用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如自行收左改去直資註冊得唔得?
樓主: 2pigmama
go

如自行收左改去直資註冊得唔得?

gracelam 發表於 21-3-8 23:58
絕對可以!

直資中學抽左飛,就繼續玩大抽獎或自行後補位上(如有)

請問無直資,得自行,自行中左 可以抽飛,繼續大抽獎嗎?

steven2008 發表於 21-3-17 23:53
請問無直資,得自行,自行中左 可以抽飛,繼續大抽獎嗎?

無任何直資offer,自行中咗,就一定讀自行嗰間,冇得進入大抽獎階段。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-3-18 00:02
無任何直資offer,自行中咗,就一定讀自行嗰間,冇得進入大抽獎階段。

甘我今個星期六將要面試果間 真係要唸清楚去唔去,因係2A校  但第3次呈分可能上返1c  ,都唔知點好,早知去考埋直資

steven2008 發表於 21-3-18 00:08
甘我今個星期六將要面試果間 真係要唸清楚去唔去,因係2A校  但第3次呈分可能上返1c  ,都唔知點好,早知 ...

申請咗自行間中學,有啲中學唔去in都會照收,唔知你星期六面試果間係咪?

如果假設自行收咗,7月可以試吓叩門。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-3-18 00:11
申請咗自行間中學,有啲中學唔去in都會照收,唔知你星期六面試果間係咪?

如果假設自行收咗,7月可以試吓 ...

唯有咁唸,後悔死,多謝你

gracelam 發表於 21-3-18 00:11

如果假設自行收咗,7月可以試吓 ...

我明天打去果間中學問下

gracelam 發表於 21-3-8 23:58
絕對可以!

直資中學抽左飛,就繼續玩大抽獎或自行後補位上(如有)

如註冊咗直資中學、不打算抽獎,但7月放榜有可能以後備生入自行1/2嗎?還是會被取消後備資格?

如註冊了直資,12/4或之前沒有抽飛,就代表放棄自行和大抽獎。

自1/2收了,就不能大抽獎了。

sviolent 發表於 21-2-28 10:45
自行津中?
自行公佈名單後, 你不用做任何野, 代表你已take offer ( 因為冇得唔要個offer), 七月會正式 ...
咁係咪,大抽獎前,就要決定放唔放棄自行或直資的offer? thanks

Willcheng 發表於 21-3-20 18:39
咁係咪,大抽獎前,就要決定放唔放棄自行或直資的offer? thanks

唔係。
如果3月尾有自1/自2正選offer,都唔可以大抽獎。
如果已註冊直資,又冇自1/自2 offer, 就可以在4月12日前去直資cancel, 就可以大抽獎。

ada_fung 發表於 21-3-20 18:53
唔係。
如果3月尾有自1/自2正選offer,都唔可以大抽獎。
如果已註冊直資,又冇自1/自2 offer, 就可以在4月 ...
明白,謝謝😊

. 中自行,不可抽獎,可以放棄自行去直資
2. 中直資,可以去其他直資,也可以抽飛再抽獎
3. 中自行又中直資,任選
4. 中自二,有機會七月變自一
5. 七月可以叩,包括直資私校津校

Willcheng 發表於 21-3-20 18:39

學生是不可以放棄自行正取資格,自行正取生不能參加大抽獎,唔讀唯有7月扣門或者讀直資。

貓頭鷹之家 發表於 21-3-21 07:47
學生是不可以放棄自行正取資格,自行正取生不能參加大抽獎,唔讀唯有7月扣門或者讀直資。
...
謝謝。因為這種機制太混亂。

回覆 eli_leung 的帖子

想請教下,如屬後備生,係唔係收信通知,唔會有電話?

kcfay 發表於 21-3-21 13:08
回覆 eli_leung 的帖子

想請教下,如屬後備生,係唔係收信通知,唔會有電話? ...

後備在3月尾,唔會收到任何通知

咁可以點知自己係後備生呢?因本人應不會參加大抽獎

kcfay 發表於 21-3-21 13:24

不會知道

kcfay 發表於 21-3-21 13:24

自行備取生名單應只有學校/EDB知
家長學生係31/3不會被通知