用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校但英文差?
go

[小學] 國際學校但英文差?

想問入得國際英文是否不需家長幫助都可以好好?
包括寫作,串字,文法這些。
還是都需要補習,家長同佢溫習?

回覆樓主:

小學黎講,英文係基本語言,預左你入黎識講識聽,未聽過要補習。
唔同local school,唔會有科叫英文,教學著重於表達,文法串字寫作已經溶入左日常教學。
小一要寫到短句,上到小三寫兩頁紙好正常。
最重要係睇多啲書。

但係識聽識講唔等於識文法識作文。
本地課程學校都有人補中文。
視乎你要求

fukuoka_saga 發表於 21-2-24 14:42
還是都需要補習,家長同佢溫習 ...

點解你覺得不會學這些?

回覆樓主:

如果係英國課程,其實都會教寫作(例如教各種同文體有什麼elements,再練習寫嗰個文體)、串字、文法。

個個小朋友需要唔同,視乎小朋友幾歲開始讀IS,專注力(專注力不足而家長唔放心嘅可能科科都會跟吓,唔只英文),學校師生比例能否因應不同能力嘅學生因材施教,全部都有影響。

回覆樓主:

好好的定義係乜嘢?

講到要唔要家長幫,除非家長自己係native speaker,否則你係幫唔到手的。

國際學校普遍講求家校合作,除非小朋友領悟能力好好,否則中學前家長點都要幫手跟下,簡單如課後閱讀、聽故事(有聲無畫),呢啲係最基本。唔跟得貼老師一睇就知,想小朋友中學時可以輕鬆展翅高飛,個底一定要打得好。

fukuoka_saga 發表於 21-2-24 14:42

我識得中學生家長, IB課程,佢話有啲同學讀寫程度差,好似文盲。
家長可以唔使教,但係伴讀,建立閱讀習慣就十分重要。
國際學校低年級不着重文法及串字,老師錯都唔會改,因為佢哋覺得小朋友浸下浸下就會識,唔會好似本地學校咁樣要求完全正確。佢哋更加唔覺得英文需要溫習,日常生活應用到,慢慢就會進步。
如果你眼中嘅「好好」係要用本地學校嘅方法去衡量,咁可能補習同溫習係需要嘅,亦有國際學校家長咁樣做緊。最緊要睇自己需要啦。

講緊自小讀IS升了小學的學習情況,其他的可能不同。
我女英國課程,學校有系統教phonics, reading , spelling, writing, Grammar是融入writing和spelling教,可能learn as first language 和看書多,提下都pickup到,different tenses, passive voice, conjunctions等自然運用,不是靠做練習和背書學。
Reading & Writing是生活的一部份,日寫夜寫,maths, integrated studies, 做projects 都要寫(而家變左打字),學校有教不同文體的寫作,多様化過我們中學時學的,再補重覆小朋友只會覺得悶。
英文冇同佢溫習,小朋友唔鐘意做練習,又冇textbook冇野背,做晒學校啲堂課,自己大量看書寫野,小時候spelling quiz前就幫佢默下串字。

我覺得關鍵是小時候培養到閲讀和寫作的興趣,加上足夠的語境。但如果小朋友自細少看書唔願寫野,上堂發夢,這個是自己問題,補都事培功半。
學校沒有測考,assessment係跟英美的standard test, percentile 是跟英美學生比較,除非你認為外國標準低,或學校deliver 不到課程,才要擔心。
local 家長慣用測考成績得到安全感,其實用心看看小朋友平時做緊甚麼,會比分數得到驚喜更多。

回覆樓主:

非常同意家長幫到唔多。
五歲前建立良好閱讀習慣十分重要。

或者elaborate多少少.
唔能夠用本地學校教英文果種方法套落IS度.
因為IS預左你有英文基礎, 文法寫作串字好多時係加入左日常課程裡面, classwork加埋上堂, 小朋友慢慢就會學到.
就算錯左又冇問題, 因為係著重表達唔係著重分數.
佢俾十個字你默, 唔係想要你識果十隻字. 而係要你由果十隻字, 識多一百個字. 同中文唔同, 英文識講, 然後識睇, 自然會識寫.
所以看似IS好得閒, 其實係要你自己睇書.

#睇書好緊要
#睇書好緊要
#睇書好緊要

(重要事要講三次)

學校只係俾左套工具啲小朋友, 點去用好靠小朋友自己.
我個仔P3三日睇一本the Chamber of Secrets, 家長點到手啫?

我身邊朋友的孩子分別讀3間不同IS, 都係話聽説冇問題,讀要看家長有否從小培養小孩子的英文閲讀興趣。他們有的同學到y3仲係不會自行閲讀英文圖書要家長陪讀才能坐下聽書幾分鐘。寫方面差異程度更大,有d連father mother 月份等字仲未識串creative writing 功課只有一、兩句incomplete sentence 但寫作能力高的同學可以隨時寫到兩、三版;不過不論寫多少老師都是不改grammar and spelling errors的。如果家長對初小讀寫程度有要求,可能要自己在家中跟緊一點不能全靠學校

小加子 發表於 21-2-25 13:52
我身邊朋友的孩子分別讀3間不同IS, 都係話聽説冇問題,讀要看家長有否從小培養小孩子的英文閲讀興趣。他們 ...

「他們有的同學到y3仲係不會自行閲讀英文圖書要家長陪讀才能坐下聽書幾分鐘。」我都見過有人Y6都仲係咁咁LS學生都有band 1/2/3之分。
咁唔排除有D學生一定要填鴨/做練習/照書背/測考先學習到

964000 發表於 21-2-25 16:16
「他們有的同學到y3仲係不會自行閲讀英文圖書要家長陪讀才能坐下聽書幾分鐘。」我都見過有人Y6都仲係咁:zo ...

我更傾向相信要做到樓主的要求,背後的家庭支援比讀IS或LS 更重要

好奇去到y6仲係英文半文肓,升中後學業情況如?升大學之路會越見困難嗎?

小加子 發表於 21-2-25 16:58
我更傾向相信要做到樓主的要求,背後的家庭支援比讀IS或LS 更重要

好奇去到y6仲係英文半文肓,升中後學業 ...

家庭當然大影響,家長唔理小朋友日日打機睇電視讀乜都死。
又不能說半文盲,不過從來唔睇書,巳升中唔知讀成點,太落後就真係需要1:1補習。

小加子 發表於 21-2-25 16:58

好奇去到y6仲係英文半文肓,升中後學業 ...

考IB就應該好大鑊,估計要考BTEC

mandy_ng207 發表於 21-2-25 18:15
考IB就應該好大鑊,估計要考BTEC

BTEC好多科揀,例如有設計,酒店旅遊等,讀得好有些也可以銜接大學,ESF有得讀。

咖央西多 發表於 21-2-25 11:35
或者elaborate多少少.
唔能夠用本地學校教英文果種方法套落IS度.
因為IS預左你有英文基礎, 文法寫作串字好 ...

想請教大家,小朋友有睇書習慣,但其實佢本書d生字唔識,不過又唔會查字典,只係大概估到點解就繼續睇落去,甚至有時唔明會skip左佢,但又唔影響佢理解全個故事。呢種情況下,作為家長應該點做呢?由得佢?鼓勵佢查字典?定係有其他做法?

mindfulmom 發表於 21-2-25 21:07
想請教大家,小朋友有睇書習慣,但其實佢本書d生字唔識,不過又唔會查字典,只係大概估到點解就繼續睇落去 ...

有買本字典俾佢,查查下都冇查。
後期上Zoom自己有電腦,任何野唔明都自己Google。放心,唔明就會出聲。

mindfulmom 發表於 21-2-25 21:07
想請教大家,小朋友有睇書習慣,但其實佢本書d生字唔識,不過又唔會查字典,只係大概估到點解就繼續睇落去 ...

唔查,由得佢