用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於上岸了......共勉之 , 內文長
樓主: chriskaan
go

終於上岸了......共勉之 , 內文長   [複製鏈接]

chriskaan 發表於 21-2-25 09:05
回覆 hkpapa852 的帖子

小朋友將來唔會係香港升學 , 最遲初中會離開香港。

學習中文除咗係學懂一種語言,當中仲係學習中國文化同思維,太早離開中文將會缺少咗身為香港人兩文三語喺優勢。

請問是否SMC?

回覆 sunwoo1982 的帖子

不是 , SMC 對學術要求非常高

但其實可唔可以話因為你既K1,2打好個底, 而得到呢間私小OFFER ?

回覆 Natalie1812_hk 的帖子

一半半可能 , 因為考 K3 插班 , 最基本要求小朋友全英文對答 , 其次因為幼稚園同小學亦算龍校 , 就算插班生 , 小學亦會優先派 offer 俾左自己幼稚園的小朋友先

我每日就係行緊你條舊路...
好攰 好攰

回覆 Natalie1812_hk 的帖子

其實 , 好睇家長想幫小朋友選擇邊類形的小學 , 當然 , 亦要考慮家庭的經濟能力 , 因為學費唔算平 , 但如果對本地的學校唔再留戀 , 不如早d換條舒服d的路俾自己同小朋友行

chriskaan 發表於 21-2-20 10:55
不喜勿插 , 謝謝 !!

作為家長 , 相信都希望自己小朋友學有所成 , 而我亦一直抱住同樣的想法 , 小朋友8月B ...

係香港⋯ 我諗唔到有邊間私小係真happy.....  你既溫書路,而家先係開場。

Natalie1812_hk 發表於 21-4-12 17:07
我每日就係行緊你條舊路...
好攰 好攰

幼稚園⋯ 其實唔洗日日兩小時溫書囉

回覆 bananaGi 的帖子

小學小朋友選擇讀 基信 (SWCS) ,
至於 K1 , K2 , 小朋友讀 YORK , 小朋友鍾意返學的 , 但背後的功課同測驗前的溫習壓力 , 每天都要家長協助 , 可能每個小朋友資質有別 , 所以 K3 插班轉校入讀 ymca international kindergarten , 全日班中文課堂時間每周只有2小時 , 而功課程度只係 YORK K2 上學期的程度 , 但係英文時間多 , 大部份功課亦在學校內自己完成 , 回家只是閱讀同玩 , 的確比 YORK 輕鬆得多

chriskaan 發表於 21-4-14 09:14
回覆 bananaGi 的帖子

小學小朋友選擇讀 基信 (SWCS) ,

(emoji) 我囡讀津幼 我吾留戀津小 所以一早考左基信,已比留位費,雖然仲1516 ,因為崇小、StMargaret都係Waiting !

回覆 chriskaan 的帖子

應該個個小朋友唔同或者父母唔同,小朋友自己做功課也無幫佢溫習,功課做完也只是偶爾幫佢睇,除了學期尾要評估先溫。

回覆 cwsmws 的帖子

崇小應該會好快 CALL WAITING , 因為我識有朋友崇小 offer , 剛剛派到心儀 , 佢地都會放崇小

chriskaan 發表於 21-6-5 08:50

崇小應該會好快 CALL WAITING , 因為我識有朋友崇小 offer , 剛剛派到心儀 , 佢地都會 ...

如崇小 同 基信 ;
想開心啲我諗基信;係咪
其實係擔心基信上中學問題
真的有8-9成上番書院就安心
由K1開始個心都揀定左基信
係K3先睇下直資
你係咪都揀定左基信啦(emoji)

bananaGi 發表於 21-4-13 21:20
係香港⋯ 我諗唔到有邊間私小係真happy.....  你既溫書路,而家先係開場。
...

初小happy,到小五就嚟料

同老公傾過 , 由於想順著小朋友的慣性語言條件去選擇學校 , 所以我地會揀基信

另外同位今年畢業的家長傾過 , 佢地今年好似都有8成學生上返書院 , 其他有的離開香港 , 有的考國際學校 等等

chriskaan 發表於 21-6-7 09:53

同老公傾過 , 由於想順著小朋友的慣性語言條件去選擇學校 , 所以我地會揀基信

好多謝你嘅分享呀!
既然係咁我都係唔好諗咁多啦(emoji)

‹ 上一主題|下一主題