用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 兩個小朋友分別讀國際學校、本地學校的好處及壞處 ...
go

[其他] 兩個小朋友分別讀國際學校、本地學校的好處及壞處 [複製鏈接]

有冇家長有兩個或以上小朋友,大讀國際學校,細讀本地學校
可分享好處及壞處?
   3    0    0    0

我認識咁樣安排的家庭,都係讀local果個好鍾意自己的學校,成績好,唔介意甚至享受密集測考。如果唔係咁,家長擺唔平的。

NicNicNicNic 發表於 21-2-25 19:54
有冇家長有兩個或以上小朋友,大讀國際學校,細讀本地學校
可分享好處及壞處? ...

調轉會易D,或一係相差好遠,例如大的中學細的小學,否則如果差不多年紀,細的見到大的冇功課又唔洗測考,多數唔肯制,亦不公平,我見過大ESF+細SPCC都唔work.
另外假期本來去玩,又要就LS的預時間溫測考做功課,大家冇得玩,LS冇mid term break,又大家冇得非旺季去旅行,真係愈稔愈唔爽。
好處是慳錢及細的有priority易轉IS,不過插班有時就算有priority都要等到高小才有位。

搞兩個唔同school calendar 會好慘!好難一家人夾時間旅行(emoji)

而且長遠嚟諗佢哋長大嘅朋友圈會好唔同。如果一男一女還好,但兩兄弟或兩姊妹都唔會想佢哋學習環境太大分別,可能影響感情。

回覆樓主:

我跟樓主掉轉,大讀傳統學校,細讀國際學校。
壞處是怕佢地會覺得資源不均,盡量令佢地了解自己,明白這安排純出於“適合”來考慮。
也有直接問過家姐想唔想轉,暫時她也say no, 她深知自己的強弱項,轉國際未必handle得好。

Thanks for all sharing your comments. It’s really useful! Thanks

pinkupinku 發表於 21-2-27 12:17
我跟樓主掉轉,大讀傳統學校,細讀國際學校。
壞處是怕佢地會覺得資源不均,盡量令佢地了解自己,明白這安 ...

各取所需,是很難揀的

回覆樓主:

wingjaiii 發表於 21-3-7 17:37
嚟緊面對同樣問題
大女讀傳統學校,細仔讀國際學校,都好擔心適應唔到
...

大人要少少時間適應

其實真係好睇個小朋友, 我識人兩個仔係差唔多大, 一個神直私, 一個IS, 因為佢真係好清楚兩個小朋友分別需要D咩...

同埋, 咁樣兩個小朋友冇得compare, 感情也很好。

當然, 家長係會辛苦D... 要handle兩間完全唔同既學校既家校合作

boojiji 發表於 21-3-8 16:13
其實真係好睇個小朋友, 我識人兩個仔係差唔多大, 一個神直私, 一個IS, 因為佢真係好清楚兩個小朋友分別需要 ...

神直私係邊間?
‹ 上一主題|下一主題