用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 St Michael’s school (Wales)
go

[英國] St Michael’s school (Wales) [複製鏈接]

請問有子女讀這間寄宿學校嗎?在網頁看到A-Level成績幾好,想知道學校情況,會否好chur成績?課外活動情況怎樣?
   4    0    0    0

joycedcoke 發表於 21-2-24 12:09
請問有子女讀這間寄宿學校嗎?在網頁看到A-Level成績幾好,想知道學校情況,會否好chur成績?課外活動情況 ...

St Michael's School, Llanelli
成績亮麗 2019年A*-A 73.5%
日校生為主 宿生只有14%(59/423)
對比Sixth form 105人
宿生可能大部分係國際生

Academic Results
https://www.stmikes.co.uk/about/academic-results/

Summer 2019 A Level Results

49 students sat a full range of A-Level subjects

Percentage grade distribution
A* 27.2%
A 46.3%
B 18.5%
C 5.6%
D 1.9%
E 0%
U 0.6%

73.5% of grades were A* or A
92.0% of grades were A*, A – B
97.5% of grades were A* – C

87.8% of students gained at least one A*/A grade

77.6% of students gained at least two A*/A grades

55.1% of students gained at least three A*/A grades

22.4% of students gained at least four A*/A grades

UCAS Points
A*=56, A=48, B=40, C=32, D=24, E=16

Average UCAS points per student: 164.1

ISC Year 13 Exam Results 2019
https://www.isc.co.uk/media/6097/year-13-results-2019-oct-update.pdf

ISC Basic Info
https://www.isc.co.uk/schools/wales/carmarthenshire/llanelli/st-michaels-school/

Size: 423

Boys - age range & pupil numbers:
Day: 3 to 19 (190)
Boarding: 11 to 19 (27)
Sixth form: (48)

Girls - age range & pupil numbers:
Day: 3 to 19 (174)
Boarding: 11 to 19 (32)
Sixth form: (57)

joycedcoke 發表於 21-2-24 12:09
請問有子女讀這間寄宿學校嗎?在網頁看到A-Level成績幾好,想知道學校情況,會否好chur成績?課外活動情況 ...
Chinese school

之前有機會跟已畢業香港學生傾過,佢話學校學習氣氛好好,老師好helpful,多唔同國藉學生 :韓國、泰國、墨西哥...

zom_win 發表於 21-2-27 13:35
之前有機會跟已畢業香港學生傾過,佢話學校學習氣氛好好,老師好helpful,多唔同國藉學生 :韓國、泰國、墨 ...
This will change.

你有子女讀緊此校嗎?

zom_win 發表於 21-2-27 13:35
之前有機會跟已畢業香港學生傾過,佢話學校學習氣氛好好,老師好helpful,多唔同國藉學生 :韓國、泰國、墨 ...

如果孩子12-13歲,入讀這所學校,會否太少課外活動或者學習氣氛太強,太專注讀書,沒有機會發展社交、音樂、運動等?

aris9738 發表於 21-3-2 13:40
你有子女讀緊此校嗎?
Did you follow the news on this school?

sleung2020 發表於 21-3-2 15:17
Did you follow the news on this school?

公開試成績好好窩,如果Sixth Form又讀唔讀得過呢?

回覆 yuyueng 的帖子

網友意思係學校已經賣了俾中國公司,可能要考慮學校方向有無改變...

beastiebistro 發表於 21-3-2 16:20

網友意思係學校已經賣了俾中國公司,可能要考慮學校方向有無改變... ...

I see ! 不過如果當佢系A工廠甘讀又會唔會OK呢,神奇4校都系內地同香港學生多。

神奇四校暫時都係英屬,雖然非常傾斜收東方人,始終教育方針都有維持。但有一批學校(包括呢間)係直接賣咗俾中國人(難免令人懷疑會唔會改變辦學方針)。

beastiebistro 發表於 21-3-2 16:31

神奇四校暫時都係英屬,雖然非常傾斜收東方人,始終教育方針都有維持。但有一批學校 ...

請問神奇四校是那幾間?都是私校嗎?

回覆 joycedcoke 的帖子

一般指OIC, CSFC, Concord, QE。一定係私校,一定唔係傳統英式寄宿學校。

joycedcoke 發表於 21-3-3 13:47

12-13歲絕對唔建議去呢D學校,神奇4校又好,樓主你講呢間都好,都系大陸同香港人為主,主要目的系博2年入牛劍或回港讀醫。Y8應該去間正常Boarding School 課外活動多,宿舍生活優(宿生比例及本地寄宿生皆高為主),海外學生尤其大陸香港學生唔系太多果D學校。

joycedcoke 發表於 21-3-3 13:47

神奇五校 1. 2. 5. 7. 10.

List Of A-Level Results By Boarding School (2019)
https://britannia-study.com.my/a-level-league-table

Rank School A*/A or equivalent (%) Candidates

7. Ruthin School, Ruthin 82 84

······
······

yuyueng 發表於 21-3-3 14:00
12-13歲絕對唔建議去呢D學校,神奇4校又好,樓主你講呢間都好,都系大陸同香港人為主,主要目的系博2年入牛 ...

我都覺得12-13歲學生去留學,除了讀書以外,應該有boarding life去擴闊視野;但另一方便,又怕boarding life太多姿多彩,讀書氣氛不強的學校,會令牙仔學業退步,影響GCSE成績,所以都好矛盾。

我個人認為無需矛盾,去英國寄宿唔睇寄宿體驗根本係本末倒置。何況就算俾你入到一間成績好嘅學校,唔代表你小朋友自動成績好。傳統英式學校着重全人教育,啟發鼓勵小朋友自學,唔存在入咗成績好嘅學校,自動會讀書唔搞第樣嘢。所以太過focus on排行榜同成績係不智嘅。

beastiebistro 發表於 21-3-3 19:38

我個人認為無需矛盾,去英國寄宿唔睇寄宿體驗根本係本末倒置。何況就算俾你入到一 ...

諗同,認同,非常認同。我當初替孩子揀學校,係揀一間大校,寄宿生多,多活動又多科目。接著有一間成績亮麗一點的學校收左,最終決定唔去。孩子得到發揮,成績美滿,真係無揀錯。

beastiebistro    發表於 21-3-3 20:02

TTEE1819 發表於 21-3-3 19:59
諗同,認同,非常認同。我當初替孩子揀學校,係揀一間大校,寄宿生多,多活動又多科目。接著有一間成績亮 ...

我孩子現在面對的情況跟你當年一樣,我們也替孩子選了活動多的大校交留位費,希望冇選擇錯誤。聽完你的分享,放心左啲。
‹ 上一主題|下一主題