用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 延長英國禁飛香港
樓主: BB.Mummy
go

[英國] 延長英國禁飛香港   [複製鏈接]

XYZABC 發表於 21-2-26 17:40
BA 由一月頭開始一直取消,不停取消改日期。

即係BA之前每個月都照出英國至香港航期比人book, 再取消,再改出下一個月嗎?

喧嘩 發表於 21-2-26 13:20
我之前都出過post,我女情緒有問題,佢今朝情緒再差d, 因為見到延長至9月,我想同大家講,返大陸唔洗諗啦, ...

即英國飛機可以飛到泰國,去倫敦領事館申請visa 就可以?

longlokma 發表於 21-2-26 17:50
即係BA之前每個月都照出英國至香港航期比人book, 再取消,再改出下一個月嗎?
...

是,我仔26、27/3都被取消,不停改改改。

YuYuMother 發表於 21-2-26 17:57

要慢慢研究,好似申請Visa共要七個天,要網上申請,直航EK 每星期得一班,訂埋隔離酒店和完咗隔離酒店之後住哪裏等等。仲要做埋核酸檢測上飛機,仲要1份有醫生證明適合飛行,好似所有文件一定要打印出來的。

longlokma 發表於 21-2-26 17:50
...

有無得refund?我買cx學生票,佢改航班,agent幫我做到refund

XYZABC 發表於 21-2-26 18:11
是,我仔26、27/3都被取消,不停改改改。

原來如此,唉。。。。

XYZABC 發表於 21-2-26 18:15
要慢慢研究,好似申請Visa共要七個天,要網上申請,直航EK 每星期得一班,訂埋隔離酒店和完咗隔離酒店之後 ...

明白,叫呀女搵資料研究下。謝謝

YuYuMother 發表於 21-2-26 17:57

係,大約等一星期就出到文件

喧嘩 發表於 21-2-26 22:42
係,大約等一星期就出到文件

請問特區護照不是可以免簽証入泰國30日嗎?

longlokma 發表於 21-2-27 00:03

呢個應該係唔可以叫簽證,係因為你用特殊身份去泰國,如果真係需要詳情pm我,我介紹個議員幫你,我都係聽佢講炸

喧嘩 發表於 21-2-27 00:10
呢個應該係唔可以叫簽證,係因為你用特殊身份去泰國,如果真係需要詳情pm我,我介紹個議員幫你,我都係聽 ...

已pm, thanks

本人現身處泰國,1月中係香港黎,呢度隔離package 係16天,不是14天,係泰國註港領事館申請COE黎的,要一堆資料和文件的,自己申請亦不難。但英國學生要係果邊查點申請去泰國,我大仔亦在英國,當然亦考慮過經泰國返香港,但最後都係等到三月尾放假,希望正苦改599,唉⋯⋯

喧嘩 發表於 21-2-27 00:10
呢個應該係唔可以叫簽證,係因為你用特殊身份去泰國,如果真係需要詳情pm我,我介紹個議員幫你,我都係聽 ...

不太明白,即係去泰國前要講明去做乜?咁即係冇咗免簽証?

autoto 發表於 21-2-27 00:24
本人現身處泰國,1月中係香港黎,呢度隔離package 係16天,不是14天,係泰國註港領事館申請COE黎的,要一堆 ...

請問可唔可以講多D?點解唔考慮阿仔經泰國返嚟?

etoile 發表於 21-2-27 02:26
不太明白,即係去泰國前要講明去做乜?咁即係冇咗免簽証?

現在疫情冇咗免簽,一定要網上申請,等批,再訂機票,房,保險,核酸測試等等⋯⋯

etoile 發表於 21-2-27 02:27
請問可唔可以講多D?點解唔考慮阿仔經泰國返嚟?

泰國要定指定檢疫酒店16天,再住其他酒店5天後才回港,回到香港再住酒店21日。

katrinafu 發表於 21-2-26 15:30
Mock改 4月 , 又不設網課 , 咁就要返去啦 ,無得選擇。
Call British Council, they have the Examination Hosting Service. Then you can check with your kids' boarding school whether it is acceptable. Surely British Council is experienced and credible enough.

horace_hywong 發表於 21-2-27 09:13
Call British Council, they have the Examination Hosting Service. Then you can check with your kids'  ...

/Surely British Council is experienced and credible enough./
....Not really!

My daughter once tried to take the exam via BC exam service. BC emailed and asked her to arrive 2pm. She skipped lesson, arrived on time, just to wait for 30 minutes before the BC staff told her that BC hasn’t received the exam paper yet! She was forced to leave and retake the exam another day!

Very bad experience

longlokma 發表於 21-2-27 00:03

依家去泰國都要強制性book酒店隔離

XYZABC 發表於 21-2-27 06:06
泰國要定指定檢疫酒店16天,再住其他酒店5天後才回港,回到香港再住酒店21日。
...

原來如此,多謝解答!
‹ 上一主題|下一主題