用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

DEL [複製鏈接]

DEL post
   19    0    0    0

全部直私學校都鐘意小朋友愛閱讀,你要陪養佢閱讀習慣,唔好俾咁多YouTube 佢睇,依家先k1,慢慢來,唔洗覺得大壓力,考小一只需要基本學術中英數就足夠,當然考到會話劍橋證書會更好,反而我覺得要提升小朋友自信心,多d鼓勵佢讚佢叻,帶佢認識多d朋友,出街買野叫佢幫手俾錢,或者可以報面試班,都會有幫助

媽媽,你自己太焦慮了。每一個小朋友成長有自己的規律,順勢而為,好過催谷。幼稚園嘔心瀝血教出來的學術,無論小朋友資質如何,其實大部分去到小學,幾個月,甚至幾日已經掌握。
K1只不過3歲左右,玩為主,學習自理能力的階段。人哋媽咪鐘意如何如何plan佢自己事,勿忘初衷,相信自己。

另,感覺到其實你哋對於小朋友睇YouTube,意見相左,是否應該解決咗兩公婆之間的分歧先?

睇video, 一定吸引過睇書,不過,也不等於完全唔可以睇。適當的時間, 選擇適合的節目,寓教于樂,都幾好喎。

陪讀屬於親子時間,唔使有壓力,也不要太功利(例如希望通過陪讀識多幾個字),目的係在全家建立一個正面的信息 : 一起睇書 = 快樂。

出面學各種興趣班,目的? 如果目的係為了考直私,第一步就行錯,可能得不償失。興趣班其實是為了豐富小朋友生活和眼界,所以真係興趣為主,至於有冇用,幫唔幫到考小學,都係如果時間/金錢上有衝突,如何取捨的時候再考慮。

可能因為依家我自己小朋友都已經高小或者中學。睇返之前,小朋友幼稚園階段的焦慮,真係自己嚇自己。

PTL_L    發表於 21-2-28 11:35

回覆 eveningmama 的帖子

除非佢係音樂g優,k1 學樂器基本上是浪費時間和金錢。既然阻止唔到另一半比youtube, 咁不如順手推舟看英文cartoon, 不過我強烈建議在電視睇(冇咁傷眼)和限時。冇小朋友唔中意聽故事的,唔睇書你一樣可以講/讀佢聽,你在小朋友面前睇書佢自然會學佢(希望)

我個人覺得,家長(或者我自己)有頗大部分嘅壓力係由「好想考直私」的思想而黎。

直私競爭大,變左要好早預備作戰。但要諗返,其實直私係咪唯一的路?考唔到又等唔等於小朋友將來讀唔成書,會失敗?

曾經有個媽媽在fb哭訴,佢囡囡入左津校小一,本身無咩,但佢出嚟同媽媽朋友傾計,先知朋友們的仔女都讀直私,佢就好後悔,覺得自己害左個女,無努力報直私。

我覺得直私有佢可取嘅地方,但考唔到都唔等於世界末日。唔洗搞到好似以上媽媽咁大壓力。官津一樣可以讀好書。

如果你話怕大抽獎碌去山旮旯學校,考個backup 來安心大抽獎,咁考二線尾或三線私,其實都達到目的(呢啲私唔難考,無需琴棋書畫/英文lock lock聲/講嘢成個KOL咁叻)。

考直私唔係一個終點,諗通左,放下,就自在。

例如小朋友怕羞,比佢出去玩下活動吧;玩完都仲係怕羞?咪由佢囉。有啲野試過了,努力過就好,唔好因為怕「怕羞好難考直私」而形成壓力,對全家都唔好過。

另外,壓力影響家庭關係同親子關係,而呢啲係反過來影響考直私,因為直私有啲in 家長,不良好的家庭關係在面試會顯露出黎,成為絆腳石,呢點要留意。

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 21-2-28 10:05

除非佢係音樂g優,k1 學樂器基本上是浪費時間和金錢。既然阻止唔到另一半比youtu ...

應該咁講,除非家長破釜沉舟式要k3時考到級+認受比賽有獎,否則「學樂器」在學校層面叩門作用不大
學語言重要好多,成日話伴讀伴讀伴讀。家長英文唔好不是藉口,土生土長英文點差都識睇幼稚園程度英文書呀。學好語言,無論熊唔為考小一,受益嘅都係自己

eveningmama 發表於 21-2-28 00:03
曾經我自己都係一個佛系媽媽 唔想做虎媽想小朋友開心童年
但慢慢身邊朋友 分享得多
今年K1媽媽 原來已經要t ...

認同網友所講,先要同另一半取共識,就是培育小朋友的方向及態度。訂立一啲睇電子產品既時間及規則,及培養恒常既親子閱讀時間(幼稚園階段最重要係培養「態度」,唔需要為達目標而達目標)一定要清晰俾另一半知道你既想法及憂慮,(即唔想好似你哋兩個咁讀唔成書),養育小朋友要有「拍檔」拍住,先可以事半功倍。

我自己當年同豬隊友約法三章,我晚上進修不在家期間,由隊友化身為「閱讀大使」或「伴讀小天使」,晚上在家小朋友未上床休息時,不會開電視,只會於規定時間睇卡通節目(全英節目)。假日到書局或圖書館打書釘,要堅持呀,一開始係悶,大人同小朋友都會立刻想離開,但久而久之,小朋友就會慢慢搵書睇,同時大人要繼續伴讀。係辛苦既,因為大人都係喜歡用電子產品多,但為咗小朋友將來,我覺得係值得。

MrBeast 發表於 21-2-28 10:05

除非佢係音樂g優,k1 學樂器基本上是浪費時間和金錢。既然阻止唔到另一半比youtu ...

唔使一定要資優嘅,K1學樂器無問題吖,至於時間和價值觀,各家長可以有唔同嘅取向嘅~~~

其實一切壓力只源於「想讀直私」。有時,剔除呢個諗法,專注於教養方針便是了。讀咩學校,小朋友的閱讀能力和習慣都是重要的。加油。

lambeanmama 發表於 21-2-28 12:44
其實一切壓力只源於「想讀直私」。有時,剔除呢個諗法,專注於教養方針便是了。讀咩學校,小朋友的閱讀能力 ...
對,順勢而為,掌握大原則,升小一時儘管去考,唔計較成功失敗,考到係緣分,考唔到也不是世界末日。而從小培養的好習慣,性格,好學等等資質,長大慢慢自然會開花結果。

考直私其實最難個間都係中英文讀五六行簡單句子,問下故事做緊乜,有睇開書唔難。
但我認同閱讀唔係重點放係考小,閱讀習慣係從小播下種子,靜待開花結果的過程。最重要嘅係:你相唔相信恆常閱讀習慣先係王道?

如果一心大抽獎,其實真係可以好佛系

呢兩年因疫情差不多無返過學,在家時間真係多左,要認真考慮下點過呢d原本系學校度過的時間
無論讀什麼學校,如果沒有上學時間比上學時間多
個人覺得都要想辦法打好學習基礎

贊成可以看英語卡通之類,但是真的要控制時間
特別是太小的孩子,好可能長時間觀看會影響他們日後社交,也真的會變成不看書!

上興趣班如果可以寓學習於娛樂,似乎比看電視看you tube強。

回覆樓主:

我女k1下學期開始學Phonics, 鋼琴。K2上學期學埋英文,K2下學期學埋跳舞。但只係諗住報屋企樓下小學。

彈琴同跳舞佢自己想學。Phonics 同英文係我另外幫佢報,因為唔想佢小學跟得咁辛苦。同埋想佢可以同爸爸溝通多d. 爸爸唔識中文。
另外,中文我都有自己教佢認讀漢字500。

另外,疫情前係禁YouTube 的。現在沒法子。但我只放英文卡通/兒歌。時間定在晚飯後至睡覺前。日間她就玩玩具/閱讀/畫畫。

lambeanmama 發表於 21-2-28 12:44
其實一切壓力只源於「想讀直私」。有時,剔除呢個諗法,專注於教養方針便是了。讀咩學校,小朋友的閱讀能力 ...

係,壓力一部分係家長自己俾自己,有d家長甚至覺得考不到直私就好似無書讀一樣...

wg_ann 發表於 21-3-1 09:19
係,壓力一部分係家長自己俾自己,有d家長甚至覺得考不到直私就好似無書讀一樣...
...

香港教育的壓力
正是家長參與太多
大家被迫一齊上戰場

zaba    發表於 21-3-1 10:22

好明白你, 我囡都係K1
其實我哋最心儀既不是神校, 亦不是直私...
但我都好担心抽唔到要叩門既話唔知有冇能力.

呢年疫情, 我諗住喺屋企同佢每星期認少少字啦
每星期3-5個, 希望長遠落來可以"水滴石穿"
但過咗幾個月, 太耐冇返學, 佢拒絕再認... 我做媽媽超無奈
好担心, 壓力好大.

我哋唯一壓力細啲既係, 佢好鍾意睇書
我哋由未夠 1 歲起就開始晚晚同佢睇書, 從不間斷
佢係會冇得睇書就爆喊嗰種人仔或者你可以試下台灣啲繪本, 佢哋插圖好靚, 故事性強, 拎咗佢既興趣返來先
學術既嘢, 稍後再算, 或者耳濡目染之下會自然學到好多呢.

大家都加油啊~

eveningmama 發表於 21-2-28 00:03
曾經我自己都係一個佛系媽媽 唔想做虎媽想小朋友開心童年
但慢慢身邊朋友 分享得多
今年K1媽媽 原來已經要t ...

首先要自己放鬆,K 已經係最輕鬆既階段,小學只會更嘔血,升中、入U 又另一個層次。

其次係接收訊息方面,最好過慮晒朋友、EK 那些 「XXX for sure 」、「XXX 根本不入流」既 message。你要知既應該係一d informative、學校既風格、校風之類既資料。

你 post 個 message,只有外界對小朋友升小要求d咩、小朋友有咩缺點。但你小朋友鐘意d先係最重要。個人認同 every child is good at something。不管小朋友學術能力如何,只要搵到佢興趣,佢總會系某d位做得好、做得叻。咁先搵到佢適合讀咩學校。

可以試下比 daddy 預備部份升小 applications。以前我都問我老婆駛唔駛報咁多,但參與部份applications後,我 handle 細仔升小報左2X間。當年d小學校長仍叫人唔好為小朋友報咁多間,我驚比人話怪獸都唔敢同人講。唔好將重點放系我報幾多間、有幾大壓力,而係親身玩過就知,原來身邊既都只係塘邊鶴。唔係話其他人唔夠 knowledgeable,而係一家唔知一家事。了解自己小朋友能力、興趣,家長了解什麼學校可以 cater 到佢需要先係最重要。

好似樂器,可以係你想小朋友學、更可以係小朋友自己想學,但唔好係因為其他人去學而學。

lambeanmama    發表於 21-3-1 11:04

993rs 發表於 21-3-1 10:30
首先要自己放鬆,K 已經係最輕鬆既階段,小學只會更嘔血,升中、入U 又另一個層次。

其次係接收訊息方面 ...
呢位家長講得好「中」!在香港做家長;少不免會受人影響而做多了一些自己本身未必打算做的事。自問是個很獨立堅定的事業型女士,也因為「愛子心切」而行了不少冤枉路。不要人云亦云。甚麼一線直私神校神津再好,若不適合自己子女,入到去也只是「辛苦多十幾年」。不如好好想想孩子的長遠發展。學習路長漫漫,我們小時候(起碼我自己),也沒有上過甚麼PHONICS/認字/奧數/補習班,也一樣會讀書會工作會結婚同生仔的......

樂器可以唔學但phonics 必定要學,但但學唔一定要去興趣班亦唔須要太早學,k2/3都未遲
‹ 上一主題|下一主題