用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於上岸了......共勉之 , 內文長
樓主: chriskaan
go

終於上岸了......共勉之 , 內文長  

TingTing0001 發表於 21-2-21 17:14
K1-k2.... 要日日2個鐘溫習做功課
邊間咁谷?

唔出奇,每個小朋友 attribute 不同、發力時間不同。

我一個小朋友 k2、3做功課都要2個鐘,都唔好話溫習。另一個功課+溫習1個鐘內搞掂

樓主嗰間,私小但國際教法,我應該知邊間,但不是100% 上其直屬直資中學,其實小學學費又唔平,中文程度又一般,點解唔直接考真正國際學校

回覆 puiyima 的帖子

我對中文的要求唔高 , 另外 , 因為無外國 PASSPORT ,  CAIS waiting , ESF 抽唔中面試機會 ,  小學想選擇間近屋企 , 唔想浪費太多時間係車程上 , 而且讀完六年小學 , 之後都可能送小朋友去外國讀書 , 所以就算佢有中學 , 都只係買個保險

chriskaan 發表於 21-2-22 13:08

我對中文的要求唔高 , 另外 , 因為無外國 PASSPORT ,  CAIS waiting , ESF 抽唔中面 ...

esf如果無買nomination rights, 面試機會好渺茫,CAIS近幾年都多左好多local families報,無foreign passport好大機會落入waiting pool

我對中文的要求唔高 , 另外 , 因為無外國 PASSPORT ,  CAIS waiting , ESF 抽唔中面 ...

只要學校適合小朋友,不用拘泥於私校或國際學校這個term, 最重要係入到對的學校

chriskaan 發表於 21-2-20 10:55
不喜勿插 , 謝謝 !!

作為家長 , 相信都希望自己小朋友學有所成 , 而我亦一直抱住同樣的想法 , 小朋友8月B ...

很認同。其實唔單止幼兒園,小學亦如是,課程教深一年至年半,小朋友智力水平發展未及,夾硬來其實大部分由家長催谷,小孩好容易失去學習興趣,尤其初幼初小為甚。小女地區二線教會中文小學,教合適課程,令她小二開始非常喜歡上學,一直到小六,自己七點前完成功課,亦很接受每周六的專科英數補習,亳不抗拒(我真見到同社好多學員都不喜歡)。另她小四五六亦參與不少課外活動,更是校泳隊及合唱團成員。最後去年升了家B1英中,我幫她溫書時間比小學時還少,她亦能保持自我努力,考班2,級16,證明教得唔深,唔代表應付唔到升學課程。

KateC2012 發表於 21-2-20 23:14
K1-K2 已經有測驗

其實就算同一間幼稚園, 不同家長理解也不同.

譬如, 有朋友孩子幾年後跟我小朋友讀同一幼稚園. 收同一類單張, 有認真媽媽會想很遠!

簽名被屏蔽

我想講大部分升小入到神校的小朋友真的係「天賦異稟」呀(可能誇張小小)佢地本身資質真係好好,五六歲真係可以鶴立雞群。學校老師見得多小朋友,好少揀錯。

maylulu 發表於 21-2-24 12:37
我想講大部分升小入到神校的小朋友真的係「天賦異稟」呀(可能誇張小小)佢地本身資質真係好好,五 ...
如果真係資質好, 入名校的確皆大歡喜。不過,如果普通資質,其實未必好事,EQ高還可以平衡一下, EQ低的話,真係有可能好痛苦。

簽名被屏蔽

maylulu 發表於 21-2-24 12:37
我想講大部分升小入到神校的小朋友真的係「天賦異稟」呀(可能誇張小小)佢地本身資質真係好好,五 ...

每個人都有不同資質嘅長短,不過五六歲人仔所謂「天賦異稟」,唔多唔少都係家庭資源同家長用心機砌出嚟。神校喺呢堆本身有家庭資源又肯花心機栽培,家長又緊張成績嘅小朋友當中隨意㨂人,多數教出嚟嘅效果都唔會太差,根本唔需要學校老師獨具慧眼。不過凡事都有例外,因為超前教育或其他因素而喺神校愈讀愈沉喺人都屢見不鮮。

直屬中學有一半以上學生要考DSE,如果中文唔好,上到中學如果最終要考DSE只會更大鑊。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小朋友剛入讀津校,資質平庸但有耐性(可train)
例如老師近來教加減,醒嘅同學唔駛點教,甚至已有乘數底,當中不排除超前學習,但老師唔會教快教深,我小朋友都掌握到和有學習得來嘅成功感,明白自己唔識,但有得救現在做完功課就看書,故中英文已不用擔心。
津校亦有不少優秀嘅同學,家長用心栽培讓同學學不同樂器,參加興趣班。
小學階段培養甚麼,大家花時間想想。

回覆 hkpapa852 的帖子

小朋友將來唔會係香港升學 , 最遲初中會離開香港

chriskaan 發表於 21-2-25 09:05
回覆 hkpapa852 的帖子

小朋友將來唔會係香港升學 , 最遲初中會離開香港。

呢個先係「上到岸」最重要因素

2jkidsfather    發表於 21-2-25 11:44

wg_ann 發表於 21-2-22 09:13
似係York, york每學期都有考試的

你小朋友讀緊?York功課唔多,上到K2的話小朋友基本上可以自己完成.

你的孩子很幸福
香港多點像你的家長,相信大家都不會咁辛苦