用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為何陳守仁過往升中如此理想?
樓主: pickybaby
go

為何陳守仁過往升中如此理想?   [複製鏈接]

wilsonso0301 發表於 21-3-19 16:11
直資年年4000 任揀,TSL仲要7000
收生是頂級,輸出也一樣好正常
直資沒有抽獎中的,哥哥姐姐讀緊都未必收 ...

純路過!雖然係年年幾千人面試!但頂級的正路應該係去晒男女拔coed, 然後又走一批叩門去勁官津校,剩返都係認同學校理念,以及質素也不俗的係真,所以升中可以保持良好,但不一定可以更厲害!除非你話學校係可以幫同學增值及發揮潛能,將來升中成績可更厲害,咁先啱數

回覆樓主:

只睇面試情況就知點解升中成績好, 入到嘅小朋友都係有虎爸媽, 幼稚園已經自己谷子女, 入到後個個鬥叻, 大家講英文, 學校唔駛點做都已經俾父母攪到半精英, 學校出一點力再谷一谷, 乜都攪掂。

曾經有家長插班入來TSL,讀左一段時間,開始向其他一路讀緊的家長表示。。。點解呢度咁hea...然後問人在哪裡補習。。。。習,我話無補習,亦知道有老師向某D給子女安排勁補習的家長表示,請不要再安排咁多補習比小朋友。仲有,TSL1個月才默一次中默,這六年就係咁過。。。可能會有家長覺得好唔安樂,所以安排補習比仔女,都唔出奇o既!請問有邊間無呢類型的家長? 我有時都向朋友呻下,覺得學校真係hea得濟。。。佢地普遍唔信我,覺得我講大話🙄🙄🙄🙄唉!真係無話可說了。😅😅😅😅

但我也感受到materials的質素係勝過量的。

TSL同其他學校一樣,有虎有佛。做虎做佛都係自己揀,學校從來無干涉。因為學校有時比佛係父母更佛!🙏

1998Ruby1998 發表於 21-3-18 18:22
回覆 jennylady 的帖子

65% 入讀 Band 1 學校都唔一般喇!啲冇任何聯繫直屬嘅名校官津頂多 50%。將考級 10 ...

將考級 10 嗰個同考級 1 比當然顯得一般。入得TSL的係家庭栽培下學生已經有返咁上下程度, 尤其英文、所以亦不能同冇任何冇聯繫直屬嘅名校官津比。

lawbaby 發表於 21-3-22 22:41
只睇面試情況就知點解升中成績好, 入到嘅小朋友都係有虎爸媽, 幼稚園已經自己谷子女, 入到後個個鬥叻,  ...

係, 不過網上世界話讀得輕鬆, 幼稚園階段邊有谷、冇補習、冇谷…我信冇谷、係栽培姐

boboapril 發表於 21-3-16 16:48
功課唔多,學校唔谷,教學程度我覺得算適中,係小朋友自己應付到嘅。不過大家會各自修行,進補,因為有時 ...

最後一句意思係教淺考深?

bettyay 發表於 21-3-19 16:30
純路過!雖然係年年幾千人面試!但頂級的正路應該係去晒男女拔coed, 然後又走一批叩門去勁官津校,剩返都 ...
正解!(我囡放棄了TSL)

bbroy 發表於 22-3-20 01:59
曾經有家長插班入來TSL,讀左一段時間,開始向其他一路讀緊的家長表示。。。點解呢度咁hea...然後問人在哪 ...

完全唔覺得功課或活動 hea

除了每天有限功課,我所見不少人每天都要玩/ 練:體育,樂器,三外(認真玩),睇中文英文書,奧數
玩齊呢幾個項目的人不在少數

學校提供高質而量少的功課,加上家裡按自我需求進補,我認為是最好組合
如果家裡不自行進補,其實也難利用上學校資源
跟唔上學校節奏的同學也有。。

題目本身有點偽命題,因為本身成績就不如這一堆直私學校 (中學部為b1a):
spccps dbspd hkugaps spc yw cky dgjs PuiChing spcs stclares gh

根本唔會用呢啲學校同 tsl 去比較

始終要考升中,人虎自己hea, 咁名次比人後, 升中點算?

Azzurro 發表於 22-3-20 21:14
完全唔覺得功課或活動 hea

除了每天有限功課,我所見不少人每天都要玩/ 練:體育,樂器,三外(認真玩) ...

我理解你的看法了!你是不是從少除了上學讀書,沒有好快樂輕鬆咁學過課外活動?音樂/體育?我自少有玩音樂和少量運動,到現在,音樂體育一直伴著我的人生。身邊有人從少齋讀書,對於任何課外興趣班都視為洪水猛獸,會話學樂器好辛苦,無可能快樂,會話學運動係折磨,做乜逼迫小朋友去做(去到某一個階段其實係要調節訓練的力度去追求成功感)。好簡單,因為玩得快樂,學得滿足,笑得燦爛果個小朋友唔係佢個小朋友,佢無見過自然唔知道,又或者佢自己個小朋友常常苦瓜乾,就以為全天下的小朋友一學習音樂和運動就會係苦瓜乾,超級慘。

如果你沒有玩過音樂/體育,你唔會明白在我們眼裡,玩係可以點玩,點樣透過玩課外活動得到快樂和滿足感。又或者可能你有玩,但玩得唔快樂?

我明白總有人覺得學校hea or harsh。我接受你的講法「完全唔覺得功課或活動hea」,因為人人感受不同。如果你子女係讀陳守仁,以我在這裡咁多年,頗肯定學校老師係唔會比學術上的壓力給家長或小朋友。但行為上我就唔咁講。其實我覺得你唔係用家,因為全城用家都知陳守仁尤其在課外活動上真係hea到一個點! 你會唔會交功課太認真? 明明老師無特別要求,係你對仔女有更好的要求呢?純想幫手睇下點樣讓你的仔女過得輕鬆D

Azzurro 發表於 22-3-20 21:32
題目本身有點偽命題,因為本身成績就不如這一堆直私學校 (中學部為b1a):
spccps dbspd hkugaps spc yw c ...

又係Bor!

bbroy 發表於 22-3-21 00:20
我理解你的看法了!你是不是從少除了上學讀書,沒有好快樂輕鬆咁學過課外活動?音樂/體育?我自少有玩音樂 ...

先感謝你幫忙拯救水深火熱嘅我同我孩子!

按我理解係前面 50名嘅同學應該唔會話學校 hea,因為都忙於爭取更好位置。。

同我講過 hea 嘅三個高年級人:兩個因為中文問題轉去了國際學校,一個係 50名以外。。
係陳守仁呢類型學校嘅主車群嘅人根本話學校 hea,因為生活本身比較充實,亦因為充實先可能係主車群裡面
hea 嘅家庭看來難以進入主車群

Azzurro 發表於 22-3-21 09:40
先感謝你幫忙拯救水深火熱嘅我同我孩子!

咁老實講,apply for全港九新界的家長和學生,我提議完全相信學校老師的教導,不要插手。家長/補習一旦插手就不能自拔,一插手就覺得學生一定要考到某個成績的期望,從而比家長自己和學生壓力。如果學校有勸退或常常拿成績低的人找肺,咁我就覺得好谷。我確實見到有好多學生離開學校轉投IS,佢地都係因為中文科無太大信心而走,又或者一開始入陳守仁浸幾年中文才走。要想想,TSL從來沒有因學生成績低落而叫人走/比壓力之類。考唔到50之內走唔等於學校好谷呀!
考唔到前面果浸有好多原因,有無從自己小朋友身上找答案?例如時間管理?時間管理得好,真係事半功倍。
1.唔好再浪費時間去補呢科補果科。 2.了解返個老師咩教法,唔識就問老師!3. 依家係自學年代,培養小朋友自理和自學精神。4. 欣賞小朋友的成就(自學的小成果)好快你就明白考得前的學生和家長都可以好hea. 賺回來的時間佢地中意玩咩學咩就讓他去。大前提是他們想。。。不是父母想。不過以上所說,都係無乜人會信

PS. 我係有插手中文科,常常介紹佢睇呢本果本,介紹10本才對1本有些少興趣。無計,如果介紹中文書比個女看都係谷,咁我無話可說啦。都係果句,一間小學,一個月才默一次中文,究竟有幾谷呢?
好啦!多謝你收看,收到就收到啦。收唔到就只能說家家有本難念的經之類。祝生活快樂

Azzurro    發表於 22-3-21 10:43

bbroy 發表於 22-3-21 10:13
咁老實講,apply for全港九新界的家長和學生,我提議完全相信學校老師的教導,不要插手。家長/補習一旦插 ...

自律自理從小就學,唔做多都做少。我估我又要講一次,記住教自律唔係叫佢自己日日攞本補充練習做呀!係叫小朋友對家庭負責任,掃下地,洗下碗,摺下衫果D呀!呢種家教就會在學校發揮作用。

bbroy 發表於 22-3-21 00:20
我理解你的看法了!你是不是從少除了上學讀書,沒有好快樂輕鬆咁學過課外活動?音樂/體育?我自少有玩音樂 ...

揀TSL 都係鍾意佢無乜功課,谷嘅家長去邊一間也是谷,TSL top 果批根本就係band1a, 資貭和家庭背景不下於其他band1a龍小吧

長文,唔知呢度發言的有幾多是真正用家,作為用家,希望為各位分享一下

很久沒有上來這裏,對上一次應該都係六年前升小學的時候,我連之前的acc也忘記了! 因為考完中學, 好奇心驅使去升中版面睇吓, 再過嚟呢邊回望過去, 看到這個post,很想分享一下。

我小朋友今年TSL畢業啦! 當初選擇這間學校, 都係希望小朋友自信快樂成長, 童年唔好淨係比學業佔據! 六年過去了, 我覺得自己真係冇揀錯, 有人話呢間學校好谷, 教學程度深,真係睇吓你用咩心態。調返轉,英文冇計分默書,中文默書個半月才一次,有人又覺得太hea!

好老實,入TSL 的家庭, 父母一定有心栽培, 幼稚園時期會谷嗎?我自己小朋友就係讀英文幼稚園,咁英文佢真係唔錯, 幼稚園不同時期學過畫畫,跆拳道,跑步,學術上K2 學普通話,半年珠心算後來唔鍾意都冇讀啦!我都唔肯定呢啲叫唔叫谷。因為陳守仁唔收證書,所以我哋都係無證兒童。入TSL這班小朋友有一定能力,特別係英文,我曾經都有問過老師點解啲英文考試卷出得咁刁鑽,佢都有講過,因為大家普遍英文也好,如果問得太直接,就全部人100分,好難分到高低,思考過都明白嘅,但有啲家長就視為咁就叫催谷,咁係因為佢自己想要為小朋友爭取到98 100。其實真係自己心態。以我為例子和身邊相熟嘅家長, 都唔係催谷類型, 有人某些科目追趕不上搵外補習也是人之常情! 也有一些本身家庭不善中文的中途轉走或移民的這幾年也多。

分享吓我自己, 小朋友一至四年級都沒有補習,都係跟學校功課要求做,教佢認真讀書,父母多些關懷陪伴,我覺得這些無論去到咩學校,學習態度都係最重要,同谷和Hea沒有關係,無論功課做成點,考試咩成績,老師都會正面讚賞或鼓勵。一年級嘅時候有一張試卷得60分,班主任都同我講其實真係好好喇,第一次考試咋。

去到五年班因為疫情停課大半年,心底裏確實有些害怕呈分,我們有出外補中文,但後來發覺幫助不大都冇再繼續了!補習唔好造成依賴,我認為是正確的態度,否則好難返到轉頭,都知道有家長長年補習的,始終要考中學,我完全明白,一定有競爭,見到成績追唔上, 會有壓力,想為小朋友爭取更好名次,但真係要取決自己心態或者實際一點,才會快樂。經過兩次呈分再考埋中學,小朋友一直保持中上位置,亦都有一間非常心儀中學取錄了。過程中我唔敢講我完全冇壓力,我都有掙扎嘅時候,係會俾人影響的,但都已經過去,而家都係好感恩,小朋友開始不捨得TSL

音體藝方面,我哋音樂雖然有學,但只係娛樂,連寫入portfolio 也沒有,運動也有參加校隊,但都只係參加而已。陳守仁嘅家長都知道,學校在獎項方面真係唔追求,有些同學音體藝非常出色,學界港隊世界賽什麼也有,但這些也是自己個人取向,學校冇逼學生,有能力就自己走更前,我睇到確實某些人對於升中發展係有幫助,但這些人真係唔多,而我認為單純為了考中學不停催谷音體藝是本末倒置,所以純粹真係為了興趣同埋個人修為才學音樂。

TSL帶俾學生的唔係升中亮麗嘅成績,其實我身邊無論成績好或不好的小朋友,也是充滿自信,溝通能力presentation 一流,出去考中學就真係知道,面試對答是我們強項,呢啲唔係靠讀一年半載面試班就能訓練出來。見到有些同學就算學術上未必是最好,最頭的,都有很多知名甚至神校青睞,一定有佢個人之處。

課程教學方面,我好欣賞學校,用好多心機去設計不同有趣嘅課程,特別係網課嘅日子,都可以令到學生這麼投入上課

我睇到好多人都話呢間學校出嚟升上中學中文跟唔到,反而讀中文小學,上中學英文好容易追。可能都啱嘅,我又講吓我自己做法,未必啱但可作參考。確實我小朋友用咩都係英文,與同學溝通都用英文,中文只係中文堂和屋企人溝通先會用。但揀得入呢間學校家長都知道這裏優點就是英文,冇可能讀完嚟投訴話自己小朋友中文差吧!或者真係有啲學校中英文都係高人一班的,可惜我小朋友入唔到!哈哈!

我自己很早發現中文這個問題,其實學校中文課程都唔係淺,只係小朋友普遍冇咁鍾意中文,同學之間講都係用英文,中文唯有靠自己。在初小階段,不停培養他看中文書的興趣,還好他很喜歡看書,按他的興趣,由最初的漫畫到小說,現在按興趣看任何類型的中文書,衛斯理原著、金庸這些也會看,我覺得這些中文閱讀能力就算唔係用於考試,起碼佢唔抗拒,總有一天用得着,其實無論學咩科目,保持學習興趣先係最重。但近來他說不喜歡文言文,做父母的也是摸着石頭過河,我也在找對策呢!冇咩孩子天生就會讀書,都係要靠父母循循善誘,任何科目亦一樣。

不過帶個頭盔先,始終小朋友未升中學,或者過幾年我再分享一下佢上中學中文追唔追到。但作為父母,我對孩子有信心。

講到呢度有人會話呢間學校EK 唔話得, 我唔係話呢間學校沒有缺點,但無謂將缺點放大,小朋友感受到都唔會讀得開心。有家長讀到中途發覺唔合適轉走,以前有NCS同學中文跟唔到, 學校仲幫佢寫信轉校,仲要轉一間有外語作第二語言的名校,學校真心希望學生有更好嘅發展,學校從來沒有勸退能力差的,當然能力更高的學生也會插去一些神校,到升中仍然有亮麗成績我覺得都幾好呀!

經常有人比較三私一直,其實我覺得冇咩好比較,本身每間學校教學都有唔同,只要合適自己的學校就是好學校,各有優點,都唔係單單睇升中成績表。當年三私我們都有Offer,但最後家庭考慮及孩子性格只有自己最清楚。

而我只係用自己用家身份分享一下,每個父母都因應自己能力和小朋友能力給他最好的,希望大家都搵到一間啱自己同家庭嘅學校,保持愉快學習興趣, 家長有優質嘅正面心態,合理嘅期望, 去到邊間學校都重要,共勉之。

希望大家唔好怪我長氣,我係想分享比有心了解的家長知。當然只係我個人睇法,唔同人都有唔同想法

Mirror123 發表於 22-3-22 12:42
長文,唔知呢度發言的有幾多是真正用家,作為用家,希望為各位分享一下

很久沒有上來這裏,對上一次應該 ...

我個小朋友都係今年畢業。我都是自己小朋友有頭讀到尾才敢寫下自己的所見所聞咋!經歷埋升中,我才親眼見證外面的中學對TSL的認同感。
可能我地係認識架(emoji) btw, 中默唔係一個月一次咩? 另,你講開比賽呀!證書呀各樣,學校唔單止唔在意,連學生自己在外面獲得證實都唔收添!
‹ 上一主題|下一主題