用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Del...
go

Del...

Del...

Fivedragon 發表於 21-2-27 10:52
藍田聖保祿中學 (女1A)
聖傑靈女子中學(女1B)
順利天主教中學 (1B)

你小朋友係級頭嗎?因起觀塘最受歡迎是st Paul/st cat>順天>蒙/觀中>呂>梁式之,如果你將最受歡迎那三間放哂頭三,好大風險,而自行時又揀咗但冇offer的話,即你小朋友未必達佢哋標準。

PTL_L 發表於 21-2-27 12:22
你小朋友係級頭嗎?因起觀塘最受歡迎是st Paul/st cat>順天>蒙/觀中>呂>梁式之,如果你將最受歡迎那三間放 ...

荃灣區,學校級排名20/150到,唯一比較飄忽係數學(80-90分),中英常可以穩定地90-95分。無獎項,鋼琴三級, Toelf junior B2 .

咁會唔會好啲
1.st. Paul
2蒙民偉
3梁式芝

保命學校band2 應該邊間好?

Fivedragon 發表於 21-2-27 16:53
荃灣區,學校級排名20/150到,唯一比較飄忽係數學(80-90分),中英常可以穩定地90-95分。無獎項,鋼琴三 ...
睇下你想唔想自行離場,如想,就自行揀觀中、蒙,但我唔太建議因想自行離場而放棄搞珠試st Paul or st cat既機會。上年,朋友女2A成績,梁自行收咗,另一朋友女都係2A成績,自行呂郭不入。

Fivedragon 發表於 21-2-27 16:53
荃灣區,學校級排名20/150到,唯一比較飄忽係數學(80-90分),中英常可以穩定地90-95分。無獎項,鋼琴三 ...
蒙放乙三都有機會,唔好咁快放蒙起乙二,又因聽聞蒙比較多男仔,有媽媽話入讀後,阿女好唔鍾意,想轉校,所以你要考慮呢一點。

PTL_L 發表於 21-2-27 18:09
睇下你想唔想自行離場,如想,就自行揀觀中、蒙,但我唔太建議因想自行離場而放棄搞珠試st Paul or st cat ...
我自行應該st paul, 油真(媽媽母校)盡扣附近既直資,係另一個post有請教其他家長,不過好似都係得幾間近

Fivedragon 發表於 21-2-27 18:18
我自行應該st paul, 油真(媽媽母校)盡扣附近既直資,係另一個post有請教其他家長,不過好似都係得幾間近
...
小小分享,上年九龍灣地區學校,級10內自行st Paul 及油真失敗,有直中的姐妹校,估計級20內,都失敗收場。

PTL_L 發表於 21-2-27 18:20
小小分享,上年九龍灣地區學校,級10內自行st Paul 及油真失敗,有直中的姐妹校,估計級20內,都失敗收場。 ...
Oic, 無包單寫。只有嘗試

PTL_L 發表於 21-2-27 18:13
蒙放乙三都有機會,唔好咁快放蒙起乙二,又因聽聞蒙比較多男仔,有媽媽話入讀後,阿女好唔鍾意,想轉校,所 ...
Good, 咁第二選擇咩好?

Fivedragon 發表於 21-2-27 18:24
Good, 咁第二選擇咩好?
我自己會乙一st Paul,乙二順天,乙三觀中/蒙,乙四呂郭,乙五梁,建議只作參考呀

Fivedragon    發表於 21-2-27 19:39

PTL_L 發表於 21-2-27 18:20
小小分享,上年九龍灣地區學校,級10內自行st Paul 及油真失敗,有直中的姐妹校,估計級20內,都失敗收場。 ...
阿女前年小學有校友級30內,入到油真,媽媽都係油真畢業。

Fivedragon 發表於 21-2-27 19:34
今年升中人數應該又比往年少,加埋移民、轉國際學校既因素,又係舊生,機會好大呀,祝成功!

Fivedragon 發表於 21-2-27 19:34

我地舊年自行入油真嘅都係級十內《荃灣一線小學》,級30應該轉地址抽入。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

有可能

回覆 Fivedragon 的帖子

蒙民偉應該1c
呂郭應該2a

Fivedragon 發表於 21-2-27 10:52
藍田聖保祿中學 (女1A)
聖傑靈女子中學(女1B)
順利天主教中學 (1B)
或者 1splt
2 蒙民偉
3梁式芝