用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人因為子女不喜歡讀英小而放棄直私offer去大抽獎? ...
go

有冇人因為子女不喜歡讀英小而放棄直私offer去大抽獎? [複製鏈接]

一路走來,目標係直私小。但某日閑談中小女告知,她喜歡讀中文小學多過英文小學.....

小女就讀K3地區私小,中文程度較好,英文一般。

其實我最擔心係佢對英文嘅吸收能力,只怕佢讀得辛苦及變得對讀書冇興趣!

當然,我哋大家都知道直私資源充足及其好處;但係我哋應否要尊重子女嘅選擇去揀?還是我們自己做家長嘅去決定?身為家長們嘅你哋會如何去考慮和決擇?謝謝

P.S. 如果有龍校offer又會點揀?

5    0    0    0

回覆 MANYANGBB 的帖子

老實講,我會,但其實很多直私是中文小學啊,你考之前就應該考慮小朋友的想法而去選擇小學啊,怎麼等到依家來問呢個問題

小女鐘意中文,我覺得既然佢咁講就選擇中小較好,或你試下講多d英文既好處,例如英文可以併出來好神奇,鐘意英文將來可以同媽媽一齊去其他國家認識呢個世界,將女兒鐘意做既事情演講成英文既好處,直私有中文小學,介唔介意講下有邊間offer,再研究一下適唔適合你女兒

MANYANGBB 發表於 21-2-28 15:20
一路走來,目標係直私小。但某日閑談中小女告知,她喜歡讀中文小學多過英文小學.....

小女就讀K3地區私小 ...

都係要睇返你有乜直私小和津小係手或目標,先可以去比較。仲要睇埋小朋友本身你認為佢嘅性格態度和潛在能力,否則,太空泛~~~

小一,已經開始擔心英文?萬事剛剛開始而已。
雖然我覺得中小/英小,直私/官津,其實都各有各好。不過,如果純粹因為擔心英文跟唔到,好似唔係一個放棄的理由?當初點解要去考,打算入讀的原因?小朋友有幾抗拒去讀?有冇其他因素考慮?畢竟小朋友你哋自己最了解。

Babyfungmama 發表於 21-2-28 15:59
小女鐘意中文,我覺得既然佢咁講就選擇中小較好,或你試下講多d英文既好處,例如英文可以併出來好神奇,鐘 ...

謝謝你的提議,非常好(emoji)(emoji)

其實小女未有任何offer, 只有3間waiting, 另1間等結果,不過想問定大家嘅意見萬一女兒咁幸運有call waiting或offer(emoji)

mcl203 發表於 21-2-28 16:00
都係要睇返你有乜直私小和津小係手或目標,先可以去比較。仲要睇埋小朋友本身你認為佢嘅性格態度和潛在能 ...

Thank you

b3410 發表於 21-2-28 18:08
小一,已經開始擔心英文?萬事剛剛開始而已。
雖然我覺得中小/英小,直私/官津,其實都各有各好。不過,如 ...

Thank you

MANYANGBB 發表於 21-2-28 19:43
Thank you

作為一個前英小家長嘅觀察,根本唔使太擔心科英文,眼見啲學生經多年英語培訓,無一個學生係英文學習上仍係跟唔到,若該英小係富有辦學經驗,自然有方法令學生融入當中模式,始終不論直私官津,學生水平係不一嘅。當然,若有家庭適當支援更好~~~

所以,要視乎你有甚麼offer係手~~~

mcl203 發表於 21-2-28 19:54
作為一個前英小家長嘅觀察,根本唔使太擔心科英文,眼見啲學生經多年英語培訓,無一個學生係英文學習上仍 ...

明白....是我多慮了!如果有offer到時再請教大家(emoji)(emoji)

回覆樓主:

我同你掉返轉,我個小朋友英文理解和表達能力較強,希望佢將來各科吸收得輕鬆些而選擇讀英小,當然在中文這一科要繼續加把勁。如果我同你是這樣相反,你小朋友就應該係讀中小較合適?

回覆 MANYANGBB 的帖子

一個五六歲的小朋友唔會識選校,只是無信心而已而且英小應該不會是全英
好似sfa
話就話英小
但其他科目都係中文教...
了解了學校的教學語言未?

其實你不用刻意強調是英小,local的英小又不是轉國際學校其實唔係好覺,初小的東西比較淺,佢唔覺唔覺就慣,你平時倍佢看看英文卡通睇吓淺淺地的英文書,不要有怕了英文的感覺,她只是信心問題,學校收得你就覺得你英文不是太差應付到。
佢本身中文強其實有優勢,keep住就唔怕等日攪到英強中弱。Make sure佢phonics ok英文會易好多。

我會俾小朋友自己選擇 , 始終讀書果個係小朋友而唔係我 , 雖然小朋友現時只有5-6歲 , 但佢地會知道用邊個言語學習會比較容易 , 而其他家長亦講得岩 , 有好d英文私小/直資 , 都未必係所有科目用英文教 , 我覺如果 waiting 中的學校 , 可以先了解邊D科係英文教 , 看看小朋友能力應唔應負到 , 如果覺得吃力 , 就直接等大抽獎算了

我小朋友平時覺得佢成舊雲咁 , 就是問佢N次 , 要讀中文學校定英文學校 , 佢堅決要英文學校 , 所以我絞盡腦汁 , 幫佢考入一間真正全英文的小學(只有中文科用普通話教) , 只想佢學習時吸收得更好 ,

希望你小朋友可以入到適合自己的小學 , 可以愉快學習

回覆樓主:

好有趣!若果係本地真英小,上堂用英文搞得掂,相若去到國際學校就會搞唔掂?又或者,係國際學校上堂搞得掂,課餘時溝通又搞唔掂?難明當中嘅分別~~~

現實,又唔少本地小學生轉國際學校,一樣唔存在大問題。適應就可能要啲時間,始終模式唔同,學生交流亦會有啲唔同~~~

同樓主相反
我小朋友當初堅持讀英小,小學英文科成績一直前列,亦無補習.

幼稚園已經要中英並重
全港英小唔係多,不過,最重要係適合!

咁細小朋友考慮唔會周全,e加唔係去買麥當勞,但又咁講,既然佢強項是中文,咁至少可以cross out 全/真英小(唔會好多),之後就睇佢有乜offer, 事實上小一遊戲大多是學校揀你,不是你揀學校。
ps 有龍㨂龍

lovelovebabe 發表於 21-2-28 23:53
我同你掉返轉,我個小朋友英文理解和表達能力較強,希望佢將來各科吸收得輕鬆些而選擇讀英小,當然在中文這 ...

謝謝你的分享

謝謝各位家長們的寶貴意見

MrBeast 發表於 21-3-1 12:33
咁細小朋友考慮唔會周全,e加唔係去買麥當勞,但又咁講,既然佢強項是中文,咁至少可以cross out 全/真英 ...
5,6 歲喎,如果平時唔係屋企講開英文,就算讀英文幼稚園,也未必會強勢英文。咁早決定教學語言,是否太早?唔係話一定英小好過中小,其實我一直反對選小學只睇“英小”兩個字,而唔係全盤考慮。
總體來講,小學的教學語言,應該唔係選校的主要因素。教學語言,更加唔係一個需要去擔心的因素。

‹ 上一主題|下一主題