用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為何陳守仁過往升中如此理想?
樓主: pickybaby
go

為何陳守仁過往升中如此理想?  

咁如果喇小vs 港同又點揀?

回覆樓主:

我冇了解過港同,不過阿女當時叩門叩到聖家而又有TSL,自己都掙扎咗好耐,甚至拒絕咗聖家之後嘅第二日,學校仲打嚟問我哋會唔會再考慮下,但最終我都係選擇TSL,一嚟阿女自己都鍾意,二嚟係都想阿女努力去挑戰一下自己,三來係我比較hea,怕啲好多功課、測考嘅學校(6年前大女有三私之一都係同樣理由冇要 ,入讀另一私小),事實係兩個入讀之後,學校都冇壓力畀家長,係家長自己決定谷唔谷上去嘅啫,而我就係hea家長
當個好爸爸

bubblebear 發表於 22-5-10 10:14

喇小啦,起碼嬴晒個名。又不如自己去評估下,邊間有而另一間係缺嘅。除咗,學費~~~

喇小有TSL 的優點(可谷可hea),又同時有埋港同的一條龍,書院仲要勁過港同,個名又威,仲要唔駛交學費,我咁樣分析係咪冇得輸。

醒目開學勳章 王國長老

其實好難唔喇小

咁都要問?

港同對學生學習都好有要求,今個星期二同三都全校統一評估四門主科。學校擔心網課影響學習效果,通過評估看下網課期間學習成效。雖然小一小二無考試,但是主科每個單元學習完都會有評估小測,所以絕對不可以hea讀,每次學完一個單元一定要溫書,教學進度都算快。並不如坊間話happy school,很多非用家話港同不需要溫書,都係誤導。只係因為龍校,心裡壓力小,不需要科科比如音樂體育都拿A。

Azzurro 發表於 22-3-20 21:32
題目本身有點偽命題,因為本身成績就不如這一堆直私學校 (中學部為b1a):
spccps dbspd hkugaps spc yw c ...

唔好意思,我唔明點解唔可以比較。可否麻煩你講多少少

haharachel 發表於 22-5-13 16:18
唔好意思,我唔明點解唔可以比較。可否麻煩你講多少少
每年大約一萬多人競爭考 8000 個直私位置考到這些 b1a 中學部龍校小學的話而同時有三私一直,絕大部分人都唔會去三私一直啦(呈分試唔好玩。。)

我估計有研究嘅家長都會如下分類直私小學:
一:b1a 中學部龍校的小學 spccps dbspd hkugaps spc yw cky dgjs PuiChing spcs stclares gh
二:三私一直
三:其他龍校小學
四:其他非龍小學

一和二可比性不高(我認為)
二和三可比性比較高(對進取家長來說,其實可比性也不高。。)

當然如何分類取決於家長對事情嘅認知和分析!

Azzurro 發表於 22-5-16 12:42
每年大約一萬多人競爭考 8000 個直私位置考到這些 b1a 中學部龍校小學的話而同時有三私一直,絕大部分人都 ...

唔該你丫,分析得好清晰丫。解答又詳細,唔該晒丫。

jennylady 發表於 21-3-16 23:13
回覆 boboapril 的帖子

tsl 升中好一般得間顏寶靈
我覺得太神化了TSL, 看數據同區中學入的比例少(看看依利沙伯呢啲),同人fight top teir 其實一條龍band 1A有幾多個位出?最多人入顏 (因為佢冇小學back up冇內部disgest 問題)

yeeling0101 發表於 22-3-22 15:08
感謝用家分享,TSL確係好學校👍🏻睇完你地講我都有動搖,我手頭係港同vs TSL,各有優劣,同 ...
正路一定pick港同

melle 發表於 22-5-18 10:31
正路一定pick港同

無錯,無乜幾多中學好得過港同,除非真係對子女好有信心做到最top果堆又對自己好有信心可以谷足六年

melle 發表於 22-5-18 10:27
我覺得太神化了TSL, 看數據同區中學入的比例少(看看依利沙伯呢啲),同人fight top teir 其實一條龍band 1A ...

因為全部人去考直資,就算考吾到,都可跨區派band 1A津校(唔係好明點解可以咁);另外NpL有IB ,好似有Band 1B?

bubblebear 發表於 22-5-10 12:51
喇小有TSL 的優點(可谷可hea),又同時有埋港同的一條龍,書院仲要勁過港同,個名又威,仲要唔駛交學費, ...

正解 haha

boboapril 發表於 21-3-15 15:42
讀邊間學校,家長呢六年都係陪伴住佢哋㗎啦。TSL家長到第六年會好感恩,見到自己小朋友面試表現好,英文流 ...

我女對住老師比較內向怕醜 唔知tsl呢類學生多唔多 升中的結果也會理想嗎?

多多宝 發表於 23-3-26 18:33
我女對住老師比較內向怕醜 唔知tsl呢類學生多唔多 升中的結果也會理想嗎?
...

其實TSL真係普通學校嚟㗎咋,要升中理想,-樣係中、英、數, GS成績好,再加美術同music 好。我哋都要讀好同考好中文㗎,唔識中文唔好嚟讀。總之好普通,乜人都有,內向怕醜-定有,好動活潑又一定有,有體藝專長又有,淨係讀書又有。不過,硬係總體升中理想,有付出有回報咁lor。整體學生成績好,d好嘅中學又喜歡收TSL d 學生,就有咁嘅結果。

melle 發表於 22-5-18 10:27
我覺得太神化了TSL, 看數據同區中學入的比例少(看看依利沙伯呢啲),同人fight top teir 其實一條龍band 1A ...

同區?TSL 小朋友放眼全港㗎wor,真係比較少等派位入QE呢啲中學。唔同人top tier fight, 點自行入到其他區d band 1A中學呢?

boboapril 發表於 23-3-26 19:21
同區?TSL 小朋友放眼全港㗎wor,真係比較少等派位入QE呢啲中學。唔同人top tier fight, 點自行入 ...

其實就唔駛咁串既,講到尾都係考小時入唔到神校先去左陳守仁讀

boboapril 發表於 23-3-26 19:10
其實TSL真係普通學校嚟㗎咋,要升中理想,-樣係中、英、數, GS成績好,再加美術同music 好。我哋都要讀好 ...

請教tsl上堂是傳統(單向)教學為主定係活動為主?紀律如何?
如貪玩,講嘢唔叻,記性好,吸收力同做卷OK,上堂唔喜歡參與討論(思考)淨係鐘意睇熱鬧,唔知會不會啱讀傳統津校(需叩門)多d?