用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 s4 選科
樓主: Cliokohonda
go

s4 選科 [複製鏈接]

回覆樓主:

如果Best 6係=5 subjects + LS,咁已經令修7科嘅學生處於明顯優勢位置~

如果改為Best 5, 咁要睇科LS係計多分了,若果LS Pass=2,即係可以當無,你有人都有。修6科又係可以當無,明顯又係修7科佔優勢,1科3已經好過你果科LS 2~~~

當然,LS有幾大影響,視乎你目標係邊科~~~

Best 5/6,係用嚟計分揀科,唔好搞錯=宜家嘅33222/33223基本要求~~~

妹妹頭 發表於 21-3-1 09:55
我覺得將來可能用
BEST 6+LS (3C+LS+3X)
OR

即係LS=constant ~~~

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-1 13:10
我就覺得最低入學要求有機會變成 332pass33去取代現時 332233,而 Best 5/Best 6 依然會有,但 M1/M2 都會 ...

認同。"通識"將來只計入332233中的pass,即:

332233=>332P33(LS在其中)
Best6=>3c+3x;3c+2x+Mx;2c+4x...(LS不在其中)
Best5=>3c+2x;3c+1x+Mx;2c+3x...(LS不在其中)

個人認為,Best6/Best5仍然在其存在的價值,只是通識不包括在其中而矣,故對"通識"一向有好成績嘅中學或學生而言,一班通識有4或以上成績嘅學生影響最大,响未來,學校亦要計劃鼓勵學生多修1科"選修科"以彌補通識科的分數。

Cliokohonda 發表於 21-3-1 20:32
點睇中國文學?見全港4+得三成,其實果三成學生中文係咪一定有5+ ?

4+有30%,5+應該唔會有30%,因為攞4級成績嘅應該有人存在嘛!你有無具體數字給看。

YmOra 發表於 21-3-2 08:12
認同。"通識"將來只計入332233中的pass,即:

332233=>332P33(LS在其中)
請教 :

Best6=>3c+3x;3c+2x+Mx;2c+4x...(LS不在其中)
Best5=>3c+2x;3c+1x+Mx;2c+3x...(LS不在其中)

以上說的 2c + 4x, 乜可以只計2c咩? 唔係一定要計3c咩???

YmOra 發表於 21-3-1 11:14
補充,個人認為Best6亦發生响(修7科嘅:3c+LS+2x+數延).or.(修8科嘅:3c+LS+3 ...

請教我囝揀 phy chem bio加 M2算 8科嗎?聽講M2只計半科。

回覆樓主:

有講座

YmOra 發表於 21-3-2 08:18
4+有30%,5+應該唔會有30%,因為攞4級成績嘅應該有人存在嘛!你有無具體數字給看。
...

意指能取得中國文學4+,中文是否至小有5+ 甚至5*+? 中國文學跟中文互補作用大不大?還是會顧此失彼?

回覆樓主:

上個月 HKU個高中選科策略講座大家有冇去聽?

Cliokohonda 發表於 21-3-1 20:32
點睇中國文學?見全港4+得三成,其實果三成學生中文係咪一定有5+ ?

唔係。我女中國文學取5,但中文冇*不過作文就5*,佢 說話衰咗得3。文學同文筆 應該有啲關係, 我女不嬲好寫得,佢都係B1A校, 喺學校中文成績不嬲好好, 點知DSE取唔到星, 考試嘅嘢好難講, 尤其文科 冇標準答案。

denise0618 發表於 21-3-2 16:50
上個月 HKU個高中選科策略講座大家有冇去聽?
冇去聽, 但DOWNLOAD左 YOUTUBE,

https://youtu.be/xI6mNDwT0BU

妹妹頭 發表於 21-3-3 08:43
冇去聽, 但DOWNLOAD左 YOUTUBE,

講座好正,了解多咗

回覆樓主:

幾間U這幾年改了formula, 來年一定因為DSE改革改更多。

CityU: 以往計4C+2X,今年有呢D改變:

Best 5
Chemistry, Biomedical

Best 5 包 英文
New Media, English Studies

Best 6 包 英文
Law, Civil Engineering, Management

Best 5 包數學
Computing, Applied Physics

Best 6 包數學
Engineering

英數+3科
Computer Science, Energy

英數+4科
Electrical, Material, Vet, Accounting

英通+3科(這科將來必再改)
Social Policy

4C+1X
Public Policy

回覆樓主:

浸大基本上formula係4C+nX或Best X, 除了:

中英+3科
BComm

Best 5 包英文
Social Science (French/German), Visual arts

回覆樓主:

中大現行Best 5和4C+2X, 除了

英數+3科
Insurance, Finance and Actuarial

回覆樓主:

科大其實無Best X 或4C+nX

科大係

英數+3科  或  英數+4科

nicolemummy 發表於 21-3-3 13:54
科大其實無Best X 或4C+nX

中文可以不合格?

回覆樓主:

港大除了Best X 或 4C+2X,有以下:

Best 5包英文
Arts, Laws, Arts & Laws

中英+3科
Childhood Edu, Science Edu

英數+3科
Biomedical, engineering, BASc Global Health, Science

英數+4科
BBAs, Finances, BASc AI, BSc Finance Technology

英通+3科(這將需要改)
English Edu

中通+3科(這將需要改)
Chinese Edu

Cliokohonda 發表於 21-3-3 13:57
中文可以不合格?

332233是基本

Cliokohonda 發表於 21-3-3 13:57
中文可以不合格?

事實上,我自己識2個DSE 2020既學生, 中文2左,但英文5或以上,在clearing round入左科大,分別讀engineering和Accounting
‹ 上一主題|下一主題