用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 s4 選科
樓主: Cliokohonda
go

s4 選科 [複製鏈接]

回覆樓主:

港大新科6688 計7科,我諗都無話Best 7定4C+3X吧

回覆樓主:

理大除了Best 5和4C+2X,就是

中英+3科
Eng & Applied Linguistics, Linguistics & Translation

回覆樓主:

332233是基本,當滿足了332233後,計分既formula, 除非是4C+2X和港大語文教育或城大社會政策外,早已沒有需要LS。

所以,如果只㨂2個electives, 對現在中3,DSE 2024考生而言,是欠缺的,是不足的。3X是勢在必行。(當然,大學可以再改formula)

妹妹頭 發表於 21-3-2 09:13
請教 :

Best6=>3c+3x;3c+2x+Mx;2c+4x...(LS不在其中)

我意思係學生响Best6中有可能用來"食糊"嘅科目為2c+4x,但當中"通識"不計入Best6中而矣!

denise0618 發表於 21-3-2 16:33

請教我囝揀 phy chem bio加 M2算 8科嗎?聽講M2只計半科 ...

好多大學已把"M1/M2"計作一科選修科,有的更把比重"乘大"變成大於一科,故你的情況响大多數大學而言屬8科。

Cliokohonda 發表於 21-3-2 16:48
意指能取得中國文學4+,中文是否至小有5+ 甚至5*+? 中國文學跟中文互補作用大不大?還是會顧此失彼?
...

不一定,但機會幾大,因為會選修中國文學的學生都會喜歡中文,喜歡中文嘅學生中文不會差,純粹個人認為,喜歡中國文學嘅响中文科取5或以上成績機會很大。

YmOra 發表於 21-3-4 14:02
好多大學已把"M1/M2"計作一科選修科,有的更把比重"乘大"變成大於一科,故你的情況响大多數大學而言屬 ...

謝謝回覆

YmOra 發表於 21-3-4 13:57
我意思係學生响Best6中有可能用來"食糊"嘅科目為2c+4x,但當中"通識"不計入Best6中而矣!
...

唔好忘記理大LS係x7,比起唔係Preferred subjects嘅Elective (x5)高。

YmOra 發表於 21-3-4 14:02
好多大學已把"M1/M2"計作一科選修科,有的更把比重"乘大"變成大於一科,故你的情況响大多數大學而言屬 ...

M1/2喺考評局係唔計一科,4C+3X+M喺考評局計係7科。

LingChiBaBa 發表於 21-3-5 11:00
唔好忘記理大LS係x7,比起唔係Preferred subjects嘅Elective (x5)高。

明白。但我那兒只是作估計將來"通識"改為只評估合格或不合格時之Best6的"內容組合"而矣!純粹個人估算,將來理大可能沒有LSx7這比重計算之組合在其中。

LingChiBaBa 發表於 21-3-5 11:03
M1/2喺考評局係唔計一科,4C+3X+M喺考評局計係7科。

這點我明白,不過入U嗰度"U門"設定M1M2為1科,我會把4c+3x+Mx當為8科看。

YmOra 發表於 21-3-6 07:57
這點我明白,不過入U嗰度"U門"設定M1M2為1科,我會把4c+3x+Mx當為8科看。
...

其實最緊要係度U門呀,考評局就話知佢啦,入倒心儀學糸先係選科目的。
尤其科大,好睇重 M1/M2.

YmOra 發表於 21-3-6 07:57
...

我都覺得最重要大學睇重就夠啦,而家無論本地或海外大學,沒修M科已經輸晒。

LingChiBaBa 發表於 21-3-5 11:03

考評局後知後覺,當越來越多大學把M科計一科後佢遲早都跟。

denise0618 發表於 21-3-6 12:50

其實最緊要係度U門呀,考評局就話知佢啦,入倒心 ...

早年未咁重視M1M2嗰陣時,真係有DD擔心孩子讀兩科數但只計1科半好用時間呢!e+就真係安落晒了。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-6 13:36
我都覺得最重要大學睇重就夠啦,而家無論本地或海外大學,沒修M科已經輸晒。
...

係呀!e+又比早兩年成熟,多咗大學認同M1M2,可能到咗出年已經所有大學都承認"數延"了。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-6 13:36
...

同意x10
而且上到大學都要讀,早讀早享受。
譬如精算,AI同QFin

洋蔥頭媽咪    發表於 21-3-6 14:20

YmOra 發表於 21-3-6 14:13
係呀!e+又比早兩年成熟,多咗大學認同M1M2,可能到咗出年已經所有大學都承認"數延"了。

YmOra 發表於 21-3-6 14:13

而家有部份中學,高中選修時 M1/M2 已經開始放入1個X去揀,相信將來會有更多學校提供呢種選擇。

我兒學校去年起高中選修已把 M1放入1個X,绝對相信學校已經睇清晒形勢,M唔重要的話學校唔會咁大擔去害學生

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-6 14:28
而家有部份中學,高中選修時 M1/M2 已經開始放入1個X去揀,相信將來會有更多學校提供呢種選擇。

我兒學校 ...

隨著大學的重視將會帶動中學嘅"高中"課程對數延的"時間投放",成為1x將會是指日可待,不過,教育局可能因為數延嘅學習總時數約等於1科選修科之一半的關係,M1為118小時;M2為125小時,皆少於1科"選修科250小時"才未有打算把數延列為1科選修科,個人大擔估算,如果教育局將來真的把數延列為1科選修科嘅話,那麼,M1M2之課程內容可能會"加"。

‹ 上一主題|下一主題