用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 說話溝通能力
go

說話溝通能力

小女k2, 本來就讀全日班,但疫情影響,k1 k2都停課好多個月,又無兄弟姊妹,我發現佢啲說話表達能力較弱,唔夠自信,講嘢好細聲。我試過鼓勵佢同管理員/餐廳侍應打招呼,但係只限hi bye, 講多兩句就會語塞。

為咗增加自信,試過參加朗誦。但我發現如果背誦文章,佢就可以講到(去到比賽都係細聲),但對答好弱,請問有咩方法呢?

之前有老師建議參加合唱團,但而家都無得上,司儀/故事班有用嗎?早慧中文班多唔多講嘢呢?

謝謝(emoji)(emoji)

帶小朋友落公園玩時 , 多d鼓勵小朋友 , 主動邀請同其他小朋友一齊完 , 學乜都好 , 由生活習慣起做係最重要的

回覆樓主:

去公園 ,叫佢自己比錢(八達通)買野
入鋪頭,您門外等佢

覺得語文能力強弱係天生。
可以做嘅係大量閱讀去豐富詞彙,咁會有啲改善

可以教佢錄影片做youtuber(當然唔駛真係放上youtube)

回覆樓主:

試下自己先說一遍,讓女女重複。示範比女女可以講d咩,有時小朋友唔係鼓勵就可以做到,更加需要觀察和模仿

回覆 muimuihipper 的帖子

試吓每日叫佢分享d 開心野或介紹佢最鍾意geh 玩具/書, 然後俾讚賞, 咁會幫到佢建立自信。出街時亦多鼓勵佢自己俾錢買野叫聲 或參加賣旗見多啲陌生人。我個女都係k2, 呢啲方法岩佢, 見到表達能力有進步。

如果你女係怕羞底 由你做示範 你可以試下約朋友傾計 係佢面前講野比佢知一個對答係點 。

又可以番去夜晚講故仔 作個虛構人物 個故事內容係你地今日發生過既事 講夠2-3星期 到佢講番 咁好似train 緊佢講故仔咁

佢會多信心 同埋個故仔當中 你仲可以教埋連接詞 e.g 首先 然後 最後

呢個等如一個show and tell 但係自由發揮版本

我晚晚都同個女咁玩 好work

MrBeast    發表於 21-4-25 08:33