用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 要點準備
樓主: mermaidmama
go

要點準備  

fefemom 發表於 21-2-26 09:44
中文啟思中國語文,英文 用readers, 但中英也有校本篇章,範圍要問身邊用家。
...
今個學年,中文科轉咗用 教圖 嘅 活學中國語文 課本。

英文 readers 內文好簡單,老師係用 readers 為基礎去展開各方面,譬如一本 reader 講整蛋糕,除咗教 reader 嘅 vocabulary, prepositions / phrasal verbs,仲會教點樣寫 recipe / instructions。另外,學校亦會派  classics reader (初小係 abridged version)。

學校課程大概喺學校網頁可以睇到: https://www.spccps.edu.hk/cht/course/intro

數學同常識會喺小五教完所有小學標準課程。小六會轉英文教學,銜接中學。

mermaidmama 發表於 21-2-26 09:53
咁仲要搵下spcc用邊d reader  小朋友小三睇曬harry potter,希望水平夠用
...

初小係 Scholastic readers,內容同用字都好簡單。高小應該都係,不過我唔清楚。

另,個人覺得「睇曬 Harry Potter」唔係一個好好嘅指標。近年好似有一股「睇 Harry Potter 年輕化」嘅趨勢...... 有同學小一就睇曬 Harry Potter,好多同學小二睇,然後其他同學又會跟住睇... 但係並不代表睇曬 Harry Potter,英文科成績就會好咗。

cylau2 發表於 21-2-26 11:46
初小係 Scholastic readers,內容同用字都好簡單。高小應該都係,不過我唔清楚。

另,個人覺得「睇曬 Har ...

deleted

cylau2 發表於 21-2-26 11:26
今個學年,中文科轉咗用 教圖 嘅 活學中國語文 課本。

英文 readers 內文好簡單,老師係用 readers 為基礎 ...

deleted

ILOVEBEAN 發表於 21-2-26 10:01
回覆 mermaidmama 的帖子

我女係考唔到. 淨係中文已經行人止步😆只係分享上次去考過嘅經驗

deleted

babieblue 發表於 21-2-26 09:52
「我知DBS級一過去SPCC,都係因為想考DSE 」
DB都有DSE 讀喎(emoji)
DB 的IB非常好,無需要轉。不過DSE就麻麻,所以家長諗來諗去都決定轉走。如果讀IB就唔使了

mermaidmama 發表於 21-2-26 12:38
非常detailed,好多謝呢度各位家長用心指路和分享  

另外,請問spcc重視音樂,是否包括鋼琴? ...
唔肯定你問題係乜。
以我理解,如果音樂課如果要演奏樂器,演奏鋼琴係可以的。

至於鋼琴或者其他樂器,繪畫,或者其他才藝好厲害會否增加插班取錄機會,就唔知嘞。

cylau2 發表於 21-2-26 15:53
唔肯定你問題係乜。
以我理解,如果音樂課如果要演奏樂器,演奏鋼琴係可以的。

你已經答到啦,多謝!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主:

deleted