用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 AI課程
go

AI課程 [複製鏈接]

多咗大學有AI課程讀,想問問,其實AI比較適合"電腦人"讀嗎?愛數嘅人"適合"讀嗎?

thx.thx

6    0    0    0

YmOra 發表於 21-2-26 18:29
多咗大學有AI課程讀,想問問,其實AI比較適合"電腦人"讀嗎?愛數嘅人"適合"讀嗎?

thx.t ...

電腦同數學其實密不可分,有D人大學讀完數學後從事電腦行業
其實我最近搞小小tensorflow,但只是非常簡單地改網上的guide
做image classification同segmentation的script
例如呢個:

https://www.tensorflow.org/tutorials/images/transfer_learning

其實可以好簡單,用小小python,中學生都做到
但呢D全部都系用現成的野
因為而家已經有大量的工具開發左 同大量的開源項目
甚麼物體辨認 人面識別 文字識別 語音識別 而家都好容易做到
因為已經有大量開源工具

而家有軟件用深度學習 去 修復圖片同影片 改善畫質

但我覺得如果停留在 應用呢D工具 (coding)會是非常低層次
可能第時變成大部分中學生都識做

但其實如果要自己設計好的神經網絡是難,有好多數學

改或者設計神經網絡其實好難
但其實電腦 同 軟件工程如果要做得好都要有好的算法 要求數學同邏輯基礎

講人工智能的應用
外國有自動駕駛,農業,醫學,半導體晶圓廠自動化同製程優化良率提升上的用途 (其實有非常多方面的應用)
可以用於工業生產 改善良率 同 其他用來發現問題

中國就主力用於監控
例如人面識別,城市監控,語音識別
至於點樣可以將深度學習應用在不同地方 我就不清楚
但我覺得都需要跨學科的認知 因為起碼都要對應用的方面有頗為深入的認識

仲有人工智能加速器 硬件 設計人工智能加速晶片
而家已經有大量的公司設計人工智能加速晶片大量的現成產品....

但最後未來的人工智能會有革命性改變 可能成個coding方式都會有改變

因為會用 億阻器
同而家的硬件架構比有好大的差別
呢度可能又是另一個機會 (開發全新的軟件工具 同 硬件 全新的算法)

但我聽過一個大學讀電腦的人講,他本身好勁,但完全不研究深度學習,他話深度學習已經被好多人研究到好濫,非常多論文,他主力研究 blockchain

因為已經有大量成熟的現成人工智能軟件工具
應用人工智能應該不是太難
如果只是coding 層面上,亦可能已經變得好低層次 (可能第時使用軟件工具去應用人工智能會是理工科大學的必修課)

非常你是開發呢D工具的底層

好似我之前寫緊個 腦控程式
因為需要用到真隨機數,我研究過下隨機數
https://zhuanlan.zhihu.com/p/25888319
生成隨機數可能會第一時間認為同電腦好大關係
但其實背後涉及好多數學
好多電腦野 甚麼加密安全 壓縮 根本就系數學

skywalker167 發表於 21-2-26 19:47
其實我最近搞小小tensorflow,但只是非常簡單 ...

好多謝你的詳細資料,我知多咗好多嘢,睇嚟"數學"對學習電腦和AI有幫助,你分享的內容中我感覺到有與數學同樣有嘅"思考"模式和滿足感。thx.thx

skywalker167 發表於 21-2-26 19:47
其實我最近搞小小tensorflow,但只是非常簡單 ...

我認同Coding 係低層次的科技,但不少人認為是高科技,特別是一些學校及興趣班。

編程及Al及 machine learning 進化很快,coding 可能冇乜必要了。現在已經發展6G,7G,難道還要化精力去學3G?

跨學科知識及經驗是未來大方向,學生們應該向這些學科了解多啲,可能將來的重要謀生技能。

國內Al應用及研究都幾廣泛,只不過用於監控上較多話題也是事實。自己范圍所知應用於Biomedical Technology 都不少,例如用Al於 Medical Imaging,不單只是推測原位癌,也可以推測其他地方的癌症風險,準確度不斷提升中。有很多我們都不一定會知道或者明白。

兒子冇學過AI,但也有用Python寫一些應用程式,部分是公事,另外也是興趣,去到興趣部份,跨學科就變得重要,始終AI及machine learning是重要工具,但問題核心及尋找答案或預測才是重點所在…
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-2-28 10:40
我認同Coding 係低層次的科技,但不少人認為是高科技,特別是一些學校及興趣班。

編程及Al及 machine lea ...

我姪仔今年中三揀科,他取向為Phy, Chem, ICT和爭取M2。我問為何選ICT,他說上堂好有趣好好玩,加上他被老師選入學校STEM Team,他在whatsapp group睇到師兄們對話簡直大開眼界,因此產生好大興趣。請問前輩咁嘅組合有冇問題?

Queenielam88 發表於 21-3-1 16:27
我姪仔今年中三揀科,他取向為Phy, Chem, ICT和爭取M2。我問為何選ICT,他說上堂好有趣好好玩,加上他被老 ...

我不肯定你的問題目標是什麼,是不是你想問讀lCT對將來讀CS,或者Al的幫助?

大學多數對ICT冇特定要求,因為中學ICT都係口水嘢多些,對電腦有興趣的學生,這科唔難讀,文科學生都讀得到。

你姪兒的組合都幾百搭,好多學科都適合,不止於CS。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-3-1 16:53
我不肯定你的問題目標是什麼,是不是你想問讀lCT對將來讀CS,或者Al的幫助?

大學多數對ICT冇特定要求, ...

係喎我個問題冇重點
係呀,我擔心選ICT會唔會影響大學選科的靈活性,因我知大部分學生會選Phy, Chem和Econ。不過決定權都係畀番佢自己,我相信讀得開心自然成績唔會差。加上你話這組合都幾百搭,咁都放心晒。唔該晒你!

Queenielam88 發表於 21-3-1 18:42

係喎我個問題冇重點

唔打算讀醫護嘅話,修3X入面有 Phy. Chem +M2 已經好無敵,幾乎乜都揀得,所以第三科揀 ICT or Econ 都冇乜所謂

Queenielam88 發表於 21-3-1 16:27
我姪仔今年中三揀科,他取向為Phy, Chem, ICT和爭取M2。我問為何選ICT,他說上堂好有趣好好玩,加上他被老 ...

我呀仔都係揀呢4科,ICT係佢最想讀,咁我就由得佢自己揀。因為physics, chem, M2 都係佢強項,而佢又喜歡電腦程式之類。叫佢揀Econ佢又唔制,仔大仔世界,希望佢讀得開心。

回覆樓主:

請問AI課程,和Computer Science有什麼分別呢?

jaycee_mami 發表於 21-3-10 22:03
請問AI課程,和Computer Science有什麼分別呢?

感覺上,AI=ICT+Maths,不過唔太肯定,故開post問問大家。

YmOra 發表於 21-3-11 10:52
感覺上,AI=ICT+Maths,不過唔太肯定,故開post問問大家。
...

其實都唔止嘅,你講嘢係其中重要一環,另一邊就係應用方面的專業知識。Al可以解決一些問題,但問題如何(emoji)訂?如何解決問題?問題是否已經解決?

ANChan59 發表於 21-3-22 16:36
其實都唔止嘅,你講嘢係其中重要一環,另一邊就係應用方面的專業知識。Al可以解決一些問題,但問題如何(em ...

你提出的問號問題,我感覺上就係點樣令要解決的問題產生""先分析再判斷後決策"",响不斷重覆以上指令和累積以上指令結果之經驗下一步一步地"前進和進化",使到AI不斷"成長",個人認為,「先分析再判斷後決策」是人性其中的思考模式,要交由AI代勞就需要到ICT加Maths技術,不過,我驚我估錯AI的"精髓"到底是甚麼,怕阿女揀錯學科嚟讀。

YmOra 發表於 21-3-23 08:23
你提出的問號問題,我感覺上就係點樣令要解決的問題產生""先分析再判斷後決策"",响不斷重覆以上指令和累 ...
最近, Netflix 有大套韓劇Start Up.故事講初創和Al,
可以當故事睇.
唔錯,

stillgood20 發表於 21-3-23 14:09
最近, Netflix 有大套韓劇Start Up.故事講初創和Al,
可以當故事睇.
唔錯,

真的嗎謝謝你的建議。

YmOra 發表於 21-3-23 08:23
你提出的問號問題,我感覺上就係點樣令要解決的問題產生""先分析再判斷後決策"",响不斷重覆以上指令和累 ...

(emoji)訂問題,分析問題,建立不同方案,選擇較佳方法,然後執行,檢討結果,修正,再重複多次N次。Plan Do Check Act。

有冇Al都差唔多這樣方式運作,Al可以做不少重複性或者突發性問題。問題是誰去將個問題轉化成電腦執行,分析完,有方案,如何選擇方案,按本子辦事?何來創意?何來突破?

你將 Al當成一個功能性工具,有用的工具,但不一定帶你去到你心中的目的地,不要以為公主王子結婚后,一切完美開心過日子。

我試吓亂噏一下,你有一百萬元美金在手,你有一個Al輔助軟件,是我個仔 VeryNavie2020 寫的,只有幾個月經驗,配合NASDAQ數據庫,在2020第四季及2021年第一個月先后提示你有 outliner,就係GME,由$8,去到$22,AI建議你買入,但Foundmental及技術分析不配合,你如何決定?買定唔買?買又買幾多?All in?個軟件還可以Auto Execution ,你敢唔敢设置呢?⋯⋯

以上這一段純粹係亂噏當秘笈,如有類同,實屬不幸!

ANChan59 發表於 21-3-24 08:48

(emoji)訂問題,分析問題,建立不同方案,選擇較佳方法, ...

AI响大學是最新近之課程,係需要給多點時間讓她成熟成長,"將來"發展成點還是拭目以待,就如以前的科學家一樣响過百次過千次萬次的"失敗實驗"中才出現成功,我們的生活才有得改善,今天AI的""發育"",將來生活的""改善"",科技的發展與我哋嗰代、上一代、上上一代也是一樣,無停過,只是醉心嘅東西不同而矣!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-6 14:41
唔打算讀醫護嘅話,修3X入面有 Phy. Chem +M2 已經好無敵,幾乎乜都揀得,所以第三科揀 ICT or Econ 都冇 ...

想請教若高中揀chem, bio, ict, 入U (除醫護外) 可選擇那些學系?  
‹ 上一主題|下一主題