用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 要點準備
樓主: mermaidmama
go

要點準備  

Yanamami 發表於 21-2-25 10:26
其實千辛万苦又報名又考入学試人地又收你,唔係申請前已考慮好各方問題咩?人地收咪讀,仲有乜懸念?唔想有 ...

deleted

B.B.BaBa 發表於 21-2-25 10:15
係啦,會唔會考慮報埋 DGJS 插班?

deleted

mermaidmama 發表於 21-2-25 10:32
我未考呀!問下大家意見,順利瞭解下,如果想插SPCC, 要點準備~
可以直升我觉得乜都值回票價。

Arabellahk    發表於 21-2-25 13:42

Yanamami 發表於 21-2-25 10:35
可以直升我觉得乜都值回票價。

deleted

mermaidmama 發表於 21-2-25 10:35
唔會報DG,考慮SPCC有一大原因係佢有IB, 相對上教學模式系咪都有點IB思維? 畢竟要為銜接IB做準備
...
講到IB 忍唔住提你幾句,可以對IB瞭解多一些再考慮不遲。因為學習方法同DSE/傳統教學好唔同,小學成績叻,未必適合讀IB。特別係操慣題的小朋友,DSE最得心應手。我知DBS級一過去SPCC,都係因為想考DSE
SPCC頭三年唔係好多IB思維喎,不過基礎就打的好好。最後三年可以出到好成績,其實同學本身叻係重要因素。其中壓力,自己知自己事。

如果真係想行IB條路,小學直接去國際學校可能更加容易適應。佢哋一早就開始PBL模式學習,水到渠成。除了最後兩年IBDP要全力出擊,之前的十年左右學習,真係幾愉快嘅。

Arabellahk    發表於 21-2-25 13:43

mermaidmama 發表於 21-2-25 00:25
我地小六升中一唔敢去考,唔想貿然放棄原校中學學位。所以唯有今年試插班。請問知唔知佢筆試要求係spcc同 ...

Deleted,原來龍小~~~

b3410 發表於 21-2-25 11:08
講到IB 忍唔住提你幾句,可以對IB瞭解多一些再考慮不遲。因為學習方法同DSE/傳統教學好唔同,小學成績叻, ...

多謝善意提醒!其實我又唔系非IB 不可,只不過又有IB又有DSE將來可多一個選擇。至於小朋友自己讀吾讀到IB就睇佢造化啦!

b3410    發表於 21-2-25 11:57

b3410 發表於 21-2-25 11:08
講到IB 忍唔住提你幾句,可以對IB瞭解多一些再考慮不遲。因為學習方法同DSE/傳統教學好唔同,小學成績叻, ...
講到壓力, 其實係神校係咪比其他1A校大好多? 我見入3大率都係差1X-2X%.

cafeva 發表於 21-2-25 11:27
講到壓力, 其實係神校係咪比其他1A校大好多? 我見入3大率都係差1X-2X%.

因為都有好多同學去外國及入名牌大學
https://www.spcc.edu.hk/academic/culture-of-excellence/university-offers

Only Oxbridge 已經 16 個,是否比3大好

Arabellahk    發表於 21-2-25 13:44

入讀神校,目標應該不會是3大吧。

壓力應該大家都有,而且大部分來自於自己對自己的要求,所以我覺得讀邊間都一樣。

三大係basic requirement 上一屆畢業生51個  醫/牙醫/Vet , 其中港大醫科 ~30個。去外國讀書通常都要入勁果d

不過因為input 已經千揀萬揀,output 好也是應該的,否則就是負增值。

Arabellahk    發表於 21-2-25 13:49

Sheep06 發表於 21-2-25 11:35
因為都有好多同學去外國及入名牌大學
https://www.spcc.edu.hk/academic/culture-of-excellence/universit ...

超勁
比DG 勁好多!

請問通常係IB學生申請定係DSE 都有?

b3410 發表於 21-2-25 11:54
壓力應該大家都有,而且大部分來自於自己對自己的要求,所以我覺得讀邊間都一樣。

三大係basic requiremen ...

cafeva 發表於 21-2-25 11:55
超勁
比DG 勁好多!
女仔選讀科目大家取向唔同,又唔可以咁比較

b3410 發表於 21-2-25 11:58
女仔選讀科目大家取向唔同,又唔可以咁比較
之前聽DG校長講好似4-5個oxbridge.

cafeva 發表於 21-2-25 12:00

佢地直接用DSE去考外國大學嗎?

cafeva 發表於 21-2-25 12:00
SPCC網頁數字係offer, not admission, 我知道數位同學有齊嗮offer, 不過最後都係留港。
DG校長講的應該係真係去讀。

記得最近聽中大醫科升學講座,介紹有一個特別勁的名頭(忘記咗)咁多年拎到的三位同學,一個SPCC,一個DGS,一個DBS

好公平

cafeva 發表於 21-2-25 11:55
超勁
比DG 勁好多!
IB DSE 都有,IB 佔多

mermaidmama 發表於 21-2-25 12:03
佢地直接用DSE去考外國大學嗎?
對,也有同學用GCE Alevel,我見GCE A level 也有HKU醫科。如果只計DSE (JUPAS), 19個HKU醫科,4個CU醫,還有2位港大牙醫。

b3410 發表於 21-2-25 12:31
對,也有同學用GCE Alevel,我見GCE A level 也有HKU醫科。如果只計DSE (JUPAS), 19個HKU醫科,4個CU醫,還 ...

但DG並沒有開GCE IAL課程呀,即系要同學自己去學去考?