用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 延長英國禁飛香港
樓主: BB.Mummy
go

[英國] 延長英國禁飛香港  

醒目開學勳章

TTEE1819 發表於 21-2-26 13:56
我朋友在1月初在杜拜停21天後才飛回港,到港再隔離21天。佢話在杜拜不是隔離,是可以出入。

政策如有更改 ...

即是21 + 21?     雖然阿仔夠18歲, 但要在其他方逗留21日轉機, 又多個擔心, 最慘係唔可以打左疫苗才返去

3b 發表於 21-2-26 14:12
即是21 + 21?     雖然阿仔夠18歲, 但要在其他方逗留21日轉機, 又多個擔心, 最慘係唔 ...

係21+21呀,我剛再上政府網頁睇599H規條,依然係21天呀。

3b 發表於 21-2-26 14:09
原本話今個星期考, 但最終變左測驗, 好似話復活節後返學就考返原本1月份mock paper,可能學校不想on-lin ...

我都擔心summer term 學校沒有網課,如果返左英國,真係由4 月擔心至7月,暑假時間太長,冇可能放低晒香港啲嘢過英國陪佢,現在真係審慎考慮中

住宿費都係考慮因素

喧嘩 發表於 21-2-26 13:20
我之前都出過post,我女情緒有問題,佢今朝情緒再差d, 因為見到延長至9月,我想同大家講,返大陸唔洗諗啦, ...

政府點解要香港人去第二度21日至比入境?好多餘!原來由大陸入境系行唔通。

TTEE1819 發表於 21-2-26 13:56
我朋友在1月初在杜拜停21天後才飛回港,到港再隔離21天。佢話在杜拜不是隔離,是可以出入。

政策如有更改 ...
暫時都無更改,Dubai無隔離,自由21日可以回香港.泰國就14日隔離,自由7日可以回香港. 不過好多學生未夠16或18,酒店check in要再問喇.

3b 發表於 21-2-26 13:43

經杜拜要先在當地隔離, 之後回港再隔離21日嗎?我唔敢同阿仔講 ...

杜拜係唔需要隔離,但因為香港要人地21日內唔準喺英國,先可以入境,所以杜拜成為一個最好嘅隔離地方,但呢個隔離,係自由嘅,因為杜冇要求英國去佢國家嘅人要隔離

cfs 發表於 21-2-26 15:15
暫時都無更改,Dubai無隔離,自由21日可以回香港.泰國就14日隔離,自由7日可以回香港. 不過好多學生未夠16或18 ...

全對

暫時都無更改,Dubai無隔離,自由21日可以回香港.泰國就14日隔離,自由7日可以回香港. 不過好多學生未夠16或18 ...

資料非常清楚。謝謝。
大家保存此資料,以備不時之需。

3b 發表於 21-2-26 14:09
原本話今個星期考, 但最終變左測驗, 好似話復活節後返學就考返原本1月份mock paper,可能學校不想on-lin ...

Mock改 4月 , 又不設網課 , 咁就要返去啦 ,無得選擇。

醒目開學勳章

喧嘩 發表於 21-2-26 15:16
杜拜係唔需要隔離,但因為香港要人地21日內唔準喺英國,先可以入境,所以杜拜成為一個最好嘅隔離地方,但 ...

明白! 當去旅遊就心情比較輕鬆

咁經泰國回港是否仍要酒店隔離21日呢?
BA airline 3月28號開始有機票book倫敦返香港, 會唔會有可能三月尾開始直航通返?

longlokma 發表於 21-2-26 16:57

直航通返都冇用, 係香港唔比入境旅客在過去 21 天內在英國逗留超過 2 小時的人入境.

過客 發表於 21-2-26 17:01
直航通返都冇用, 係香港唔比入境旅客在過去 21 天內在英國逗留超過 2 小時的人入境. ...

係咪如果唔畀入境就應該繼續冇直航機?因為3月28號之前係冇機的啊

longlokma 發表於 21-2-26 16:57

有直航都無用,有599H規條限制。

TTEE1819 發表於 21-2-26 17:03
有直航都無用,有599H規條限制。

如果有直航機,即有機會限制係3月尾取消, 條例講明唔係一定要實施到9月尾

longlokma 發表於 21-2-26 17:05
如果有直航機,即有機會限制係3月尾取消, 條例講明唔係一定要實施到9月尾
...

絕對有可能。但時間上都幾得意,港府是在2月23日出最新安排,而BA現在售緊3月尾的英國至香港機票,唔知係咩玩法?

TTEE1819 發表於 21-2-26 17:08
絕對有可能。但時間上都幾得意,港府是在2月23日出最新安排,而BA現在售緊3月尾的英國至香港機票,唔知係 ...

當然只係一線希望, 因為亦有可能只係BA自己出航期畀人book,飛唔到就取消航班。。。。但至少有個希望吧

longlokma 發表於 21-2-26 17:03
係咪如果唔畀入境就應該繼續冇直航機?因為3月28號之前係冇機的啊
估佢係要飛部機黎香港接學生 4月回英國開學, 咁佢就開賣埋英國黎香港既直航, 但比唔比你上到機又係一個問題.

好似 CX 咁, 英國冇直航機回港, 但 4月有直航機回英, 因為 CX 機有機停泊在港.

過客 發表於 21-2-26 17:22
估佢係要飛部機黎香港接學生 4月回英國開學, 咁佢就開賣埋英國黎香港既直航, 但比唔比你上到機又係一個問題 ...

直航機由香港去英國一直都有,所以唔關事

longlokma 發表於 21-2-26 17:10
當然只係一線希望, 因為亦有可能只係BA自己出航期畀人book,飛唔到就取消航班。。。。但至少有個希望吧
...

BA 由一月頭開始一直取消,不停取消改日期。