用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 s4 選科
go

s4 選科

m1 +  econ + bafs +

chem / bio / hist

目標cu 中文加教育 / Arch .

要hist 係咪好啲?

S3 成績1A校 median 位置。

Cliokohonda 發表於 21-2-23 20:15

如目標係 archi, 應該take physics 會好d, 雖然唔係 compulsory

小鹿揀學校 發表於 21-2-24 13:35
如目標係 archi, 應該take physics 會好d, 雖然唔係 compulsory

佢最憎科目係physics , geog , 中史。

有講過想讀中國文學但學校冇開。

Cliokohonda 發表於 21-2-24 15:45
佢最憎科目係physics , geog , 中史。

有講過想讀中國文學但學校冇開。

本來想提議佢讀歷史。因為建築係藝術,藝術鑒賞都離唔開佢嘅歷史背景。

不過,佢鍾意中國文學 但係又憎中史?  但係又可以讀 history ?  請問小朋友心中個邏輯係點呢?

giver 發表於 21-2-24 19:24
本來想提議佢讀歷史。因為建築係藝術,藝術鑒賞都離唔開佢嘅歷史背景。

不過,佢鍾意中國文學, 但係又憎 ...

中文及LS係近三年成績比較好既科目,我都唔明點解鍾意中文但對中史反感,
佢話history易背過中史
又唔明佢點解情願要chem都唔想揀geog 。

似乎理解力及記性都唔好。

按成績排
中文>LS>maths >英文>econ>history>中史>bio>ICT>chem>geog>phy

佢話所有electives 都不太鍾意,叫我地求其揀

Cliokohonda 發表於 21-2-24 23:18
中文及LS係近三年成績比較好既科目,我都唔明點解鍾意中文但對中史反感,
佢話history易背過中史   ...

Arch -phy+M2
教育中文-中國文學+中史

唔鍾意phy 及中史又冇中國文學,咁揀D最有興趣最有把握科讀,反正考DSE鬥高分

econ, history, M1/M2
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Cliokohonda 發表於 21-2-23 20:15

Arch: 揀VA ,唔駛Physics/M2
CU中文: 揀History。 如果讀得掂Chem,揀Chem擇星較易

Bluegene 發表於 21-2-25 22:01
Arch: 揀VA ,唔駛Physics/M2
CU中文: 揀History。 如果讀得掂Chem,揀Chem擇星較易

LS 取消後,
best 6 = 3x ?
冇drop科空間?

Cliokohonda 發表於 21-2-26 13:36
LS 取消後,
冇drop科空間?

個人認為,改革後Best6仍然可以存在,但4C+2X嘅要求就有可能會變。

Cliokohonda 發表於 21-2-26 13:36
LS 取消後,
冇drop科空間?
LS 課程修訂 not 取消
Still 4C

Bluegene 發表於 21-2-26 21:13
LS 課程修訂 not  取消
Still 4C

best 6 依然係4C + 2X , not 3C + 3X  + pass LS ?

Cliokohonda 發表於 21-2-26 22:45
best 6 依然係4C + 2X , not 3C + 3X  + pass LS ?
Nobody know for sure now.
See https://www.edb.gov.hk/tc/about- ... heair/20210209.html

教育局在去年十二月接納了報告,並就通識教育科接受了專責小組大部分意見,對於社會未有共識的項目,教育局定出具體方向,交由課程發展議會及考評局跟進課程及評核的詳情,制定現在建議的課程框架,體現專業領航的原則。

回覆樓主:

似乎,改革LS後,4C+2X 或 Best 6已經唔太適合用於計分。除非強行用例如Fail=1或合格=2/3/4,咁,LS用於計Best 6,Vs 其他學生Best 6入面無計LS,已經明顯會蝕底晒~~~

Cliokohonda 發表於 21-2-26 22:45

Best6不等於4c+2x,4c+2x只是Best6其中一種組合可能。

YmOra 發表於 21-3-1 08:54
Best6不等於4c+2x,4c+2x只是Best6其中一種組合可能。
...
我覺得將來可能用
BEST 6+LS (3C+LS+3X)
OR
BEST 5+LS (3C+LS+2X)

LS MEAN 合格

回覆樓主:

我覺得將來 best 6 不再存在,b23 校不太可能去開3X , 或另一可能不再分英或中中學,分為有冇3X 中學。

妹妹頭 發表於 21-3-1 09:55
我覺得將來可能用
OR

補充,個人認為Best6亦發生响(修7科嘅:3c+LS+2x+數延).or.(修8科嘅:3c+LS+3x+數延)樹。

Cliokohonda 發表於 21-3-1 10:02
我覺得將來 best 6 不再存在,b23 校不太可能去開3X , 或另一可能不再分英或中中學,分為有冇3X 中學。
...

不過,將來整體"學習總時數"所釋出的時間真的可以修讀多科選修科,加上"乙類"課程又會新增一些課程,估計Band2或3中學會多咗學生選修成為3x學生。

妹妹頭 發表於 21-3-1 09:55
我覺得將來可能用
OR

我就覺得最低入學要求有機會變成 332pass33去取代現時 332233,而 Best 5/Best 6 依然會有,但 M1/M2 都會計算為1個X。

根本應該跟現行相似,最低入學同 Best 5/Best 6 入學分數其實係兩樣野嚟,好多人攪亂咗,好簡單唔驶諗到太複雜。

回覆樓主:

點睇中國文學?見全港4+得三成,其實果三成學生中文係咪一定有5+ ?