用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 天水圍李兆基書院
go

天水圍李兆基書院 [複製鏈接]

請問有没有小朋友在學家長對學校的評價,謝謝
   6    0    0    0

有什麼想知

howardfather 發表於 21-3-4 12:25
有什麼想知

你好,想知道校風和師資如何,小朋友讀得開心嗎?謝謝你

行政決策極差既一間中學

校風唔錯,學生背景以中產為主,新入學的同學主要都是來自屯門元朗天水圍區,分布都很平均,過往兩年中一都有兩班精英班,整體英文程度算同區中的B1(兩班精英班),中英數會再個別分開程度分班來交收,如果未達標的會有補課,這個也是我比較欣賞的,老師方面,新校長到來後,主要管理層骨幹還在,下層的好多老師是新入職或年資不久的,整體老師質素和態度都可以

alan280204 發表於 21-3-4 13:27
行政決策極差既一間中學

請問為什麼呢?謝謝你

howardfather 發表於 21-3-4 13:35
校風唔錯,學生背景以中產為主,新入學的同學主要都是來自屯門元朗天水圍區,分布都很平均,過往兩年中一都 ...

謝謝你的解答,還想問一問dse成績如何,學校關愛學生嗎?綱上說是band 1中學,請問是嗎?thanks

回覆 chingching1999 的帖子

我囡囡今年中一,雖然返學日子唔係好多,但佢好鍾意間學校。校長幾乎每朝都企係學校門口同學生講早晨, 仲會去sit-in堂扮學生同真係留意到個別學生嘅問題。疫情令我個女無咩點返到學,但班主任都幾了解佢,亦好關心佢嘅成績,仲同我講話學校可以盡量係能力範圍內提供支援。佢數學老師係一位好年青嘅阿Sir, 我個囡數學唔好,佢就group埋幾個成績較差嘅同學一齊星期六補課(Zoom)。
個人認為呢間係一間充滿活力嘅學校,校長同老師係比較年青,但相對更加有幹勁同教學熱誠 (利申: 大仔就讀傳統Band1A中四,對比下可能反差會較大)。

longlong28 發表於 21-3-30 16:07

我囡囡今年中一,雖然返學日子唔係好多,但佢好鍾意間學校。校長幾乎每朝都企 ...

謝謝你那麼詳細回覆,因為我在某綱站評論不是太好,而且2020 DSE也沒有公布,所以很想聽聽用家評價。請問學校校風和學習風氣怎樣?謝謝你

校風比較嚴格,中六先可以外出食lunch。同學仔係多口啲活潑啲,但都係乖仔乖囡。學習風氣方面,因為今年疫情好多嘢都做唔到,所以唔俾comment你住了。

longlong28 發表於 21-3-30 17:13

校風比較嚴格,中六先可以外出食lunch。同學仔係多口啲活潑啲,但都係乖仔 ...

請問課堂係咪真係全英文上課呢?
就你所見啲同學英文係咪個個都講得好叻叻呀?

longlong28 發表於 21-3-30 17:13

校風比較嚴格,中六先可以外出食lunch。同學仔係多口啲活潑啲,但都係乖仔 ...

thanks

wahmaggie 發表於 21-3-30 17:23
請問課堂係咪真係全英文上課呢?
就你所見啲同學英文係咪個個都講得好叻叻呀?
...

係,連PE都係全英文上課。同學仔好多英文都好好,應該係英小升上嚟或者屋企人都係講英文。
朗朗BB已於2005年8月28日係廣華醫院出世啦! :-D :-D :-D

longlong28 發表於 21-3-30 16:07

我囡囡今年中一,雖然返學日子唔係好多,但佢好鍾意間學校。校長幾乎每朝都企 ...

你好呀,又想請問多小小野
想知道李兆基多唔多課外活動,校隊及校外校內比賽比小朋友參加的呢?
唔該你

wahmaggie 發表於 21-4-4 12:01
你好呀,又想請問多小小野
想知道李兆基多唔多課外活動,校隊及校外校內比賽比小朋友參加的呢?
唔該你

好多,每個中一生都要join3個,可惜疫情好多都玩唔到或者上Zoom
朗朗BB已於2005年8月28日係廣華醫院出世啦! :-D :-D :-D

longlong28 發表於 21-4-4 12:30
好多,每個中一生都要join3個,可惜疫情好多都玩唔到或者上Zoom

有啲人話李兆基中文比較弱
以你所見,你覺得有無尼個問題呀?

wahmaggie 發表於 21-4-4 13:16
有啲人話李兆基中文比較弱
以你所見,你覺得有無尼個問題呀?

比起英文,學生中文係比較弱。

請問一班幾多人?幾多班?
有冇前人係有offer唔要,
但統一派位後,再返回叩門而入?

kanhan 發表於 21-4-4 21:55
請問一班幾多人?幾多班?
有冇前人係有offer唔要,
但統一派位後,再返回叩門而入? ...

我上網睇資料今年好似29人一班
不過實際要問返用家

回覆樓主:

李兆基 將會行雙軌開1班IAL課程
IAL 有 數學 Phy Chem Bio
中文考IGCSE 英文考IELTS

https://www.hlc.edu.hk/2021/05/14/introduction-to-international-cirriculum/

https://www.hlc.edu.hk/wp-content/uploads/News/2105/Introduction_to_International_Curriculum.pdf
‹ 上一主題|下一主題