用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學的真面貌
樓主: rainbowcov
go

英文中學的真面貌   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-2-28 11:30
其實我自己成日都會諗,究竟有幾多老師可以專科專教又叻,又可以以流利英文表達,數一數香港band 1中學既數 ...
傳統女校,好多老師都係舊生,自家出產

b3410 發表於 21-2-28 11:13
男女校有女仔,男同學點都要保持一下男神形象,唔會太過分
同理,女校的女仔都可以玩到好癲,因為唔 ...

你用你大囡間中學去比較,似乎唔太適合,佢哋唔少行出嚟已經有個格~~~

至於你細囡嘅中學,將來落吓場,或許會有感覺,原來都好散文,包埋計男女校~~~

其實我自己成日都會諗,究竟有幾多老師可以專科專教又叻,又可以以流利英文表達,數一數香港band 1中學既數 ...

小學部已經近乎全英,無太大理由中學部要改返英搭中吧~~~

b3410 發表於 21-2-28 11:41
傳統女校,好多老師都係舊生,自家出產
一言驚醒夢中人

PTL_L 發表於 21-2-28 11:51
一言驚醒夢中人

傳統中/小學,好多老師都係來自果幾間嘅畢業生。多年前,某校校長講過,佢可以睇啲老師嘅英文書法,可以估到佢哋來自邊間中學,話各有自己個格,隨口講咗2個老師名和佢哋中學,當然,我唔知佢係咪吹水~~~

mcl203 發表於 21-2-28 11:45
小學部已經近乎全英,無太大理由中學部要改返英搭中吧~~~
我唔係好清楚小學部係點?除中文外,是全部科目都是英文嗎?

我仔嗰間中學上VA及音樂堂也是全英,有時講D 特別用語/term或交功課要點做有咩要求,聽到小朋友用中文問老師,老師們都堅持用英文答,可能有家長反映,之後都有少少時間轉吓Channel
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

PTL_L 發表於 21-2-28 12:25
我唔係好清楚小學部係點?除中文外,是全部科目都是英文嗎?

簡單啲,除咗唔可以用英文教嘅老師,都係用英文。除咗中文,RE,一定中文。小一已經係全英,除咗頭三幾個月係適應期,中英並用。體育,老師搞得掂英文都可以用英文,因有啲本身係教中文~~~

俾佢請到,都要俾佢留到D老師

mcl203 發表於 21-2-28 11:43

你用你大囡間中學去比較,似乎唔太適合,佢哋唔少行出嚟已經 ...
佢哋果d屬於名校光環(包袱?),幾時真係放得低,內化咗自己的一部分,才真正叫做長大。

mcl203 發表於 21-2-28 12:07
傳統中/小學,好多老師都係來自果幾間嘅畢業生。多年前,某校校長講過,佢可以睇啲老師嘅英文書法,可以估 ...

有女校有自己學校style的寫法,要跟足,D寫法和一般copy book的唔同,學校話D女仔可以第日用字體與校友相認

傳統中/小學,好多老師都係來自果幾間嘅畢業生。多年前,某校校長講過,佢可以睇啲老師嘅英文書法,可以估 ...

阿女小學啲old girl 老師同媽媽,氣質真係滲出嚟咁,style係一樣既

LeeCC 發表於 21-2-28 12:55
有女校有自己學校style的寫法,要跟足,D寫法和一般copy book的唔同,學校話D女仔可以第日用字體與校友相 ...

就係咁,小二已經教D筆法撩來撩佢。當年,校長就係話呀A老師來自銅鑼灣女中,B老師來自中環女中,一睇就知,英文表達手法都唔同。至於佢,咪就係本校old girl~~~

b3410 發表於 21-2-28 12:52
佢哋果d屬於名校光環(包袱?),幾時真係放得低,內化咗自己的一部分,才真正叫做長大。
...

都唔知啲學校點教?有朋友兩個仔仔,大仔都唔算太靜,入咗你囡小學部,兩年後見佢,乜搞成咁,書卷咗。佢細仔仲活躍,又係幾年後見,乜宜家成個look都唔同咗。所以,係會有個格嘅~~~

b3410    發表於 21-2-28 13:36

LeeCC 發表於 21-2-28 12:52
俾佢請到,都要俾佢留到D老師
都應該可以既,老師入職咗,每年跟point跳,轉工要從新計起,所以如無意外,係唔會想四圍去。

mcl203 發表於 21-2-28 13:05
就係咁,小二已經教D筆法撩來撩佢。當年,校長就係話呀A老師來自銅鑼灣女中,B老師來自中環女中,一睇就知 ...

好奇一問,有無男校都有甘要求呢?

還是男仔但求佢地寫到人地睇得到的字已經收貨,無特別要求

因為我見朋友的仔仔,名男校畢業,D字真系只係睇得到佢寫咩,絕對不可能以美觀來形容

MCSPS 係有自己的 English handwriting,正楷和草書各一套,必學必寫,功課、測驗考試唔可以唔用 MCS handwriting。不過聽講中學部就無此要求...

LeeCC 發表於 21-2-28 13:22
好奇一問,有無男校都有甘要求呢?

還是男仔但求佢地寫到人地睇得到的字已經收貨,無特別要求

唔知喎,只知當年自己果間有 penmanship一個細項評分。校長咁講,即係幾間傳統女校都應該有相同要求~~~

醒目開學勳章

回覆樓主:

我仔學校全英上堂,連VA、music都係全英!

mcl203 發表於 21-2-28 13:46
唔知喎,只知當年自己果間有 penmanship一個細項評分。校長咁講,即係幾間傳統女校都應該有相同要求~~~ ...

我仔女嗰間小學,不是傳統名小,普通小學,都有penmanship 一個細項評分記响成績上
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題