用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無人學芭蕾舞?
go

有無人學芭蕾舞? [複製鏈接]

學左幾年,觀察網課覺得跳黎跳去都係果d動作,比較悶同無聊,唔夠pop dance好玩。小朋友鍾意但唔係非常鍾意,大家覺得好唔好而家轉玩其他?

因為每星期都要上個半鐘,學費亦不平。運動又唔算好運動

大家點睇?
   2    0    1    0

DengCK 發表於 21-2-19 23:59
學左幾年,觀察網課覺得跳黎跳去都係果d動作,比較悶同無聊,唔夠pop dance好玩。小朋友鍾意但唔係非常鍾意 ...

芭蕾舞嘅好處,係要學咗好多年之後先明顯:
-   專注力、毅力、自律、自理
-   團隊合作、EQ、AQ
-   音樂感丶節奏感丶美感
-   氣質優雅、體態優美
-   姿勢成為了習慣,平日輕鬆站立已經是在運動,有點像中國功夫的內勁,一點也不誇張,只是舞者已經習已為常,連他們自己都唔覺。

不過要達到以上種種成果,必須有良師指導,再加上學生認真上課,效果畢生受用。芭蕾是藝術與運動的配合,正確來說,每一分每一秒,每一個細胞都在運動。芭蕾良師都嚴謹,因為每一個微少動作都重要,差之毫釐不單止失去美感,更是容易受傷,所以好的舞者都尊師重道,因為他們會明白老師的苦心。

好的芭蕾舞團會互相幫助,互相遷就,團員不會為一己私利而影響了大家的綵排和演出。無論主角配角,都要付出同等的努力、同等的時間。有了芭蕾的基本功(次次上堂都係跳果幾步)他們學其他舞蹈丶運動也易上手,因為掌握了自身肌肉運用的技巧。

嘩!唔覺唔覺寫咗咁多 ⋯ 在香港,一般家居比較狹小,堅持學芭蕾比較難。很多人學到初中便放棄恆常練習,因為沒有「芭蕾校隊」,又開始多功課。不過好多會在長大後重拾舞鞋,樂在其中。

eeyore_ada    發表於 21-2-24 08:52

學左幾年,觀察網課覺得跳黎跳去都係果d動作,比較悶同無聊,唔夠pop dance好玩。小朋友鍾意但唔係非常鍾意 ...

咁網課又完全代替不到實體課。
我小朋友學了幾年,初初好喜歡又可以扮靚靚表演還考過demo試,之後到正式考級要一星期上兩堂,而且姿勢執得嚴,就開始投訴話悶,最後受不住考驗放棄了,我覺得可惜的,但女比較多興趣,運動音樂樣樣啱,那有這麼多時間, 既然要扭計上堂就先「止蝕」了,因為聽説考到高級還要一星期上三四堂,真係要小朋友自己好鐘意先得。
睇番轉頭,我還是慶幸細細個比佢學過,因為睇番D表演相片和video是很珍貴的回憶,但稔番當時不應停晒,應該轉另一隻不用考試比較輕鬆的舞。

giver 發表於 21-2-20 03:52

有些國際學校ECA也有ballet,會成隊人去表演,好似local school 的中國舞咁。
你講得啱, 學上去真係要好有毅力。
Ballet本身真係好靚好優雅,可惜女不是那個性格,她是「速度型」女孩,要佢逐個姿勢擺靚佢覺得很辛苦。

giver 發表於 21-2-20 03:52

多謝咁詳細的回覆,我就係覺得學呢樣野無咩機會去「用」,學樂器都可以在屋企彈下。學運動就學校有校隊。

而且我對而家間學校感覺麻麻,一日到黑只想賺最多的錢,每年考試又要人買過哂d衫成千銀,話要轉顏色。

學芭蕾舞想再正統d去邊學好呢?

964000 發表於 21-2-20 08:47
有些國際學校ECA也有ballet,會成隊人去表演,好似local school 的中國舞咁。
你講得啱, 學上去真係要好有 ...

可惜佢將會讀果間應該無呢樣ECA。我就係覺我呢樣興趣好似剩係得自己睇咁,連在家練習都不會(不似樂器)

我自己有少少想幫佢轉學K pop, 但學左好幾年而家先轉,又覺得side哂,都考左pre primary

我囡都愈來愈失去興趣,始終芭蕾舞是難的,是一種藝術,動作執得很嚴,很考耐力,若不是非常喜歡,真的很難堅持下去!

giver    發表於 21-2-21 00:27

DengCK 發表於 21-2-20 09:03
可惜佢將會讀果間應該無呢樣ECA。我就係覺我呢樣興趣好似剩係得自己睇咁,連在家練習都不會(不似樂器)

...

可能疫情停晒D表演,否則D中心通常每年都會有大型表演,我地個間好認真的,D衫又靚,萬衆期待。
冇得在家練習,所以預咗學上去一星期要去幾次studio.   
運動不似語言,學咗幾年停都唔會side的,有底學其他舞都易,轉唔轉真係純睇佢自己想唔想, 咁ballet藝術成份高好多,考級亦有認授性,係睇你想唔想commit. 我地已有其他體藝所以唯有取捨。

幾年前有近親女在神津有校內表演,邀請了我們去看,表演令我聯想起fantasia, 我覺得ballet like any other ecas 除了要苦練外,身型也好重要。若果冇信心做到,與其拉牛上樹,不如盡早cut ur losses, 至於收費,天下烏鴉一樣掠,相信pop dance 都是一樣。
若想玩動作優美的,會考慮figure skating ?高運動量,不過你預要跌好多次和可能受傷,同埋都唔平,但至少課餘可約同學仔一起溜冰,不過k-pop 都好popular, 投其所好,事半功倍。

DengCK 發表於 21-2-20 09:00
多謝咁詳細的回覆,我就係覺得學呢樣野無咩機會去「用」,學樂器都可以在屋企彈下。學運動就學校有校隊。
...

如果小朋友有心學ballet, 非常建議樓主去正統學校學。我幫女搵時只考慮2間有歷史規模的,揀了其中一間。由K3跳到現在,女非常喜歡。
睇到老師有要求,每個pose 都會執好,所以一星期要上2-3 堂的。一定要大人(肯帶)小朋友(喜歡和堅持)才會持久學。因為喜歡,我女每年自己要求考RAD.
至於有冇用呢個問題,我原本只是因為女喜歡才堅持接送(我ftm 有個細小朋友冇工人).但到考中學時才發現有好多中學(特別是女校)都有跳舞團去表演/ 比賽。如果有跳舞底去到要跳中國舞/ 其他舞蹈就會易上手。所以我覺得,如果成績差不多,要睇埋eca , 學校有舞團就會有的用。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

DengCK 發表於 21-2-20 14:05
可否pm我是那間學校?現在學的是間連鎖店,我覺得如再學上去能搵間pro點
...

我係 王xx / 毛x , 其中一間。

eeyore_ada    發表於 21-2-24 08:53

我小朋友芭蕾舞、中國舞、JAZZ都學過,一開始都係學BALLET,覺得細細個時,著啲靚靚衫轉來轉去好得意,但我一直都好擔心有腳粗問題,之前睇表演諗住會唔會主角或成年人跳咗好耐先會咁,但帶小朋友上堂時,見到10幾歲既姐姐腳都開始粗,加上阿女叫悶,咪停左。

之後見學校有中國舞校隊,見佢有BALLET底,咪又俾佢跳下,中國舞都係好優雅,教跳舞既老師舉止都好有氣質,入埋舞團,希望爭取到演出,但跳跳下,佢主動話要跳JAZZ,果段時間跳兩種舞,幾攞命

但反而令佢作出左選擇,認清咗自己係鍾意拍子旋律勁既舞,最後選了JAZZ跳到而家都好鍾意

janiceau88 發表於 21-2-20 14:27
我係 王xx / 毛x , 其中一間。

謝謝

PTL_L 發表於 21-2-20 18:57
我小朋友芭蕾舞、中國舞、JAZZ都學過,一開始都係學BALLET,覺得細細個時,著啲靚靚衫轉來轉去好得意,但我 ...

噢你講左樣我之前想過但忘記了的因素。

我都怕我女腳粗,佢而家小腿已有小肌肉。跳jazz係咪就唔會?

DengCK 發表於 21-2-20 19:00
噢你講左樣我之前想過但忘記了的因素。

我都怕我女腳粗,佢而家小腿已有小肌肉。跳jazz係咪就唔會?
JAZZ唔駛太集中用力起大腿上,暫時我女一星期跳兩日,跳左3/4年左右,當然疫情亦停好耐,但都唔見阿女腳變粗

MrBeast 發表於 21-2-20 10:18
幾年前有近親女在神津有校內表演,邀請了我們去看,表演令我聯想起fantasia, 我覺得ballet like any other ...
" 天下烏鴉一樣掠 "     ⋯  不過公道啲講,藝術家無奈被困於臭皮囊,都係要食飯嘅。當老師將畢生所學傾囊相授之時,大家也應該回饋一些助學金吧。可惜的是在香港,我們的學費是大量地貢獻業主,優質的芭蕾舞場地也不多。幸好還有康文署的跳舞室,不過假日就好難訂得到。

當然,以上提及嘅係有熱誠、以傳承藝術為己任嘅老師(當然,有啲私心想食好啲着好啲都不為過嘅) 至於一間舞室如何能既開分校,又能保証教學質量?真係各師各法,我哋呢啲普通 c9 又點會識呢? 所以我唯有沿用鴕鳥政策,從來唔敢帶阿女去連鎖店,但都會勇敢嘗試跟不同老師上課。我哋超好彩,之前有幾位良師都可以觀課㗎,難得呢!所以師弟師妹都冇晒呢啲優惠啦。

PTL_L 發表於 21-2-20 18:57
我小朋友芭蕾舞、中國舞、JAZZ都學過,一開始都係學BALLET,覺得細細個時,著啲靚靚衫轉來轉去好得意,但我 ...

你女係邊間學jazz?

cafeva 發表於 21-2-20 22:29
你女係邊間學jazz?
大型dance house,不過我覺得都睇老師既,我女跳舞老師係外籍人士,上堂用英文教。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題