用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 又收waiting....但今次係最心儀個間, 好大打擊 ...
樓主: happygirl1284
go

又收waiting....但今次係最心儀個間, 好大打擊  

回覆 happygirl1284 的帖子

理解,理解,呢間學校係神校,其實我覺得你一直都係好正面嘅家長,waiting 都份希望係度,寫求情信,冇咁容易放棄,如果係我,我一定寫信✉️

回覆 xubin2008 的帖子

謝謝大家呀, 我會寫信既, 一日未call, 一日都會繼續試

回覆 chriskaan 的帖子

我都係第一次聽到,但真人真事,有朋友見完間非熱門私校,12月已經收左REJECT LETTER,但係早排又收到學校電話,問會吾會考慮上佢地既Pre P.1 既COURSE, 表現OK,會收,即係轉WAITING。早一兩年,邊有呢D情況,所以我至話今年就算WAITING都好大機會。雖然CKY係一間超熱既學校,但係今年既情況,相信音樂椅既頻率會密好多,所以機會一定比早幾年大好多。所以加油,有希望既

happygirl1284 發表於 21-2-26 14:52
回覆 xubin2008 的帖子

cky呀, 我同我老公一直都想搵d活動教學既學校, cky符合晒所有條件, 語境又好, 成績 ...
我仔有offer,佢讀中文書都有好多字唔識讀,不過佢有叫老師教返佢點讀,老師都有教返佢!英文佢就全部都答到!其實我覺得CKY唔係甘focus學術,佢著重小朋友同理心多d,佢中英問題都係圍繞caring and sharing! 如果小朋友呢part答得好會攞好多分!當然家長答問部分都會影響分數!
我係offer group聽到好多siblings 都係waiting, 好似佢地waiting 機會又再高啲!’

回覆 nancy916 的帖子

係啊,亞媽嘅心起起伏伏

nancy916 發表於 21-2-26 16:32
回覆 chriskaan 的帖子

我都係第一次聽到,但真人真事,有朋友見完間非熱門私校,12月已經收左REJECT LETT ...

嘩!證明流失量好高~好想知邊間(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 soksk88 的帖子

恭喜你呀! 我仔其實讀字個part有幾個字唔識讀, 但主要係問kindness同分享個度失分, 我覺得好可惜, 因為老師俾埋例子, 而個有d 分享/kindness既野佢平時真係有做, 偏偏個刻佢答無, 所以真係好無奈, 我心唸你個下唸唔到, 都可以照抄老師俾你既example呀, 點知佢答無, 個下失晒分

我不敢說你大機會收call; 但也同意其他網友,因為經濟/移民等因素,我覺得會多左人放offer; 但也同時因為當前香港情況,也會多左人prefer讀cky 考IB.....隨心啦。

小朋友,最重要都是父母的教誨及陪伴,其他都是次要。祝你如願(emoji)(emoji)

chriskaan 發表於 21-2-26 15:20
回覆 nancy916 的帖子

CALL WAITING 就聽得多 , CALL REJECT 都係第一次聽
Call reject近年係少見,但其實7/8年前,TKO個幾間直資係6/7月都會call一批reject
不過未見過咁早call
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

happygirl1284 發表於 21-2-26 11:29
前日剛剛收到最心儀個間waiting, 真真正正感受到最大的打擊, 之前個d神校waiting完全係預料之內, 所以無太 ...

我同你心意同一間學校都係收waiting. 唯有繼續努力等。

happygirl1284 發表於 21-2-26 13:35
回覆 ccklmama 的帖子

我都覺得我地wait應該係同一間, 哈哈, 因為同一出的另一間太神, 我連片都無交, 我心 ...

好多會應該會放offer,包括我~

Cky 係我老公心儀,我自己就猶疑始終學費高加上有細佬x2
可惜拍片已經失敗,個日同時要去第二間second in, 拍片時間非常有限

你哋入去video 好叻!
我都認同cky 比較多人放棄,仲有幾間活動教學有話景但平好多未出result ... 不過cky 留位費高,應該早d多人放棄

Tang23 發表於 21-2-26 20:40
Cky 係我老公心儀,我自己就猶疑始終學費高加上有細佬x2
可惜拍片已經失敗,個日同時要去第二間second in,  ...
留位費$800 咋,一d 都唔高

回覆 Tang23 的帖子

仲有邊間未出results?

Garfieldbobo 發表於 21-2-26 22:18
回覆 Tang23 的帖子

仲有邊間未出results?

Yw, Pui Kiu

我都係,好多waiting 。。。無offer 睇落好似有機,但其實都無機😭

soksk88 發表於 21-2-26 17:28
我仔有offer,佢讀中文書都有好多字唔識讀,不過佢有叫老師教返佢點讀,老師都有教返佢!英文佢就全部都答到 ...

我覺得你講得啱,佢真係簡d主動,求知慾強,表達能力好嘅小朋友。反而學術唔算非常注重個種。

U are not alone,我哋都係最心儀waiting 我都聽到今年有好多siblings waiting, 上年都多放棄傳統名校要cky, 所以我哋都同自己講唯有平常心等
應該都要起碼等到六月,同埋老師講過waiting 有可能要3rd in
祝福大家

yy852 發表於 21-2-27 11:54

U are not alone,我哋都係最心儀waiting 我都聽到今年有好多siblings waiting, ...

你問老師?

回覆 meex2 的帖子

唔係呀英文老師同我哋講2nd round 係final嘅時候,佢有講waiting 有可能要3rd in