用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 延長英國禁飛香港
樓主: BB.Mummy
go

[英國] 延長英國禁飛香港   [複製鏈接]

XYZABC 發表於 21-2-27 06:04
現在疫情冇咗免簽,一定要網上申請,等批,再訂機票,房,保險,核酸測試等等⋯⋯
...

對,不過是訂哂所有野,等佢批,泰國政府一開始把關得好好。我仔想留英上網課而且又有同學一齊,所以不如等Easter,正苦唔會咁癲一直唔俾香港留學生返香港掛

回覆樓主:

如果暑假返唔到香港, 我打算飛過去陪囡, 寧願自己辛苦中途隔離, 返嚟再隔離, 好過佢一個人喺嗰邊住host family咁耐時間, 希望疫情盡快緩和, 可以放寬隔離時間

其實申請去泰國雖然繁複D,得一步步做唔難。如果媽媽好担心,其實你可以考慮同日由香港飛泰國,喺隔離酒店陪仔女一齊隔離(我親身問左酒店,但要有出世紙証明關係,唔知係咪間間得,但我住嗰間oK)。我而家一家喺泰國,下星期可回港了。老實講,我無考慮去杜拜,始終泰國近D安全D。

jessiemom 發表於 21-2-28 19:08
其實申請去泰國雖然繁複D,得一步步做唔難。如果媽媽好担心,其實你可以考慮同日由香港飛泰國,喺隔離酒店 ...

請問是否申請先才買機票、訂房和保險,or要準備所有文件才申請?

醒目開學勳章

jessiemom 發表於 21-2-28 19:08
其實申請去泰國雖然繁複D,得一步步做唔難。如果媽媽好担心,其實你可以考慮同日由香港飛泰國,喺隔離酒店 ...

如果真的要選, 我都會選泰國,始終近香港, 消費亦較平, 萬一有突發事, 感覺較易處理到。 請問可以分享下整個申請流程嗎?

3b 發表於 21-2-28 21:52
如果真的要選, 我都會選泰國,始終近香港, 消費亦較平, 萬一有突發事, 感覺較易處理到。 請問可以分享 ...

請問有沒有家長子女準備回英,擔唔擔心暑假不能返港?

小公主媽媽 發表於 21-2-28 22:02
請問有沒有家長子女準備回英,擔唔擔心暑假不能返港?

我諗緊如果四月返去,同小朋友傾左,7月應該返唔到香港,會報學校嘅summer camp,到12月先返香港,一定要佢地有曬心理準備同答應先得

SmileSmileSmile 發表於 21-2-28 22:18
我諗緊如果四月返去,同小朋友傾左,7月應該返唔到香港,會報學校嘅summer camp,到12月先返香港,一定要 ...

我女兒不肯暑假留英,她知道有可能無飛機回港,四月不想回英,但不知道學校批唔批

英國四月中疫苗會開始幫18-29歲個 group打,咁我估暑假都大機會有得返香港卦。我超過一年無見過大女。

wloi 發表於 21-2-28 22:59
英國四月中疫苗會開始幫18-29歲個 group打,咁我估暑假都大機會有得返香港卦。我超過一年無見過大女。
...

希望等多四星期會有返直航機,如果唔係回去有風險,21+21日好似無放過暑假又要回英開學

3b 發表於 21-2-28 21:52
如果真的要選, 我都會選泰國,始終近香港, 消費亦較平, 萬一有突發事, 感覺較易處理到。 請問可以分享 ...
首先買左泰國60day Covid Insurance, 跟住可以上Thai Embassy (London)website upload insurance document 申請Certificate of Entry, 同日佢地會出pre-approval俾你。咁你就可以訂泰國隔離酒店(要俾晒錢),出機票。之後入番Thai Embassy upload hotel confirmation和air ticket,半小時內便出approval(if approve)。咁你就可以準備去做72小時RT-PCR test,除了要negative report, 還要Fit to Fly cert(我個test center出晒俾我,但當然要加錢)。攪掂晒就填埋張T8 同 health declaration form 等上機。記住以上所以documents都要hard copy,英國機場check in時要遂張驗。

katrinafu 發表於 21-2-25 11:43

我都苦惱中, 孩子Y11, IGCSE公開試都不用考,書又教哂。 ...

我仔今年year 11, 應該今個暑假要簽study visa, 所以點也要返香港。 所以也正在苦惱中。
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

7月英國應該都打哂疫苗,香港也應打咗一部分,如果英國個案回落到好低水平,理應有直航卦,如果仍然禁香港人回來,非常無理

回覆 小公主媽媽 的帖子

我孩子也一樣, 暑假冇得回港既話, 4月不願/不想回英.

回覆樓主:

好似話海外入境強制檢疫至9月30日,無講禁英航班抵港至9月30日喎!定我睇錯!我真不太明白!

我仔上年8月頭已去了學校的Quarantine camp,比開學早了10日,因為係第一年,所以想利用10日去適應。12月已好掛住屋企,返左屋企好好多,4月再飛,如果7月都返唔到屋企,真係人都癲。

delfin 發表於 21-3-1 08:11
我仔今年year 11, 應該今個暑假要簽study visa, 所以點也要返香港。 所以也正在苦惱中。
...

yr12~13 student visa不可以喺英國出嗎?
我見到網上有寫「如果你在英國境外申請,最早可在課程開始前六個月提交申請;如你在境內申請,則最早於課程開始前三個月提交申請。」

Taimum 發表於 21-3-1 09:03
好似話海外入境強制檢疫至9月30日,無講禁英航班抵港至9月30日喎!定我睇錯!我真不太明白!
...

政府已延長英國回港限制至30/9,如果在英停留多過兩小時要在第三國家隔離21 天先可回港再隔離21 天

longlokma 發表於 21-3-1 09:44
yr12~13 student visa不可以喺英國出嗎?
手續會否煩覆?  小朋友自己一個可以攪得掂?

回覆樓主:

我冇詳細睇但呢個方法應該係可行, 英國境內申請一定易過喺香港吧?唔使再驗身之類
‹ 上一主題|下一主題