用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 YWGS 英華女學校面試時間
樓主: Mommy-Maggie
go

YWGS 英華女學校面試時間  

回覆 kirstyau 的帖子

面試完成左?感覺如何?

medicine 發表於 21-3-8 19:59
回覆 kirstyau 的帖子

面試完成左?感覺如何?

阿妹冇考YWG。但已完成2間自行錄影/面試,自我感覺良好 。

結果就聽天由命了。

kirstyau 發表於 21-3-8 20:04

阿妹冇考YWG。但已完成2間自行錄影/面試,聽天由命了。 :me ...
家姐好成績,有加分.好似洗左(我地學校亦有家姐同阿妹同校)
BTW,選最合適的將來會讀得更開心.

祝如願

PTL_L 發表於 21-3-8 19:53
咁新校舍確實勁吸引。。。上年都曾經有一刻心動過

我反而係因為關校長 所以想入英華

校舍係吸引 但唔係主要原因

kirstyau 發表於 21-3-8 20:04

阿妹冇考YWG。但已完成2間自行錄影/面試,自我感覺良好 。: ...

祝妹妹如願呀

medicine 發表於 21-3-8 20:12
家姐好成績,有加分.好似洗左(我地學校亦有家姐同阿妹同校)
BTW,選最合適的將來會讀得更開心.

多謝祝福!希望31/3可以上黎報喜

b3410    發表於 21-3-9 12:10

SLHongkonger 發表於 21-3-8 20:18
祝妹妹如願呀

多謝祝福

我都係!他很有一個教育家的魅力!

200904 發表於 21-3-8 20:28
我都係!他很有一個教育家的魅力!
同意!我都見唔少名校強調標榜呢樣果樣⋯但實際上,桃李不言,下自成蹊。

關校長自己co ed 畢業喎

b3410 發表於 21-3-9 12:17
關校長自己co ed 畢業喎

咁有咩關係?

SLHongkonger 發表於 21-3-9 13:21
咁有咩關係?
唔係講緊校長? 校長點解同學校無關係?

網上睇完個talk之後,覺得關校長好親切同埋夠貼地嘅感覺!相信佢帶領老師團隊唔錯,學生會積極學習!

Amymichelle 發表於 21-3-9 16:25
網上睇完個talk之後,覺得關校長好親切同埋夠貼地嘅感覺!相信佢帶領老師團隊唔錯,學生會積極學習!
...
幾年前聽升中講座,已經讚不絕口。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3394348&extra=

有沒有聽過女英華關校長briefing?學校真的沒壓力?

除支持學校理念之外,幾個具體政策我都很欣賞。1)校園內不可用電話,減少無謂的閒談,集中精力學習。2)成績分成上中下三個部分,同學即可以知道自己的水平在哪個大框架裡,也不必為那相差1-2名的細名次而壓力太大。其他比如分set上堂,也都很讓人欣賞。

b3410 發表於 21-3-9 17:05
幾年前聽升中講座,已經讚不絕口。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3394348&ex ...
多謝分享其實從來我唔覺得學校會比壓力...壓力多數來自家長比小朋友

200904 發表於 21-3-9 17:12
除支持學校理念之外,幾個具體政策我都很欣賞。1)校園內不可用電話,減少無謂的閒談,集中精力學習。2)成 ...
同感!如果有幸被取錄,係一件非常美好嘅事祝好運!等你報喜!

結果是否規定一定要在3月31號公佈?有冇可能會之前公佈?

Spiderphant 發表於 21-3-9 23:27

津校 自行結果 統一 3月31公佈

Spiderphant 發表於 21-3-9 23:27

今年不能早過3月31日公佈。

上年有一間大埔中學提早了公佈自行出事,上晒報紙。今後再没有津校敢提早公佈。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200401/mobile/bkn-20200401113040873-0401_00822_001.html