用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 s4 選科
樓主: Cliokohonda
go

s4 選科

YmOra 發表於 21-3-6 14:43
隨著大學的重視將會帶動中學嘅"高中"課程對數延的"時間投放",成為1x將會是指日可待,不過,教育局可能 ...

課程加都係好事,學深入少少對上大學都有利,課時绝對應該要加啦,因為M科有難度又要操,而家唔夠時間教都只能响 Maths 度分出時間。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-6 14:50
課程加都係好事,學深入少少對上大學都有利,課時绝對應該要加啦,因為M科有難度又要操,而家唔夠時間教都 ...

絕對認同

denise0618 發表於 21-3-6 14:14
同意x10
而且上到大學都要讀,早讀早享受。
譬如精算,AI同QFin

但係,之前仲唔少家長嘅認為,M1/2去到大學真係需要先有須要讀呢,完全無難度。包括,諗住讀Econ中學無須要讀Econ云云~~~

mcl203 發表於 21-3-6 15:17
但係,之前仲唔少家長嘅認為,M1/2去到大學真係需要先有須要讀呢,完全無難度。包括,諗住讀Econ中學無須 ...

調番轉諗中學有阿 sir幫手加操,M2雖然難啲但叻啲嘅好容易奪星加分,點解唔早啲讀?

denise0618 發表於 21-3-6 16:52
調番轉諗中學有阿 sir幫手加操,M2雖然難啲但叻啲嘅好容易奪星加分,點解唔早啲讀?
...

計到盡,讀書要出力嘅,若未有即時回報,係可以等吓先,瓜~~~

mcl203 發表於 21-3-6 15:17
但係,之前仲唔少家長嘅認為,M1/2去到大學真係需要先有須要讀呢,完全無難度。包括,諗住讀Econ中學無須 ...
從內容時數的角度, M12要獨立成1X 未必會成主流, 除非再增潤課程, 否則對其他X, 特別文科X不公平,
再重申, DSE是一個鬥高分的遊戲,每年有多少人報M12, 又是甚麽質素的人去報?就可以預見取高分的難度,4C+M2 是入唔到U的, econ 5** 但 死中文都係入唔到econ 的...
似乎先取得足夠的分去入心儀的學系, 會比擔心中學讀的科是否貼近大學所需來得務實....
Btw, 唔止不少家長認為云云大學讀econ中學唔洗修econ, 而是大學負責制訂收生準則的專科學者都係咁認為云云

小鹿揀學校 發表於 21-3-7 09:19
從內容時數的角度, M12要獨立成1X 未必會成主流, 除非再增潤課程, 否則對其他X, 特別文科X不公平,
再重申, ...

同意係務實亦係唔少人嘅認為,始終DSE係計分。未到有用時,可以等吓先,到有用時自己無,瓜瓜嘈是常識吧~~~

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-6 14:50
課程加都係好事,學深入少少對上大學都有利,課時绝對應該要加啦,因為M科有難度又要操,而家唔夠時間教都 ...

如果將來教育局肯加多少少課程內容而有使"數延"成為獨立一選修科,對整體皆是一件好事,起碼學校可以名正言順把M1M2列入"正規課堂"裏教授,唔使佔用主科數學的教學時數,個人估計數學科老師都想咁做,既唔駛佔用主數時間,又不用放學留低教,操數時間亦不用分薄。

YmOra 發表於 21-3-8 11:40
如果將來教育局肯加多少少課程內容而有使"數延"成為獨立一選修科,對整體皆是一件好事,起碼學校可以名正 ...

我見仔學校及部份中學M科已經開始變成1個X去揀。

我仔學校9成同學可選修3x,同學暫時都係選3x包M1响入面,不過變成1個x讀嘅時間就多咗,唔駛影響 core maths .

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-8 19:26
我見仔學校及部份中學M科已經開始變成1個X去揀。

我仔學校9成同學可選修3x,同學暫時都係選3x包M1响入面 ...

友人jm教數,她說,如果M1M2能夠獨立成科,可以响"常規時間表"內上堂,主科數可以騰出40%左右的時間來""操""主科數題,而數延則可以釋出約60%時數來操M1.or.M2,真係可以把主數和數延逹至WinWin雙贏。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-3-8 23:36

回覆樓主:

(星島日報報道)高中四大核心科目課程與考評將有變革,為學生創造學習空間。前考試及評核局秘書長唐創時接受本報專訪,坦言今次改革成功與否,取決於能否提升高中生的學習動機,尤其在核心科目外選修三科,「如果改完根本不能影響學生想法,那就是失敗。」他又認為現時大學收生過分着重核心科目要求,建議應進一步降低語文科佔分比重,彈性取錄具才能的學生。

唐創時曾任考評局秘書長長達六年,之後轉投公開大學,去年底榮休,目前暫住英國探親。身在彼邦,但唐創時對早前出爐,本港高中核心科目課程和評估優化方案相當留意,他在專訪時坦言,當年任內檢討文憑試考評,即使將多科校本評核數目減省、中文科減至四卷等,仍無助學生創造學習空間,考生平均選修和應考照舊僅兩科,令他十分失望,「今次改革成功與否的指標,正是三年後,學生們究竟會否讀多一科。如果改完根本不能影響他們,照樣兩科,那就是失敗。」

唐創時在浸會大學教數學出身,曾任教務長,主理大學收生,一直認為學生在某領域足夠優秀,大學便應彈性給予入學機會,在這原則下,當年連「九歲神童」沈詩鈞也能取錄。惟隨著二千年教改、新高中學制實行,他見證大學怕被責難為何取錄「不及格」學生,只好緊跟標準、偏重核心科成績收生,間接鼓勵學生花愈來愈少時間於選修科上,逐漸導致得以入讀大學的學生,未必是對主修領域感興趣的一群,形成「錯配」。

「我擔心這樣一代代下去,大學學習氛圍愈來愈差。所以我當年加入考評局,其中一個目的,是冀考評制度發揮『指揮棒』作用,幫大學能夠取錄真正對所學有熱誠的學生。」唐創時表示,英美各地甚至內地的大學升學要求,都不會有「核心科目」及「基本入學門檻」說法,惟他上任時文憑試制度已定,他遂展開檢討,提倡大學計算「最佳五科」,冀繼而再推「最佳三科」、讓大學和考生均擺脫核心科限制。可惜之後個別大學創出「最佳六科」,令他哭笑不得,最終計畫未有落實。

正因如此,唐創時建議是次改革應「去盡啲」,除支持將通識教育科進一步改為選修科目,更認為長遠應降中英文科的計分比重。

對於當局稱通識教育科「異化」而需要改革,他不諱言任何科目的改變,必須回歸教育初衷,「當年教育改革,是希望學生在二十一世紀不能再死背書,要活學活用、有創意、獨立思考……不論最近發生任何事,這些大方向也應該堅持。教改的路走到今日,間中出現問題可以修正,但大方向絕不應改。」

回覆樓主:

選3科是必行的路

YmOra 發表於 21-3-8 11:40
如果將來教育局肯加多少少課程內容而有使"數延"成為獨立一選修科,對整體皆是一件好事,起碼學校可以名正 ...

我女學校都喺將M1/2當一個X選!
跟其他選修科同一時數,冇影響core maths!

洋蔥頭媽咪    發表於 21-3-9 18:27

pooh仔 發表於 21-3-9 14:06
我女學校都喺將M1/2當一個X選!
跟其他選修科同一時數,冇影響core maths!

真係好,十分羨慕,我女學校要"壓縮"主科數的時間教M1M2,友人jm的孩子就更慘,孩子的中學需於放學後才按排到時間教,放學後教的情況最不理想,教得內容嚟又無時間與學生深入"計題"。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-3-10 11:03

YmOra 發表於 21-3-10 07:42
真係好,十分羨慕,我女學校要"壓縮"主科數的時間教M1M2,友人jm的孩子就更慘,孩子的中學需於放學 ...

據我知都有唔少學校喺咁安排!
有啲學校等中四數學成績才決定比學生額外多收M1/2, 都會攞咗core maths 時數!

YmOra    發表於 21-3-11 10:31

https://hd.stheadline.com/news/r ... 8%E4%BF%AE%E7%A7%91
【新聞追擊】「八大」門檻過渡332A 「三大」傾向採計三選修科