用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為何陳守仁過往升中如此理想?
go

為何陳守仁過往升中如此理想?   [複製鏈接]

如題,希望有用家可以分享學校情況,感謝。
   17    0    0    0

會越嚟越理想。排名更高及多咗小朋友入傳統(例如港島區名校)/成績好嘅津校。唔覺得比KTS, APS差好遠,反而升中學校名單多樣化。入咗各區d好學校後,學生口碑好,可以名列前茅,變相帶比之後嘅師弟師妹更有利去考呢啲津校。所以之後都一定唔會唔理想,升中只會更理想。(emoji)無乜學生等派位㗎,個個自己好叻考番嚟。

因為超谷,汰弱留強,

Arabellahk    發表於 22-3-21 10:34

TSL嘅優勢係英小,銜接英中有優勢,比較全人,適合相同路向嘅直資中學,直小有家庭背景略佳嘅優勢,支援較好~~~

入得tsl都係為左升中時更上一層樓,你話d家長呢六年會點過

Jean1769 發表於 21-3-15 14:36
入得tsl都係為左升中時更上一層樓,你話d家長呢六年會點過

讀邊間學校,家長呢六年都係陪伴住佢哋㗎啦。TSL家長到第六年會好感恩,見到自己小朋友面試表現好,英文流利,識presentation ,group discussion 時最有自信,從答不迫答面試老師追問的問題。升中結果如何唔緊要,但學懂嘅skills 升中後一定受用。

多謝大家既分享。想請教各位用家,學校(或者到左小四)谷唔谷?是否家長也要谷埋一份?

pickybaby 發表於 21-3-16 11:23
多謝大家既分享。想請教各位用家,學校(或者到左小四)谷唔谷?是否家長也要谷埋一份?
...

功課唔多,學校唔谷,教學程度我覺得算適中,係小朋友自己應付到嘅。不過大家會各自修行,進補,因為有時份考試卷會令到家長唔幫手催谷唔得。

boboapril 發表於 21-3-16 16:48
功課唔多,學校唔谷,教學程度我覺得算適中,係小朋友自己應付到嘅。不過大家會各自修行,進補,因為有時 ...

入面啲同學仔係咪大部份都好醒,競爭咪好大?

回覆 boboapril 的帖子

tsl 升中好一般得間顏寶靈
好似同sfa 個d差好遠

jennylady 發表於 21-3-16 23:13
回覆 boboapril 的帖子

tsl 升中好一般得間顏寶靈

咁SFA 學生類型同心態與TSL的都差好遠添。

NPL逐漸升band, 都係因為收生越嚟越好啫。

TSL 每年升中結果,學校名單長達4x間,睇多幾年年會搵到6,70間唔同中學,又點會得一間咁搞笑。

boboapril 發表於 21-3-15 15:42
讀邊間學校,家長呢六年都係陪伴住佢哋㗎啦。TSL家長到第六年會好感恩,見到自己小朋友面試表現好,英文流 ...

請問陳守仁對比港同呢?

fixedstar99 發表於 21-3-17 20:26
請問陳守仁對比港同呢?

港同B1A中學喎。

回覆 jennylady 的帖子

你真係有睇 TSL 升中表?

回覆 1998Ruby1998 的帖子

係啊就係睇左,唔明白有咩咁好。sfa 升中靚好多,尤其係男仔。

回覆樓主:

陳守仁2020年升中派位保持水準

2020年
Band* 直資+官津
B1 53+40=93 (65.0%)
B2A-1C 17+3=20 (14.0%)
------------------------------------------------
B1/近B1 70+43=113 (79.0%)
B2 14+0=14 (9.8%)
NR 1+2=2 (2.1%)
其他 13 (9.1%)
------------------------------------------------
總數: 143 (100%)

B1* 93 (男女40 | 男24 | 女29)
顏寶鈴 16 SPCC 5 港同 3 赤提 3
優才 1 滙基KE 1 /
遁道 3 迦密 2 銀禧 2 旅港 1
黃棣珊 1 元朗信義 1 沙崇 1 |

DBS 4 SPC 3 英華 2 /
喇沙 5 SFXC 3 皇仁 2 SJC 2 九華 2
長天 1 |

協恩 7 SPCS 4 德望 3 DGS 1 /
MSS 7 坑真 2 上智 1 MCS 1
SMCC 1 SPSS 1 SSGC 1

B2A-1C* 20 (男女20 | 男0 | 女0)
李國寶 7 培基 4 SMC 3 王錦輝 2
羅氏基金 1 /
銘基 1 可立 1 郭得勝 1

B2* 14 (男女11 | 男3 | 女0)
基崇 4 基信 4 啟思 3 | 德信 3

NR* 3 (男女3 | 男0 | 女0)
林大輝 1 /
唐乃勤 2

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

SSPA Result
https://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa.php

65% 入讀 Band 1 學校都唔一般喇!啲冇任何聯繫直屬嘅名校官津頂多 50%。將考級 10 嗰個同考級 1 比,當然顯得一般,但對於其他直私同官津,佢真係非常好了。佢係冇 SFA 同 APS 咁幸運有男校友好關係 (St Jo 同 DBS 年年都有預留位置畀佢哋小學)。TSL 都有 5 位入到 SPCC、7 位入 Marymount、5 個 La Salle 都唔一般。

1998Ruby1998 發表於 21-3-18 18:22

65% 入讀 Band 1 學校都唔一般喇!啲冇任何聯繫直屬嘅名校官津頂多 50%。將考級 10 ...

TSL 每年都有DBS, SPCC預留學位,係提早面試及收生的。

回覆 button822 的帖子

我意思係比例上冇咁人地十幾個位咁多。

直資年年4000 任揀,TSL仲要7000
收生是頂級,輸出也一樣好正常
直資沒有抽獎中的,哥哥姐姐讀緊都未必收,直資成續將來一定更利害
‹ 上一主題|下一主題