用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: eveningmama
go

DEL [複製鏈接]

回覆樓主:

其實真係唔駛將谷校呢件放到咁大,學校有佢嘅方法和系統去教小朋友的,當然家長也有責任去跟進,好好把握孩子學習的黃金期。就算揀唔谷嘅學校也冇所謂,最緊選擇適合小朋友和自己家庭嘅方向就好。

我只把其分類谷和不谷,覺得同happy school 與否沒有關係。谷也是可以happy的。

回覆 MrBeast 的帖子

係啊,所以話要高質量的親子陪伴。都要放低電子產品,好好享受和細路仔在一起的時光。

Wistaria 發表於 21-3-4 13:19
多年前曾認識一位上海老師(精通鋼琴,小提琴,大提琴),她説六/七歲學,用心快上手,兩至四歲人仔學樂器有 ...
又分享下個人經驗,唔知點解小朋友出世就好驚會浸死,兩歲多便捉小朋友去學游泳,一路都學唔到直至升小一前的summer 才學識,咁大家可能話係個別小朋友慢姐,咁啱有位年齡相約的朋友,情況亦一樣,同一時間join了我們的泳班後突然變了飛魚,之後仲在比賽頻頻得奬,我得出的結論是,除了教練有方法教之外,小朋友成長是有他們的time table, 咁唯有嘆之前做了水魚

MrBeast 發表於 21-3-5 08:31
又分享下個人經驗,唔知點解小朋友出世就好驚會浸死,兩歲多便捉小朋友去學游泳,一路都學唔到直至升小一前 ...
都係嘅,每個小朋友成長有自己時間表,可能某一個範疇早過人。例如大女就係好快識講嘢,3歲去朗誦比賽,佢可以好流利加表情完成一篇誦材,已經可以拎獎之後大部分小朋友都係越講越叻,佢就冇進步,也攞唔到獎了。

細女學游水快,三歲已經可以泳池距離自己游。心諗快d趁機去比賽拎個獎。結果好難得去到比賽,佢唔識聼指令,等好耐先開始游,只有第三名。

之後練習的少,而其他同學更加專注游水,就連比賽都入唔到圍了。

佢反而細個時朗誦咬字不清,比賽冇獎。不過大個之後,朗誦方面反而叻過家姐

所以每個小朋友資質唔同,都會有自己擅長的地方,而且隨著時間和興趣的轉變,所擅長的也會轉變。

家長順勢而為,去嘗試發現小朋友的特質加以栽培。

b3410 發表於 21-3-5 08:58
都係嘅,每個小朋友成長有自己時間表,可能某一個範疇早過人。例如大女就係好快識講嘢,3歲去朗誦比賽,佢 ...
唉,朗誦又係,人去我去,得啖笑,kg drama 班就做背景板,反而在小學「成是的天空」,被導師捉上台做present, 做得不錯仲要糸免費

非常認同小朋友有皮長時間表好似學講嘢唔,唔係要個個月識多一個字先叫ok,到咗時間可以突然由零跳去1
所以我都無咩學過課外活動,運動4至5歲人仔好多都未玩到,樂器也是
幼兒教育,最重要都係建立良好習慣,正確態度,多探索世界
某程度上都可以反應係面試,特別係去到final 同老師對活部份

MrBeast 發表於 21-3-5 08:31
又分享下個人經驗,唔知點解小朋友出世就好驚會浸死,兩歲多便捉小朋友去學游泳,一路都學唔到直至升小一前 ...

水魚  

只是家長們愛比較/怕輸了在起跑線...
每個小朋友特質/性格/才能不一樣呢

993rs 發表於 21-3-1 10:30
首先要自己放鬆,K 已經係最輕鬆既階段,小學只會更嘔血,升中、入U 又另一個層次。

其次係接收訊息方面 ...

(emoji) 真係要過濾下人地既所謂「評價」「意見」是否適合自己既情況...

好多人真係唔知那裏的自信幫人決定人生...

回覆 eveningmama 的帖子

首先,請別忘初心。你小朋友出世時你最想佢係點成長?

第二,小朋友鍾唔鍾意睇書同睇YOUTUBE冇必然關係,請勿過份將所有電子產品、網上娛樂妖魔化。細過你可以控制佢,唔俾佢做。咁再大啲呢?相反你應該係要教佢約束同自律。個啲嘢只係物品同工具,用工具的係人。

我知好多家長好反對小朋友睇youtube玩電話(我之前都講過個經歷,讓座俾個抱bb媽咪,因為我女睇更手機佢就起身唔坐了,但佢要企半小時)。我女讀本地學校,我地係屋企講普通話、廣東話,玩的時候會講下英文,但我小朋友從小都係只睇外國頻道,佢而家啲英文口語係ok的。如果從細就禁佢唔俾睇youtube,咁應該冇而家咁OK了。

另外,小朋友睇書,最首要係咩?就係家長陪佢。其次係揀啲佢有興趣的內容去打開書本世界。我個女而家都會同我一齊睇書。

小朋友怕醜,難搞少少,我女對住大人都唔講嘢。

如果小朋友係book lover,考直私應該都會有不錯成績
‹ 上一主題|下一主題