用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鰂魚涌嘉諾撒 vs St Clare
go

鰂魚涌嘉諾撒 vs St Clare

姪女有這兩間,有個妹妹跟尾。
住杏花邨。

成績,校風。
點選?

回覆樓主:

成績,升中同校風就應該SC比較好。但有妹妹同睇埋住址,嘉諾撒又好似合適d。

係依個情況下,我會睇埋經濟能力(睇餸食飯)。

回覆樓主:

St Clare's 直屬中學夠位收B1/2生
嘉諾撒書院為聯中 B2生未必入到
DSE往績 St Clare's 較嘉諾撒佳

Arabellahk    發表於 21-3-28 15:26

成績同校風SC好啲
不過經濟能力加有妹妹,我會揀嘉諾撒
SC有姐姐讀小學,就算妹妹讀其幼稚園,都不是必收

Poyau 發表於 21-2-23 16:42
St Clare's 直屬中學夠位收B1/2生
嘉諾撒書院為聯中 B2生未必入到
DSE往績 St Clare's 較嘉諾撒佳

我都覺得st clare好一點

Janetip 發表於 21-2-23 16:57
成績同校風SC好啲
不過經濟能力加有妹妹,我會揀嘉諾撒
SC有姐姐讀小學,就算妹妹讀其幼稚園,都不是必收

想問一下SC妹妹不是必收?但應該好大機會?
如冇優勢,那好大concern,因為一直諗住妹妹跟家姐,妹已K2,咩都冇學冇考,又不是SC幼稚園。

fukuoka_saga 發表於 21-2-23 17:12
如冇優勢,那好大concern,因為一直諗住妹妹跟家姐,妹已K2, ...

睇面試表現

Janetip 發表於 21-2-23 17:15
睇面試表現

即完全冇優勢嗎?

fukuoka_saga 發表於 21-2-23 17:12
如冇優勢,那好大concern,因為一直諗住妹妹跟家姐,妹已K2, ...

如果妹妹唔係讀 sc kg, 考sc 小學沒有太大幫助。
就算讀 sc kg, 又有家姐讀緊小學部,我知近年情況係每年都有妹妹冇升小 offer

PS# sc 小學已畢業家長

回覆 fukuoka_saga 的帖子

雖然st Clare 各方面都好少少,但我覺得呢個少少,唔值得搭咁耐車、同埋放棄妹妹嘅機會去讀而慳返學費車費補返英文應該更rewarding

mykate 發表於 21-2-23 17:52

如果妹妹唔係讀 sc kg, 考sc 小學沒有太大幫助。

妹妹不是SC幼稚園。
如果要再考入小學,沒有太大信心。。。

Awyleung 發表於 21-2-23 18:40
回覆 fukuoka_saga 的帖子

雖然st Clare 各方面都好少少,但我覺得呢個少少,唔值得搭咁耐車、同埋放棄妹 ...

贊成你所講

醒目開學勳章 王國長老

了解埋校車時間先,連埋兜路可以好早上車

Charlotte_mom 發表於 21-2-23 19:37
了解埋校車時間先,連埋兜路可以好早上車

問過校車反而近個間仲早,因為早上堂。

fukuoka_saga 發表於 21-2-23 19:45

其實你住杏花邨會唔會自己搭地鐵送個女返鰂魚涌嘉諾撒仲方便?

fukuoka_saga 發表於 21-2-23 19:45

係,但車程sc耐好多

St Clare 成績比Canossa 好

你住鰂魚涌, 如果鰂魚涌嘉諾撒唔差就無謂跑到中西區咁遠,
1日多一個鐘車程, 一星期多5 小時,   5個小時夠你學好多野.
仲有小學多功課, 留返D時間來做功課仲好....

回覆樓主:

勝:St Clare 成績好,有直屬中學。
敗:妹妹未必收,車程遠。

勝:Canossa 地㸃好,妹妹必收。
敗:成績比St Clare低

在過往爬文中:
St Clare一般會選直上,小外闖,歸屬感强,B2都較容易入返,因直屬學位。(即:B2成績升中較容易上返中學部。)
Canossa考頭40的,正常會外闖,除非好心儀聯中。B2較難入返,看彩數,聯繫抽獎位B1優先,剩餘才B2抽。(即:囡囡進可攻,退可守。叻女升中時可試其他B1A/B中學。B1C成績都夠位上返中學部,B2成績就要看彩數。)

SC 由東區返學無想像中咁耐,行東廊加繞道其實好快返到學校