用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 AI課程
樓主: YmOra
go

AI課程 [複製鏈接]

annie40 發表於 21-9-12 20:24
我的英譯中是槽糕極了。
Couch potato, 指終日坐在sofa看電視,吃零食的人.

不是你的問題,是我不肯定!

我都希望做多幾年,但不要太辛苦,有些細藝!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

annie40 發表於 21-9-12 09:45
不過, 同學話佢囝去過清華交流過,
國內同學十分學霸.壓力不少.  xxxxxx
對於清華沒多理解,你講ge,應該有道理.

我細囝正是那隻'疏化人'.
在家中,大家約十一、二點已準備上床.

他才開始在廳中继续'打機.上網.睇動畫…'
零晨三點.偶然見佢在疏化上睡著.

不過,佢會自律,上早堂, 會正常時間睡覺.

stillgood20 發表於 21-9-13 08:39
對於清華沒多理解,你講ge,應該有道理.

我細囝正是那隻'疏化人'.
正常過正常,大部分工科男也是這樣生活的。

ANChan59 發表於 21-9-12 21:37
不是你的問題,是我不肯定!

我都希望做多幾年,但不要太辛苦,有些細藝!
能者多勞呀!有得做,有能力做,有健康做,bilibala.......是福氣呢!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-6 14:41
唔打算讀醫護嘅話,修3X入面有 Phy. Chem +M2 已經好無敵,幾乎乜都揀得,所以第三科揀 ICT or Econ 都冇 ...

洋蔥頭媽咪,我沒有讀過大學完全唔理解大學揀科,我女今年中五了,她又沒有頭緒讀邊科,她是Phy, Chem, ICT 和M1, 她很喜歡數學,但讀女校是讀精英班,所以相信同男校比較數學會比下去,請問她這情況樂觀嗎?
Bernice

QOOGIRLZOE 發表於 21-10-10 23:30
洋蔥頭媽咪,我沒有讀過大學完全唔理解大學揀科,我女今年中五了,她又沒有頭緒讀邊科,她是Phy, Chem, IC ...

Hi. 呢個组合唔錯,喜歡數的話大學亦多選擇,Q FIN 、數精硏都收好高分,當然理科方面亦可考慮,電腦方面近年亦係非常熱門嘅科目,而且將來國外國內都吃香。

你女兒已經中五要去参加大學開放日啦 (近排好多),如果仲未有方向,上各大院校學系了解下咩系自己最有興趣,家長只能提點,但最喜歡的啲咩始終係佢自己。
至於你提到嘅數學,女生天生可能沒男生能力強,但唔好同人比,DSE 5或以下成績都係靠實力,自己盡力便可,不過女校通常比較少人會喜歡 ICT .以住更有唔少家長反對孩子選修,呢科易讀難精,有興趣亦並非太難,加油

‹ 上一主題|下一主題