用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會pm vs 培正am
go

聖公會pm vs 培正am [複製鏈接]

大家有咩建議?

請問係咪2間都係happy school?
   0    0    0    0

幾年前有一模一樣的選擇, 選左skh.  

主要係PC 小學唔係我心目中所要的, 同埋呢個遊戲自己已經玩過一次, 所以更加清楚知道自己要d 咩同埋應該點train.

Skh 一定唔係happy school.  K3 有默書, 下學期開始寫中英文句子. 功課每日2樣以上, 外加每週一次的功課例如reading report, 感恩工作紙等.

係疫情期間zoom 同教學影片做得非常有心思, 生動有趣.

好感恩今年自己同身邊同學考小都考得幾好, 但亦有d 暫時無著落。

PC 聽聞比較簡單, 亦唔會有升小 (外闖) 的training & support.
所以, 如果有心有力 (或有$) 有時間又肯去博的, 識得點考, 可以一試Skh 因為個課程 (德育及學術) 真係好好.

如果第一次考小, 無咩頭緒或信心, OK PC 小學, 甘就PC 啦.   

Sorry my Chinese typing is super slow.

Need to remind you that PC kindie doesn't guarantee 100% promotion to PC primary.

So at the end of day, its really depends on your bottom line and the support that you (or your tutors) can give to your child.

回覆 阿豬媽@C 的帖子

請問疫情期間zoom的schedule係點?

回覆 tymj 的帖子

每星期四日zoom, 每次大約40 分鐘左右.   中文英文普通話都有.

如果目標一線小學,SKH 預咗一定要外補

我小朋友今年SKH k3

SKH中英數都淺

其實...skh唔係因學術出名既學校
另一方面 一間學校好壞都唔係睇學術深淺決定

利申:心儀過PC 無offer

PC非常happy,SKH普通谷,不算很happy

PC am好過 SKH pm
‹ 上一主題|下一主題