用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Epsom, Oundle or Uppingham?
樓主: ccspider
go

[英國] Epsom, Oundle or Uppingham? [複製鏈接]

回覆 aidan08 的帖子

正想問你仔仔當時是否在英國學校考入學試? 還是到AGENT HK OFFICE考? AGENT會唔會幫忙做一些INTERVIEW的預備工作? 可以PM我AGENT資料嗎? 謝謝!

hklogai 發表於 21-2-23 15:02
有 y9 offer 嘅小朋友在 y8 時仍然需要考 non-common entrance papers,合格便可順利入讀。

https://www.u ...
係,無錯。

bb1225 發表於 21-2-23 15:21

正想問你仔仔當時是否在英國學校考入學試? 還是到AGENT HK OFFICE考? AGENT會唔會幫 ...

我仔係submit 咗ukiset 及校內成績之後免咗考試,是直接面試的。Ukiset 在各大agent 都可以考。面試我只搵咗平時幫我仔補開習的老師幫佢準備咗兩堂。我用的agent 可以pm你,但我唔建議你搵我個agent, 跟得好麻麻。
以我所知,Uppingham 往年pre-test 都未試過只看ukiset及校內成績免考入學試的,唔知係咪因舊年疫情關係有變?但我朋友個仔唔係考pre-test,舊年仍需要考入學試的。雖然我仔已經取得confirmed offer, 編配埋宿舍,但都要出年考佢地個試合乎佢地要求先正式入學的。

唔該晒你

aidan08 發表於 21-2-23 16:33
我仔係submit 咗ukiset 及校內成績之後免咗考試,是直接面試的。Ukiset 在各大agent 都可以考。面試我只搵 ...

Year 8仲要考試,合格先收。咁你小朋友下學期過英國定喺香港讀?個試使唔使考法文/拉丁文?

emmaek 發表於 21-2-23 22:47
Year 8仲要考試,合格先收。咁你小朋友下學期過英國定喺香港讀?個試使唔使考法文/拉丁文?
...
我仔仍然會在香港讀,其實佢十月出世,現在在香港已經讀緊Year 8,亦有英國學校收佢今年九月讀Year 9, 但我希望佢遲一年先去英國,亦唔介意佢讀多一年year9, 而本身佢年紀在英國是應該出年先讀Year 9的。
Uppingham Year8個試不用考外語。
‹ 上一主題|下一主題