用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 香港社區言語治療中心 (觀塘) - 用家comment ...
go

[聽/語障] 香港社區言語治療中心 (觀塘) - 用家comment

小兒5歲,想找家私人機構加強言語治療方面,請問有沒有用家分享這家中心?好少見有commemt

我仔係荃灣分區度做緊治療,我覺得治療師有心機教小朋友,大部分都有心幫小朋友。但我唔知道治療會否兩邊走

這間好好,我仔仔曾上過密集式訓練,老師們都好有心機教他!我仔仔都好喜歡在這上課,值得推薦。

我小孩以前上了以上呢間嘢 ,同埋某幾間中心,覺得晒錢,無用,都無進步過,D人都無心機教的。我搵了另一間,而家訓練了近一年,覺得治療師好有愛心💗同耐性,教學專業,也會教我一些居家訓練,上完堂都會講解我知學成點,令我返到屋企有得跟進下

Sarah_TS_Wong 發表於 21-3-24 22:42
我小孩以前上了以上呢間嘢  ,同埋某幾間中心,覺得晒錢,無用,都無進步過,D人都無心機教的。我 ...

可否pm治療師資料, thanks

Sarah_TS_Wong 發表於 21-3-24 22:42
我小孩以前上了以上呢間嘢  ,同埋某幾間中心,覺得晒錢,無用,都無進步過,D人都無心機教的。我 ...

can pm me ma ?
thanks

回覆樓主:

我女兒現在官塘的社區言語治療中心跟孔姑娘(超過25年經驗)上堂大概1年左右,我有見到小朋友的進步,我堅持1週上1堂,孔姑娘有愛心有耐性,但言語治療師同小朋友是否夾得來很個人性。你可以做多些資料收集問多些你朋友意見,並在家也要跟小朋友做家居訓練,小朋友才會有大進步,因為家長才是每天對住小朋友相處的人,自己幫忙小朋友是最重要的!

囡囡三歲多D開始係觀塘做training , 囡囡有大約9個月語言遲緩。佢上左3個月,每次45分鐘。佢可以擇 30或45分鐘,因為評估時見囡囡竟然好配合老師,過程中都肯做肯聽,於是擇45分鐘。 當時只有中級經驗治療師有位 可以擇,所以就擇了(但我覺得無乜所謂,因我囡未致於超難搞 又 唔係超搞事嗰種小朋友)。完咗3個月有明顯進步。畢竟45分鐘真係密密要佢講要佢玩。 大家加油!!要把握黃金期,若發現有遲緩盡量早D做 唔好搞得遲太多先去追。

我都係觀塘做治療,但唔係在坐呢幾間,嗰間有海景,我小朋友很喜歡。我小朋友有言語遲緩,上左三個月言語治療課,上課時密集式訓練發音、單字,每節五十分鐘,上足三個月可以講到顏「色」個色字囉。

回覆 DorisW711 的帖子

可唔可以給資料給我?🙏

可以pm 我嗎?謝謝

DorisW711 發表於 21-9-14 23:14
我都係觀塘做治療,但唔係在坐呢幾間,嗰間有海景,我小朋友很喜歡。我小朋友有言語遲緩,上左三個月言語治 ...

可以pm 資料嗎? 謝謝

我都係觀塘做治療,但唔係在坐呢幾間,嗰間有海景,我小朋友很喜歡。我小朋友有言語遲緩,上左三個月言語治 ...

你好,可以pm嗎?(emoji)(emoji)

hi pm?

回覆樓主:

我仔有發展遲緩及adhd, 由2歲上到5歲,開始時上密集,上左2年幾,之後再轉單對單。後來排到e 位就冇上。我覺得老師係有心教,家長亦要幫手做家居訓練,唔可以只靠老師每星期幾個鐘。
而家阿仔小二,小一派左去二線小學,之後小二考插班入左區內一線小學。
只要努力唔放棄,一定會有進步

ccw1830 發表於 21-2-24 00:19
我仔係荃灣分區度做緊治療,我覺得治療師有心機教小朋友,大部分都有心幫小朋友。但我唔知道治療會否兩邊走 ...

請問係邊位治療師?

回覆 DorisW711 的帖子

can you please pm details ,thanks!