用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培橋小學一問
go

培橋小學一問

各位家長你地好,我小朋友係K2,但本身學習援慢,除中文外,英、數學習超慢,要花時間教導先入腦,佢本身又擔小,所以想揾間關愛同較有耐性既學校比佢。不過香港既官校唔好,多功課測驗考試,想知道直資學校(王錦輝、培橋)邊間比較好?功課量好唔好得過官校?直資學校既老師有無關愛同耐性去教導學生?各方面收費可否向政府申請?

直資學校老師雖然大多比較關愛,但佢d係揀叻嘅小朋友,如果小朋友學習能力唔夠,應該無乜機會入呢兩間。你最好搵下有愛心嘅二線官津校。

回覆 deco99 的帖子

直資本身係要比較叻既先入到架?咁即係SENS既學生係唔會收啦

建議你利用搜尋功能了解吓兩間學校過往收生先,兩間都競爭激烈,尤其王錦輝,每年7,8千人爭百幾個位,培僑亦出名考得深。唔敢講全部直私都收叻嘅小朋友,但一般預備考直私嘅小朋友好多都有一定學術基礎,學校亦傾向揀表達能力強嘅小朋友,始終間間都過千人報名,要入選當然不易

回覆 funfunchanchow 的帖子

呢D學校並唔係唔收,因為小朋友嘅問題真係表現唔同方向,因為我就知道有D過度活躍嘅小朋友被一些神校直資收咗,原因係學術表現好啊,因為直資學校多數in第二次,學術係入圍嘅基礎,即係你學術好唔代表一定入到,學術差D明顯係劣勢,所以你要明白,我只係客觀去講,希望你唔好介意

回覆樓主:

其實樓主也不用太担心,我同事個仔,小時不懂說,就算說也說不清,結果幼兒園後,由社工幫忙入了特殊小學,但两年後特然变得好正常,重好聰明,最後轉左去DBPS,今年已在DBS S5了。所以,寧欺白鬚公莫欺少年窮。小朋友年纪小,一切還在發展中!

funfunchanchow 發表於 21-2-19 15:04
各位家長你地好,我小朋友係K2,但本身學習援慢,除中文外,英、數學習超慢,要花時間教導先入腦,佢本身又 ...

樓主
係「緩慢」、「膽小」

要主打關愛,有耐性,少功課
建議你考慮二線或者沙田四寶

建議你考音小,播道,禮賢較有愛心

funfunchanchow 發表於 21-2-19 15:04
各位家長你地好,我小朋友係K2,但本身學習援慢,除中文外,英、數學習超慢,要花時間教導先入腦,佢本身又 ...

救恩、九龍啟基

回覆 deco99 的帖子

明白,唔該晒你既意見

回覆 糯米米糍 的帖子

哦....咁我理解了,我會考慮你地既意見,唔該晒。