用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 延長英國禁飛香港
樓主: BB.Mummy
go

[英國] 延長英國禁飛香港   [複製鏈接]

cfs 發表於 21-3-1 15:13
返,今晚上機,暑假返唔到再算,未夠十八冇得自己兜,不過佢喜歡面授想返去,由佢決定!
...

想問travel test kit是否送去學校?是否自己做測試?

回覆樓主:

你小朋友是否滿十六歲?
有無家長知 host family 是否唔接隔離 case,如接,會否好危險?

我女十七歲讀緊中六,計劃復活節假期後返英。我朋友話可能五月half term 假期不能接待我個女。現在煩緊五月假期點算。請問知唔知十七歲在英國可唔可以自己book 酒店?

回覆 lamb2003 的帖子

請問如果先預訂self test kits?

醒目開學勳章

helloba 發表於 21-3-2 20:03
我女十七歲讀緊中六,計劃復活節假期後返英。我朋友話可能五月half term 假期不能接待我個女。現在煩緊五月 ...

16歲可以訂Premier Inn

醒目開學勳章

SIYip 發表於 21-3-2 11:58
想問travel test kit是否送去學校?是否自己做測試?

根據英國入境要求,要將test kit寄去將會隔離地方(如學校, 酒店等),必須在香港預先訂購, 因為入境表格需要填寫訂單號碼

https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england

https://quarantinehotels.ctmportal.co.uk/Quarantine/Home.aspx

醒目開學勳章

Isaacmommy 發表於 21-3-2 12:43
你小朋友是否滿十六歲?
有無家長知 host family 是否唔接隔離 case,如接,會否好危險?
...

正常home stay唔會接待需要隔離學生, 或者你問下監護人會怎樣處理

醒目開學勳章

elysemama 發表於 21-3-2 00:33
在學校宿舍隔離都好丫,我女學校不提供,只能在酒店隔離,第5日會做test to release 檢測,無事就可以離開 ...

女兒的年紀可以自行在酒店隔離嗎?

3b 發表於 21-3-2 23:09
正常home stay唔會接待需要隔離學生, 或者你問下監護人會怎樣處理

如果學校不提供地方隔離,而 guardian (是朋友) 又不能接待,小朋友不夠十六歲,可以點做?是否要透過正式監護人公司揾 host family? 一般 host family是否也不接待隔離學生?

3b 發表於 21-3-2 23:11
女兒的年紀可以自行在酒店隔離嗎?

女兒剛滿16歲,監護人同時會派同事駐酒店,否則學校話唔接受學生獨自在酒店隔離。

Isaacmommy 發表於 21-3-2 23:24
如果學校不提供地方隔離,而 guardian (是朋友) 又不能接待,小朋友不夠十六歲,可以點做?是否要透過正式 ...
guardian 公司收得你錢,就一定要幫你解決。

elysemama 發表於 21-3-2 23:26
女兒剛滿16歲,監護人同時會派同事駐酒店,否則學校話唔接受學生獨自在酒店隔離。
...

請問咁監護人要唔要收費?點計?
BOOBOO

phoebeso 發表於 21-3-2 23:42
請問咁監護人要唔要收費?點計?

10 days £1750, test to release 5 days 就£974

第5日做測試,陰性的話可以提早結束隔離!

elysemama 發表於 21-3-3 00:00
10 days £1750, test to release 5 days 就£974

第5日做測試,陰性的話可以提早結束隔離!

都唔平...不過16歲話細唔細,話大又唔大,有乜問題監護人係度又真係會安心啲...
BOOBOO

phoebeso 發表於 21-3-3 00:09
都唔平...不過16歲話細唔細,話大又唔大,有乜問題監護人係度又真係會安心啲...
...

對,如果係囝,會放心些!

酒店其實有quarantine package, 自己訂當然會平好多,不過唔知16歲可唔可以自己check in, 要問。

我個係女,還是經監護人安排較放心!

elysemama 發表於 21-3-3 00:13
對,如果係囝,會放心些!

酒店其實有quarantine package, 自己訂當然會平好多,不過唔知16歲可唔可以自 ...

明白呀我個都係女,希望你囡囡一切平安順利
BOOBOO

phoebeso 發表於 21-3-3 00:09
...

包一程機場至酒店、包test to release, 包3餐,價錢還可接受!

phoebeso 發表於 21-3-3 00:16
明白呀我個都係女,希望你囡囡一切平安順利

謝謝,承妳貴言!她今個星期考mock, 下星期二才飛,希望一切順利、平安!

SIYip 發表於 21-3-2 11:58

是經Royal mail 寄到學校

想問個test 係自己做,自己睇結果,自己跟進?
‹ 上一主題|下一主題