用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學的真面貌
go

英文中學的真面貌  

自疫情以來,很多學校要zoom 上課,有無家長發現所謂的英文中學,其實都是用廣東話教學的呢?

rainbowcov 發表於 21-2-27 16:56
自疫情以來,很多學校要zoom 上課,有無家長發現所謂的英文中學,其實都是用廣東話教學的呢? ...

直資都係咁,尤其理科。

自疫情以來,很多學校要zoom 上課,有無家長發現所謂的英文中學,其實都是用廣東話教學的呢? ...

小女間中學暫時都係全英呀;小兒間小學就英常全英。不過我知好多英中都未必係....

PTL_L 發表於 21-2-27 17:45
小女間中學同小兒間小學,暫時都係全英呀!不過我知好多英中都未必係....

你囝小學高小階段係咪數學中英並存?~~~

mcl203 發表於 21-2-27 18:05
你囝小學高小階段係咪數學中英並存?~~~

係呀,功課考測中英並存,初小都係並存,不過上課語言是中文。突然間醒起,全英應包括所有科,所以阿仔校亦只可以話係英常全英

應該好普遍?

雖然囡學校都係英文教,不過我覺得唔駛介意喎,教的好,教的清楚,大家明白最緊要。

大部份資助英文中學都會用廣東話輔助,因為好多學生都係從資助小學上嚟用開中文上課,但直資英文中學大多數都會用返英文教,因為市場都係多從直資小學上嚟,英文方便會好d,用廣東話輔助對資助小學上英中的小朋友係完全冇問題,最大問題係讀開直資英文小學全英語上課但去咗用廣東話輔助嘅英文中學對小朋友理解上真係好大問題,因為用開英文專用名詞改用廣東話去教小朋友真係理解唔到,所以大家選校真係要了解吓嗰間英文中學會唔會用廣東話去輔助。用家意見謝謝

回覆 forest104910 的帖子

但到了高中都是廣東話哦

b3410 發表於 21-2-27 18:23
應該好普遍?

雖然囡學校都係英文教,不過我覺得唔駛介意喎,教的好,教的清楚,大家明白最緊要。 ...
我覺得用英文教是可以train到語境,阿女返學數月,明顯英文語境進步好多,但疫情關係,用zoom上堂,全英又係一個問題,佢哋會無咁專注,始終要轉換語言嚟聽。

forest104910 發表於 21-2-27 18:23
大部份資助英文中學都會用廣東話輔助,因為好多學生都係從資助小學上嚟用開中文上課,但直資英文中學大多數 ...

不少直資小學都係中小,亦部份英私小亦係漸進式採用英文教學~~~

我仔嗰間英中80-90%時間用英文教,有時某啲科會用少少中文輔助。

所以我幾滿意
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

係聽到老師的英文(英文科除外),有部分可能寧願佢講中文

Arabellahk    發表於 21-3-2 16:59
medicine    發表於 21-2-27 22:26
b3410    發表於 21-2-27 21:53

PTL_L 發表於 21-2-27 18:43
我覺得用英文教是可以train到語境,阿女返學數月,明顯英文語境進步好多,但疫情關係,用zoom上堂,全英又 ...
我覺得語境,train英文雖然可以考慮,不過更加重要的還是果個學科本身學習內容。 大家教的舒服,學的開心最重要。特別是高中課程,艱深難理解,睇老師功力,多過用中/英來教。同樣道理,英文教,我也不會挑剔老師口音係唔係中式英文。雖然聽起來中文都舒服過中式英文。講的流暢,concept教的清楚,有趣,網課唔係催眠式,已經好滿意。

Arabellahk    發表於 21-3-2 17:00

b3410 發表於 21-2-27 21:53
我覺得語境,train英文雖然可以考慮,不過更加重要的還是果個學科本身學習內容。 大家教的舒服,學的開心最 ...
同意,我都唔太介意老師口音,英文都有好多地區方言口音,如果起香港出嚟做野,根本唔會理會係咩口音,愈正宗愈難聽,在於香港人嚟講,反而書寫範疇重要啲,所以最重要係講既講得清楚,聽既聽得明白。

中一數學開學開始一直都用英文,chapter0其實系重溫小學的數,上左一個星期後,老師話發現有部分同學小學的數都未學得好,就用一堂廣東話幫佢地重溫一次小學數學,之後上課又繼續用英文,除左鬧人

英文全英,除左鬧人

science老師全英,鬧人都係

geography全英,但會介紹新vocabulary時講中文詞語俾佢地寫低,佢未鬧過人,所以唔知佢鬧人用中定英

朋友女兒的地區band1女校,朋友聽到大半上堂時間系用中文教,現在下學期情況一樣,所以朋友感覺與期望有落差

LeeCC 發表於 21-2-28 07:31
中一數學開學開始一直都用英文,chapter0其實系重溫小學的數,上左一個星期後,老師話發現有部分同學小學 ...

是否男校同學太曳,一定要鬧人先得

b3410 發表於 21-2-28 09:07
是否男校同學太曳,一定要鬧人先得

男女校的男仔一樣好頑皮

LeeCC 發表於 21-2-28 10:17
男女校的男仔一樣好頑皮
男女校有女仔,男同學點都要保持一下男神形象,唔會太過分
同理,女校的女仔都可以玩到好癲,因為唔駛保持女神風範。細女讀女校,話終於可以放飛自我了

Arabellahk    發表於 21-3-2 17:01

LeeCC 發表於 21-2-28 07:48
朋友女兒的地區band1女校,朋友聽到大半上堂時間系用中文教,現在下學期情況一樣,所以朋友感覺與期望有落 ...
其實我自己成日都會諗,究竟有幾多老師可以專科專教又叻,又可以以流利英文表達,數一數香港band 1中學既數量有幾多?所以真係個個都可以流利講到?另一方面,我都幾佩服阿女中學,都算真係做到全英教學,連LS,家政,music呢啲細科都係全英,佩服位係,點請到?