用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學的真面貌
樓主: rainbowcov
go

英文中學的真面貌  

forest104910 發表於 21-2-27 18:23
大部份資助英文中學都會用廣東話輔助,因為好多學生都係從資助小學上嚟用開中文上課,但直資英文中學大多數 ...

阿仔讀英文中學,初中到高中,除咗中文及中史之外都係全英文授課。

B.B.BaBa 發表於 21-2-28 13:35
MCSPS 係有自己的 English handwriting,正楷和草書各一套,必學必寫,功課、測驗考試唔可以唔用 MCS hand ...

中學有外來學生,唔通叫學生中一從新學寫字?

gracelam 發表於 21-2-28 14:22
我仔女嗰間小學,不是傳統名小,普通小學,都有penmanship 一個細項評分記响成績上
...

我小朋友小學時,中英都有

LeeCC 發表於 21-2-28 16:49
我小朋友小學時,中英都有

我哋都係中英文科都有
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

rainbowcov 發表於 21-2-27 16:56
自疫情以來,很多學校要zoom 上課,有無家長發現所謂的英文中學,其實都是用廣東話教學的呢? ...
係有因為大部份都係中小升英中根本唔全英唔掂

回覆樓主:

拜年時,有位親戚問阿仔讀嗰間英文中學係唔係真正全英授課,當阿仔答除咗中文及中史之外全部都係英文授課,佢聽完之後點都唔信,又繼續chok阿仔希望搵到當中有中文協助授課,chok唔到之後仍然深深不忿,因為佢個仔亦係讀一間英文中學,但都有用中文喺中文科以外授課,所以佢認為其他英文學校都會係一樣。

Soundervolt 發表於 21-2-28 22:10
拜年時,有位親戚問阿仔讀嗰間英文中學係唔係真正全英授課,當阿仔答除咗中文及中史之外全部都係英文授課, ...

識人教新界區英中b1C, 除中文及中史,還有普通話,其他係全英教。學生即使中文小學上,只要習慣就ok, 其實冇乜特別,習慣問題。近年學校也多請了不少near native的ABC教英文,教中文的英文也ok, 師資不差㗎。

其實可能未必關是否用ZOOM事,聽返小朋友講,視乎老師,唔係個個都用廣東話輔助。(小朋友北區中學,本身中史﹑中文﹑普通話﹑LS用中文,其他都英文卷)其實入得BAND1中學,無理由聽唔明用英文授課。當然,因為小朋友日常生活唔係英文,都預期大家都係中文小學升上來,班主任堂講班務都會轉返中文。反而教得快,吸收如果有問題或教慢,就可能要靠補習,或者測考前師兄師組幫手補一補時,師兄師姐就用中文幫手教。
聽過同區BAND1有中學教數學因為中途轉老師,新老師唔熟班學生,就用中文ZOOM教,但試卷都係英文。
其實分別唔大,反正試卷都係英文

我女讀直貟英中, ZOOM 其間我都試過聽到中文, 我都有問返亞女平時上堂係咪咁, 女又話平時上堂好少用中文.  可能真係ZOOM 的關係, 本身ZOOM 都已經難集中, 仲要英文就好易瞓著喇.  不過我本身唔介意用中文教, 最緊要明內容, 我讀書年代咪又係好多英書中教.

其實我更希望老師可以講得有趣啲,夾唔夾住中文就次要,不過聽到嘅好似係相反。。

dingyan 發表於 21-3-1 14:13
其實我更希望老師可以講得有趣啲,夾唔夾住中文就次要,不過聽到嘅好似係相反。。
...

同意,其實根本不用強調全英定中英夾雜教,尤其理科,最緊要老師教得好,教出成績,不用執著全英唔全英,全英也只是習慣的問題,我唔覺得全英就特別叻或有優越感,現在回歸了,反而中文唔好你想在香港找一份好工都難。就算全英又如何,大部分官津老師根本不是native。想全英又native又英文好,去國際學校讀咪ok囉。

PTL_L 發表於 21-2-28 13:13
都應該可以既,老師入職咗,每年跟point跳,轉工要從新計起,所以如無意外,係唔會想四圍去。 ...

轉工不用從新計起,係會繼續跳point/人工只會不斷升。

conniewktang 發表於 21-3-2 07:30
轉工不用從新計起,係會繼續跳point/人工只會不斷升。
謝謝資訊,我outdated 了!

conniewktang 發表於 21-3-2 07:00
同意,其實根本不用強調全英定中英夾雜教,尤其理科,最緊要老師教得好,教出成績,不用執著全英唔全英, ...
yes, 中學特別高中,課程唔係用來學/練英文的,主要目的都係果個科目,老師有料,用自己最擅長的方式教,任何語言/方式教都可以,至緊要教明白學生。
至於語境,朋輩之間可能影響更大。

rainbowcov 發表於 21-2-27 16:56
自疫情以來,很多學校要zoom 上課,有無家長發現所謂的英文中學,其實都是用廣東話教學的呢? ...
英書中教

PTL_L 發表於 21-2-27 17:45
小女間中學暫時都係全英呀;小兒間小學就英常全英。不過我知好多英中都未必係.... ...
揀間有外藉學生既,老師就無辦法唔用英文教。

王家爸爸 發表於 21-3-2 09:31
其實我都滿意兩個小朋友學校語言上的安排,由於zoom上堂關係,我可以知道阿仔雖則只係eng 同 gs全英,但老師講得非常流暢,唔似港式英語,聽聞老師起外國長大既abc,講英文確係比講中文好,令我加左分俾學校。阿女校有外籍呀,不過唔同班囉。

王家爸爸 發表於 21-3-2 09:31
咁先弊!平時有聽專業講座/上堂之類。有時speaker 其實講的好好,有料,有presenting skill. 不過,失驚無神入來個外籍人士,要轉channel,轉左英文後,課程整體水準嚴重下降。當然也有speaker 無縫銜接,影響唔到嘅。同理,有時被要求轉普通話講,也不是個個speaker轉到。

所以,上上之選自然是老師兩文三語切換自如,可以根據同學需要隨時轉換。中中之選就是老師用自己擅長的語言/方式來教好同學。下下之選是用自己不擅長的方式去授課

b3410 發表於 21-3-2 09:18
yes, 中學特別高中,課程唔係用來學/練英文的,主要目的都係果個科目,老師有料,用自己最擅長的方式教,任 ...
你大女中學係咁?

PTL_L 發表於 21-2-28 12:25
我唔係好清楚小學部係點?除中文外,是全部科目都是英文嗎?
佢地小朋友開zoom 傾project 全英溝通, 包括鬧人.