似都唔係咁,仲有無中學家長俾多d意見?

deco99 發表於 21-3-4 09:02
我本身都好鍾意cky,但呢個網站評論睇得我好驚,大意都係話小學幾好,中學就好多問題。我之前都收過cky中 ...

唔知CKY中學情況。不過,的確唔少IS,升中後學生陸續出國/轉走,人數明顯減少。幾間elite IS, 會收唔少其他學校精英,和傳統學校一樣。
不過CKY最後考IBDP的人數不算少,成績也好好,應該唔駛太過擔心

我本身都好鍾意cky,但呢個網站評論睇得我好驚,大意都係話小學幾好,中學就好多問題。我之前都收過cky中 ...
BULLY我覺得不只是一間學校的問題。其實身邊讀不同學校任職不同中/小學或社工朋友,也分享過不少CASE;同意要留意學校的處理方法。兒子小一,眼見自己學校以及朋友子女就讀的直私小學,都或多或少有提及這個課題,學校的課外閱讀及伸延討論也有很多關於BULLY的話題。做家長,也只可以多多在家薰陶正確價值觀及遇事時的處理方法。網上討論區的言論或真或假;有時少加入了不少個人感情因素在內。打工的,有多少人會很愛自己公司呢? 我只知學校內不少老師的子女也在校就讀;我覺得這是一個很重要的指標。中學部,我也聽說了因為很多資深老師走了,所以不及小學部咁好,我也不知是不是事實。但倒轉諗,老師也是人,也要對其家庭負責;如果其他學校付更高薪資而轉工,真的無可口非呢。這一個,也是各大私校要面對的問題。我也同時聽過一間傳統私小很多資深老師走了(也只是聽說的,FACT CHECK唔到)。
做家長的,也只可以見步行步。我們只可以就眼前的選擇中作出最合適的決定;之後的事,揀邊間都最後都是要父母陪伴走學者路。

misswendyyan 發表於 21-3-1 22:32
https://www.ischooladvisor.com/reviews/po-leung-kuk-choi-kai-yau-school-hong-kong

多謝分享,實在太恐怖⋯⋯

小學係好好呀 ; 中學階段嘅需要唔同吖嘛,我哋當年都有陪小朋友一起渡過適應期 ⋯⋯ 回想起來,是細節上協助他們成長,根本理念冇變。

咁多年有冇困難? 有冇抱怨?有冇約見過社工丶校長? 有冇(想過) 轉校? 通通都有。但依家望返轉頭,好多嘢當時唔明嘅,依家都變得通透。簡單嚟講,十分十分慶幸他們能擁有過往10多年的成長空間。

P.S.  我家兩小剛榮升「老鬼」,亦親睹中學部的不斷改進,未知是否涉及你所提到的「好多問題」? 不如逐一講出嚟研究吓。 ( 究竟驚啲乜嘢呢? 請唔好介意我咁問,因為近月先返嚟EK,咁仔女要考大學啦,又返嚟學下嘢囉。但發覺大家好少提CKY,試過爬文又睇唔到乜特別嘢。)

oh sorry,  依家先睇到呢個 link ,要慢慢睇吓先 ⋯⋯  ha又發現多一個 forum, 不過呢個好似冇講大學啲嘢? anyway, Thanks!

我問過幾個year 12學生的家長,沒有這樣的投訴。轉老師就間間學校都有。

Spb for sure
我自己個人認為兩間唔同級數

如果比較升大學成績,都係cky 比較好

大波大 發表於 21-3-21 01:43
Spb for sure
我自己個人認為兩間唔同級數

請問可唔可以分享點解?多謝你

我覺得兩款唔同教學模式,冇話邊間一定特別高級。論升學成績就cky better, 但如果喜愛傳統教學的穩陣咁就spb 啦。

baoyeah2014 發表於 21-3-21 15:39
請問可唔可以分享點解?多謝你

SPC 近年DSE成績進步中
2020年男校排第2 同皇仁差不多
第1屆IAL成績非常亮麗 A/A*過9成

2020年 皇仁 | SPC | LSC
主科5+ 42.5% 41.1% 39.8%
整體5+ 47.1% 46.7% 46%

IAL
考生18人 1人考5科 假設其餘考4科
A*/A ≥90.4% [(52+14)/(5×1+4×17)]

https://www.facebook.com/spceduhk/posts/1213808555658032

2019-2020 marks the first graduating class of the GCE IAL stream of students. We are pleased to report that our students performed well and gained enviable assessments in their calculated grades.

The highest accolades go to the Form 6F IAL A2 students, who gained a total of 52 A* Grades and 14 A Grades. 50% of the students achieved A*, the highest grade, in four subjects. One student studied five subjects and obtained A* in all five subjects that he did. An overwhelming majority of the remaining students obtained A* in one to two subjects. 100% of the students who studied Chemistry and those who studied Further Mathematics achieved A* or A. The Form 5F IAS Class (where the highest possible grade is ‘A’) gained 32 A Grades. In addition, the Form 4F Class, who completed their GCE A Level Chinese qualification, gained 6 A* and 12 A Grades.

We congratulate the students, teachers and parents on these fine results, and we look forward to continued success in the GCE IAL programme.

......

bearbearhome 發表於 21-3-21 20:41
我覺得兩款唔同教學模式,冇話邊間一定特別高級。論升學成績就cky better, 但如果喜愛傳統教學的穩陣咁就sp ...

http://cky.edu.hk/academics/ibdp/ibdp-results-2020/

Agree!
CKY Over 40 is 61.9% and over 35 is 89.1%