用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人因為子女不喜歡讀英小而放棄直私offer去大抽獎? ...
樓主: MANYANGBB
go

有冇人因為子女不喜歡讀英小而放棄直私offer去大抽獎? [複製鏈接]

b3410 發表於 21-3-1 17:23
5,6 歲喎,如果平時唔係屋企講開英文,就算讀英文幼稚園,也未必會強勢英文。咁早決定教學語言,是否太早? ...
其實全/真英小應該唔係好多間,樓主話英文一般,唔sure 什麼程度,若真的一般,dg, tsl 大多陪跑, 不考也罷,大家唔使咁肉緊,spcc 是中小,可以試下

MrBeast 發表於 21-3-1 18:22
其實全/真英小應該唔係好多間,樓主話英文一般,唔sure 什麼程度,若真的一般,dg, tsl 大多陪跑, 不考也罷 ...
我以為考到想放棄。如果未考,咁考慮清楚都好。

回覆樓主:

我小朋友係中文強過英文好多,讀緊英小小二(除中文科外所有科目均是英文教授),完全冇問題呀。未入學前佢都有點擔心全英文上堂,但一返學佢就好開心好鍾意學校,好快連自言自語都講英文(一向在家只講廣東話)。

個人覺得中文強讀英小很不錯,因基本上不用點理科中文,又可提升英文能力

MANYANGBB 發表於 21-2-28 15:20
一路走來,目標係直私小。但某日閑談中小女告知,她喜歡讀中文小學多過英文小學.....

小女就讀K3地區私小 ...

我女普通券幼,平時只講中文,我一開始就幫佢搵中文私小諗住做抽獎backup,後來發現佢好唔鍾意中文寫字,我問佢會唔會想少d中文功課多d英文功課,不過上堂可能會講英文多d,咁佢為咗唔想寫咁多中文就想去讀英小,其實佢唔係好識聽英文,但佢自己覺得冇問題我就即時報幾間未deadline嘅英小,咁最後佢考到一間,間學校唔係全部英文,有一半科目係中文教,我覺得幾適合佢呢d唔中唔英嘅小朋友。
我係咁諗嘅,英小對佢嚟講可能係聽明老師講乜最大障礙,listening方面我就趁未升小學我俾多d機會佢聽英文,listening好咗自然oral會跟住進步,希望9月開學佢會適應到英小學習。
‹ 上一主題|下一主題