用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 又收waiting....但今次係最心儀個間, 好大打擊 ...
go

又收waiting....但今次係最心儀個間, 好大打擊  

前日剛剛收到最心儀個間waiting, 真真正正感受到最大的打擊, 之前個d神校waiting完全係預料之內, 所以無太大感覺, 但收到依間心儀waiting, 真係好好好唔開心, 連我老公都唔開心左兩日
其實我覺得我仔實力唔算最差但同最top個批小朋友一定仲有一大段距離, 間間直資都係得百幾個位, 所以依個結果都係合理不過, waiting的感覺真係唔好受, 最怕係wait左幾個月又係得個吉

有冇人都係同我一樣感受, 一齊黎呻下

happygirl1284 發表於 21-2-26 11:29
前日剛剛收到最心儀個間waiting, 真真正正感受到最大的打擊, 之前個d神校waiting完全係預料之內, 所以無太 ...
不用太失望, 我個人覺得學習是靠學生自己, 學校只是輔助,  BAND 3 也可以入大學. 好好引導孩子正面學習就就可以啦.
其實係一家四口子

Take it easy未到最後都唔好放棄
仲有叩門的
正面D

回覆 happygirl1284 的帖子

同前幾年比,今年waiting 既機會係大好多,因為今年真係好多人移民,而且又少左大陸單/雙非既細路落黎搶. 連CALL REJECT 都可以係身邊出現,有咩係無可能?! 所以吾使灰心!  

回覆樓主:

今年waiting的含wait量比過往絕對高,真係有機會wait到。試下寫信,唔得無壞。

前日有兩間waiting,一間完全無感覺,一間好傷心(emoji)因為真係好心儀,同埋知道waiting機會幾乎0..可能大家係傷心同一間haha..

回覆 ccklmama 的帖子

我都覺得我地wait應該係同一間, 哈哈, 因為同一出的另一間太神, 我連片都無交, 我心儀個間近年越來越多人報, waiting係有機會但唔報抱太大期望

ccklmama 發表於 21-2-26 13:28
前日有兩間waiting,一間完全無感覺,一間好傷心(emoji)因為真係好心儀,同埋知道waiting機會幾乎0..可能大家 ...

如果你心儀的係CKY, waiting 機會唔會近乎零喎

孩子係掂嘅,就一定有佢適合嘅學校。只要繼續努力裝備,就算直私冇心儀,叩門都一定有 offer,就算叩門冇心儀 offer,來年插班都唔一定冇。識好多人都係第一次考唔到,之後叩門、插班考返入去。

happygirl1284 發表於 21-2-26 13:35

我都覺得我地wait應該係同一間, 哈哈, 因為同一出的另一間太神, 我連片都無交, 我心 ...

甘應該唔係同一間哈哈哈

哈哈, 你個間心儀係唔係zoom in?

No hahaha 雖然學校唔同,但傷心係一樣

Waiting 絕對有機會
通常去到六七月派位放榜叩門
音樂椅會不停不停轉
甚至開咗學都仲有機會

冒昧嘅問下,係咩小學令你難過?學校點解吸引你?

回覆 xubin2008 的帖子

cky呀, 我同我老公一直都想搵d活動教學既學校, cky符合晒所有條件, 語境又好, 成績又好, 又一條龍
其實個日見住佢interview, 一開始有幾條答得好好, 但之後其實都有d字讀錯同埋答得唔太好, 但我已經俾佢一開始既表現沖昏左頭腦, 變得好大期望, 其實以依間競爭咁大, 一條題目或者一個字唔識可能已經失左個機會, 只怪我自己期望太高

加上一心唸住係三月中先有result, 前日一早突然間有人話有result而我又未收到, 都知係壞消息,係完全無心理準備下收waiting

你私底下話我知係邊間, haha
waiting心情真係好難過, 好似有d希望但又唔想抱失望, 無止境的等待, 六月可能有望但仲有幾個月, 唔上唔落唔知點咁

回覆 nancy916 的帖子

CALL WAITING 就聽得多 , CALL REJECT 都係第一次聽

樓主唔好太失望住 , 其實來來去去考學校的都係果幾千個小朋友 , 叻個d可以已有幾個 offer 係手 , 但人仔只有一個 , 最後亦只能讀一間學校 , 而且現在經濟唔太好 , CKY 學費又唔平 , 可能遲D 就會有人放位呢...!!   

我哋reject仲難受,根本無希望

OK,OK,我都係嘅,之前考培僑都很難過