用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中文言文進補
樓主: fatcream
go

初中文言文進補 [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-2-27 21:57
我女從來都唔作議論文,因為要正反2面舉例及引証,佢話諗唔到point
...

就是記事描寫無特破,試下。

gracelam 發表於 21-2-27 15:05
中文唔合格出事不是文言文,而是閱讀理解,作文及聆聽

對我仔嚟講,要知道作者心情、用意難,作文難,listening (emoji) 同 oral 更加難。
反而文言文嘅字可以推測得到 (雖然都唔係叻)

JJDBB 發表於 21-2-27 22:03
就是記事描寫無特破,試下。

其實我覺得記事好難寫,如何寫得突出真係一大難度。

S-Kwok 發表於 21-2-27 22:30
其實我覺得記事好難寫,如何寫得突出真係一大難度。

要有好多体驗先寫得突出,最近参加了一些比賽睇人哋文章多了,而且通識又要做類似lES嘅都有些幫助,雖然除消了,其實有時做多做少都有些幫助。

fatcream 發表於 21-2-26 13:23
小六升中
仲有半年
想請教吓點樣準備加操文言文?
操文言文既方法好簡單,除咗背,還是背。問題係小朋友有幾大決心?同埋佢點解想學。

JJDBB 發表於 21-2-26 21:02
中文不合格又未必是文言文,可能是理解,答吾中答案,理解錯,而作文要求又高左,好難取得高分等等。
...
對,文言文其實同中文成績無太大關係。我自己中學時已經可以用文言文寫作,但係會考中文成績只係中游。

王家爸爸 發表於 21-3-2 11:23
對,文言文其實同中文成績無太大關係。我自己中學時已經可以用文言文寫作,但係會考中文成績只係中游。 ...

中文作文有冇用文言文寫?
我見過之前有篇高考滿分作文,文言文寫,真係驚為天人!

中作可以點預備?都係睇多D散文?

王家爸爸 發表於 21-3-2 11:20
操文言文既方法好簡單,除咗背,還是背。問題係小朋友有幾大決心?同埋佢點解想學。 ...
我之前話李+x講句黃台之瓜,我唔明覺得好ashame, 不過對於小朋友來說係冇effect 的。
personally 我是against 背書,現只叫孩子多看和明白故事大綱,might be 朗讀下會有幫助,但去到初中已好難

cafeva 發表於 21-3-6 07:49
中作可以點預備?都係睇多D散文?
你有冇睇過d散文?實在好難頂

王家爸爸 發表於 21-3-2 11:20
操文言文既方法好簡單,除咗背,還是背。問題係小朋友有幾大決心?同埋佢點解想學。 ...
其實文言文都唔係背咁簡單,
你要明白背後的歷史背景, 例如古人古文都會錯別字, 要用錯別字的思維去聯想, 有時為了廻避當時皇帝的名, 又會特登錯別字

dingyan 發表於 21-2-27 10:14
阿女中一,暫時唔覺文言文有問題,但作文就有啲頭痛,占分數比例頗大,而由小學開始功課一向寫得少,學(練 ...

作文比重大,聆聽已經有一篇實用文,又有一篇中作!

小鹿揀學校 發表於 21-3-6 09:12
其實文言文都唔係背咁簡單,
你要明白背後的歷史背景, 例如古人古文都會錯別字, 要用錯別字的思維去聯想,  ...

十分認同。"文言文"真係不可以靠"背"就可以有好成績,反而多D去學習"估"詩人的意思對文言文之提升有幫助,真係估估下自自然然就可以對文言文的理解有份"感覺",阿女初中時中文科老師教佢哋多DD嘗試去估作者的意思,再配合埋"咬文嚼字"的鍛鍊,日子耐咗自然就會懂得看文言文的解釋。

Bluegene 發表於 21-2-26 22:38
歷代文言小故事
我個女間中學都係用呢本。

MrBeast 發表於 21-3-6 08:49
我之前話李+x講句黃台之瓜,我唔明覺得好ashame, 不過對於小朋友來說係冇effect 的。
personally 我是again ...
我卻有不同看法。同一道理,小學九因歌要背因為以後要常運用,現時最大挑戰是中文作文,多背一些入腦有機會自然運用。倚天中謝遜要張無忌強背武功心法,大個後自然會溶會貫通。

JojoDad 發表於 21-3-13 21:31
我卻有不同看法。同一道理,小學九因歌要背因為以後要常運用,現時最大挑戰是中文作文,多背一些入腦有機會 ...

背"九因歌"的方法好多,一開波就直接背係方法之一,不過,九因歌係可以先讓小孩子明白理解後才去背會可以讓孩子明白到"數學" 係 ""先理解後背公式""等等的概念,個人認為對數學日後的提升會幾好的。

YmOra 發表於 21-3-14 07:59
背"九因歌"的方法好多,一開波就直接背係方法之一,不過,九因歌係可以先讓小孩子明白理解後才去背會可以 ...
聽小朋友講佢應對乘數表既方法係推出来:10*10 係100, 咁11個10就係100+10…110, 11個11就係110+11⋯121。如此類推。熟左就自然背左。之後學校要求背就全部背。

MrBeast 發表於 21-3-6 08:50
你有冇睇過d散文?實在好難頂

我個都肯睇。當成績表得一個中作C,老師成日搵佢傾中作話要睇多啲散文,阿媽又買左拾幾本擺係度,自己無聊D書又睇哂就會睇!有得揀當然唔揀啦。

JojoDad 發表於 21-3-13 21:31
我卻有不同看法。同一道理,小學九因歌要背因為以後要常運用,現時最大挑戰是中文作文,多背一些入腦有機會 ...
我記性唔係特別好,所以好多時用另類方法,九因歌我同小朋友講唔背都得,不過自己加慢好多。自己高中時sin cos 同學用calculator 我又唔知點解會記得,我同小朋友講可能係因為我懶,唔想用咁多手指
至於背vs 語感,最近都有和孩子討論呢個問題,暫時未有定論

bbc2018 發表於 21-3-6 21:37
作文比重大,聆聽已經有一篇實用文,又有一篇中作!
今次考試粗略看過份卷,文言文都佔中文卷1/5,話多唔多話少唔少
‹ 上一主題|下一主題