用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 延長英國禁飛香港
樓主: BB.Mummy
go

[英國] 延長英國禁飛香港  

小公主媽媽 發表於 21-2-25 19:17
咁暑假回港困難從從,仲想緊返唔返英國,未夠18 歳去大陸隔離好似好危險
...

其實只能直航返港先叫最安心 。 如果轉飛大陸隔離檢疫都叫做 好勉強,但再要轉往 泰國或其他地方隔離檢疫先 , 就真係唔好諗,語言都溝通唔到 ,去到當地有乜事都冇人幫到手。

katrinafu 發表於 21-2-25 19:37
其實只能直航返港先叫最安心 。 如果轉飛大陸隔離檢疫都叫做 好勉強,但再要轉往 泰國或其他地方隔離檢疫 ...

如果男仔都仲可以,女仔當然唔放心,所以現在煩惱中,返英國又唔安心,真係進退兩難

回覆 小公主媽媽 的帖子

我諗緊如果7月真的不能回港,英國是否有些summer programme 可以參加?

有啲晴天霹靂嘅感覺......
BOOBOO

hiddenhero 發表於 21-2-25 16:44
我理解係非整個中國? 只有廣東省, 澳門可以不用隔離。

如果其他省份需要家居隔離14 天。
如果去廣州留21日以上至返香港就唔使再隔離,咁起碼好過21+21吖。

yuyueng 發表於 21-2-25 21:09
如果去廣州留21日以上至返香港就唔使再隔離,咁起碼好過21+21吖。

但其實有冇機由英國往廣州?係咪包機?真係回港不易

暑假無直航的話,我可能飛過去陪女,

SmileSmileSmile 發表於 21-2-25 19:23
我小朋友而家係香港,諗住復活節過後就返英,而家都唔知點好

會唔會到七月放寬,不過呢一刻都無人答到  : ...

如果選擇復活節返英,要做好暑期不能回港的準備

小加子 發表於 21-2-25 21:53
如果選擇復活節返英,要做好暑期不能回港的準備

謝謝提醒,我真係要同小朋友傾清楚

elysemama 發表於 21-2-25 21:43
但其實有冇機由英國往廣州?係咪包機?真係回港不易

暑假無直航的話,我可能飛過去陪女,

還有沒有飛機飛廣州 ,唔知幾時開返!
係咪會有包機返中國 , 都係唔會知 , 自己wechat 嘗試聯絡倫敦中國大使館啦 , 其實都要睇飛中國邊度的 , 我聽監護人說舊年北方學生是飛到青島及隔離, 蘇杭滬 學生是飛抵蘇州隔離 。

katrinafu 發表於 21-2-25 22:24

還有沒有飛機飛廣州 ,唔知幾時開返!

其實現在英國有飛機去中國邊個城市?因為見有人從英國回中國

小公主媽媽 發表於 21-2-25 23:04

飛廣州, 上海都有

回覆樓主:

真係困難重重

小公主媽媽 發表於 21-2-25 23:04

我帖唔到圖, 你有無flightrader24 app? 可以查cz8104 可以睇到依家飛梗去廣州

飛上海有好幾班機添。 BA CZ VS 都係飛梗。

我上 BA 網,由25/3 開始有機位買。有需要的家長,可打電話 BA了解

3b 發表於 21-2-25 13:50
我在上面的超連結中, 搵到以下資料

Thanks

回覆樓主:

我之前都出過post,我女情緒有問題,佢今朝情緒再差d, 因為見到延長至9月,我想同大家講,返大陸唔洗諗啦,除非你本身揸大陸passport ,我已經入晒香港人濟留英文群組,所以我一定清楚過你地,佢地好多都返左黎,但冇人成功經大陸回港,宜家唯一可以係經Dubai 不用隔離,等夠21日再回港,或經泰國,先隔離16日,15夜,再等夠21日返香港再隔21日,但要去London 領事管申請左先得,大約要一星期

醒目開學勳章

喧嘩 發表於 21-2-26 13:20
我之前都出過post,我女情緒有問題,佢今朝情緒再差d, 因為見到延長至9月,我想同大家講,返大陸唔洗諗啦, ...

經杜拜要先在當地隔離, 之後回港再隔離21日嗎?我唔敢同阿仔講, 因為本身都唔想返去,驚講完更加困擾

3b 發表於 21-2-26 13:43

經杜拜要先在當地隔離, 之後回港再隔離21日嗎?我唔敢同阿仔講 ...

我朋友在1月初在杜拜停21天後才飛回港,到港再隔離21天。佢話在杜拜不是隔離,是可以出入。

政策如有更改,請各位家長指正。

3b 發表於 21-2-26 13:43

經杜拜要先在當地隔離, 之後回港再隔離21日嗎?我唔敢同阿仔講 ...

阿仔Mock在 香港考嗎 ? 如果可在香港考 到, 4月 呢個學期 真係要諗清楚 有沒有必要返去 ,我同其他家長都傾緊呢個問題 。

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 21-2-26 13:56
阿仔Mock在 香港考嗎 ? 如果可在香港考 到, 4月 呢個學期 真係要諗清楚 有沒有必要返去 ,我同其他家長 ...

原本話今個星期考, 但最終變左測驗, 好似話復活節後返學就考返原本1月份mock paper,可能學校不想on-line考, 以免有不公平情況, 而且學校講左Summer term不會再有網課, 唔返都唔得 , 要靠學校老師出A level成績