用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於上岸了......共勉之 , 內文長
go

終於上岸了......共勉之 , 內文長  

不喜勿插 , 謝謝 !!

作為家長 , 相信都希望自己小朋友學有所成 , 而我亦一直抱住同樣的想法 , 小朋友8月B正一唔上唔落 , 由K1 到 K2 , 小朋友日日返學之外 , 課餘時間星期一班五 , 每天安排不同的延伸學習 , 為的只想小朋友唔落後 , 而唔係做最叻果堆 , 亦多得疫情我更加看清楚小朋友的能力 , 到K3決定再轉到一間唔出名 , 而且課程比較輕鬆的國際幼稚園 , 當然或多或小亦為升小而鋪路。

回想K1到K2 , 媽媽每天放工回家 , 再陪小朋友做數頁功課 , 再加每學期測驗而每天溫習 , 幼稚園每晚已用2小時同小朋友搏鬥已經不容易 , 另自己反思 , 其實是我讀書還是小朋友自己讀書…?! 小朋友成績都是由家長逼出來 , 而小朋友對學習的興趣與動力又去了那裡呢…?! 是否一定要入到神校名津 , 升到上 band 1中才是人生的羸家…?!

K3轉校 , 剛開學時唔知決定是否正確 , 慢慢我發覺選擇是絕對正確 , 因為功課比較淺 , 小朋友能獨自完成 , 學校亦要求小朋友在課堂上自己完成功課 , 放學回家自然多出時間閱讀同玩 , 小朋友亦有時間做自己喜歡的事 , 探索新的事物 , 更有自信亦變得更開朗 , 會周街與唔相識的小朋友主動“say hello”, 我想.....可能就是一般幼稚園與國際學校的教學方法之別。

好開心 , 終於收到心儀私小OFFER , 雖然唔係什麼名校 , 但係我相信絕對適合自己小朋友 , 只要小朋友保持有學習的動力 , 建立自信已經足夠 , 希望大家勿忘初衷 , 為自己小朋友選擇一間合適的學校 , 快樂健康成長....!!

回覆樓主:

請問點解疫情反而令你更清楚小朋友的能力?

回覆 wg_ann 的帖子

在疫情期間 , 所有外補都停晒 , 只有學校 ZOOM , 小朋友對上 ZOOM 欠缺耐性 , 而我亦無安排小朋友上任何面試班 , 學術只靠家長催谷小朋友 ,  明顯失去學習的動力 , 當家長一放手 , 就好似個汽球咁漏晒d氣

回覆 chriskaan 的帖子

你呢個媽媽已經做得好好了!付出多過好多家長,至少比我好太多,k1k2要同小朋友學2個小時,我2分鐘都未做過,所以你個小朋友入到心儀的私小同家長付出非常有關係,祝福你哋啊!同埋我都要反省下自己

xubin2008 發表於 21-2-20 11:35
回覆 chriskaan 的帖子

你呢個媽媽已經做得好好了!付出多過好多家長,至少比我好太多,k1k2要同小朋友學2 ...

小朋友讀書路長漫漫,考小結果未如人意,也不過是當前此刻的一點失望。小一開學後,大家又再次洗牌再來。難道此刻入到所謂神校/名校就人人都滿分考第一嗎?如果家長覺得自己可做得更多更好,小學再努力過好了。(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 lambeanmama 的帖子

你講得啱!一聽就知道係考完小一嘅過來人,你講得非常有道理,小朋友學習嘅路非常漫長,唔係一下就得嘅!

chriskaan 發表於 21-2-20 10:55
不喜勿插 , 謝謝 !!

作為家長 , 相信都希望自己小朋友學有所成 , 而我亦一直抱住同樣的想法 , 小朋友8月B ...
恭喜晒         祝福 繼續享受愉快童年!有好媽媽教導,放心,一定都會擁有愉快成年!

我都好想小朋友會主動

升小只係剛剛起步,講上岸起碼係完成整個大中小學之後。

樓主揀返本地小學會驚高小又行返要谷小朋友同失去學習興趣條舊路嗎

K1-k2.... 要日日2個鐘溫習做功課
邊間咁谷?

恭喜媽媽同仔仔,你努力無白費

KateC2012 發表於 21-2-20 23:14
K1-K2 已經有測驗

似係York, york每學期都有考試的

正確 , 每份成績表 , 都有血有汗 , 不容易得來的

就係因為太谷 , K3 轉了一間國際學校的幼稚園

回覆 Soundervolt 的帖子

中學還好 , 現在間小學已有直屬中學 , 理論上升中亦已是必收生

回覆 magmum 的帖子

如果選擇本地小學 , 小朋友應該會讀得仲辛苦 , 不論選擇1,2,3線小學都好 , 始終中文能力比較差 , 太多中文讀寫功課 , 仲要溫習同默書 , 相信初小開始 , 就要每星期六日留家溫習都似

chriskaan 發表於 21-2-22 10:08

正確 , 每份成績表 , 都有血有汗 , 不容易得來的

點解唔繼續讀國際學校,反而轉番考私小?

原因間小學註冊個牌照係私小而唔係國際 , 不過學校的教學方法與課程同國際學校是相近 , 所以 , 我只講係私小