用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 YW vs SFA vs 搏抽LS
樓主: blueberrysoda
go

YW vs SFA vs 搏抽LS   [複製鏈接]

mermaidmama 發表於 21-2-25 22:46
感覺上今年SFA個收生模式令好多家長對SFA有質疑
自己覺得,每人考量點唔同,有人考量收生模式;有人考量升中業績;有人考量學校愛心有幾多等等,但yw 同 sfa,我都係會選後者。

PTL_L 發表於 21-2-25 23:04
自己覺得,每人考量點唔同,有人考量收生模式;有人考量升中業績;有人考量學校愛心有幾多等等,但yw 同 sf ...

點解呢? 聽唔少人話YW 小學教得唔錯,應該都容易跳船(只係估,我都期待有人答我yw跳船如何)

mermaidmama 發表於 21-2-25 23:11
點解呢? 聽唔少人話YW 小學教得唔錯,應該都容易跳船(只係估,我都期待有人答我yw跳船如何)
...
個人喜好,好難解釋

回覆樓主:

YWPS轉咗新校長之後有冇改變?

TYSC 發表於 21-2-24 09:57
個人感覺,小朋友小一,中文普通話教,老師有用粵語輔助,程度適中,習慣普通話就可以。英文詳細但快,生 ...

多謝你詳盡嘅意見呀!

mermaidmama 發表於 21-2-25 23:11
...

請問你係咪有朋友讀呢間所以咁講?反而我聽返嚟係要靠自己多啲所以好多謝之前有家長分享,希望聽到更多人嘅意見

回覆 PTL_L 的帖子

竟然?我有英華一定選英華無英華就唯有sfa
好多人讀sfa 都係插入英華(當然也有更好)

我仔要interview 先有sfa offer ,得來都不容易。

euniceray0905 發表於 21-2-25 22:54
其實都唔使咁擔心,去到第三round,扣除有啲去咗神校,有啲自行抽中,我自己覺得機會應該大於½。小朋友有 ...
希望仲有機會啦。我仔發揮平時的水準無話特別差,但又唔係好
考不到都唔辦法
我地已經盡力了
我都覺得其實機會係二選一甚至更大
無就讀sfa 然後大海撈針地抽LS

回覆 Soundervolt 的帖子

聽講話課程深了。書都改了

醒目開學勳章 貢獻勳章

mermaidmama 發表於 21-2-25 22:45
知唔知YW跳船能力有幾高?通常要級幾多名先插到SPB/DB/LS/SPCC? 謝謝
唔清楚,因為始終大部份人鍾意yw先去讀,反而升中轉走就多,LS都十個八個,聽講去到級3x都入到LS
我估無乜人會由yw轉spb

yw去ls多數係級頭,識得一個有弟弟 (兩兄弟都係叻得好緊要) ; 一個獨子,比賽成績又唔覺好突出; 一個case係SFA P1>YW P2>LS P3  

恐龍家

小曳人 發表於 21-2-26 07:29
唔清楚,因為始終大部份人鍾意yw先去讀,反而升中轉走就多,LS都十個八個,聽講去到級3x都入到LS
我估無乜 ...

級3x 都入到LS? ? 咁仲勁過SFA

jennylady 發表於 21-2-26 03:14

其實原因之前都提過,樓主係手執sfa,等yw,想抽ls,為咗一嘗可抽心願,我會袋sfa放手抽,因sfa我都接受,亦唔係非yw 不讀不可

小曳人 發表於 21-2-26 07:29
我估無乜 ...
最後果個年年買校服

醒目開學勳章 貢獻勳章

mermaidmama 發表於 21-2-26 07:41
級3x 都入到LS? ? 咁仲勁過SFA

又唔可以咁講,SFA d仔一面倒填St jo,而且頂尖嗰幾個一早插班走哂,真係勁人又留低嘅唔多,見過有師兄堅持到畢業,中學去咗SPCC

但YW就儲咗6年人材,無乜點走,升中時,有d選直升、去外地,SPCC/DBS/LSC 各十個+/- ,去到3x 都入到LSC,好正常呀!
恐龍家

小曳人 發表於 21-2-26 09:29
又唔可以咁講,SFA d仔一面倒填St jo,而且頂尖嗰幾個一早插班走哂,真係勁人又留低嘅唔多,見過有師兄堅 ...

好多一線小學年年都會有人插走去神校、國際學校。有部份小學歸屬感特別強,個d小朋友通常唔肯去插班,即使進取型家長都會等升中先走。

有過一樣的煩惱

英華 vs 宣小 vs 抽LS

最後豪不猶豫揀了yw

有offer再考慮。希望快d in 完出offer

jennylady 發表於 21-2-23 09:04
回覆 infong2011 的帖子

點解今年會多了不過比我想像中少人了
不會,YW歷年第三round放位少之又少,會唔會益兄弟條隊又唔知,第三round後可以wait入嘅聽都未聽過。

小曳人 發表於 21-2-26 09:29
又唔可以咁講,SFA d仔一面倒填St jo,而且頂尖嗰幾個一早插班走哂,真係勁人又留低嘅唔多,見過有師兄堅 ...

你分析得好精準!

jennylady 發表於 21-2-26 03:14

咁又未必,唔同嘅小朋友考量嘅地方又唔同

單單英文呢方面,YW同SFA 是有分別的(唔講好定唔好,只講實際情況)

YW 是中文小學,常識用中文
SFA 常識是英文

SFA 英文讀深一年,英華課程就唔清楚,好似用返小一課程,有錯請指正

數學大家都係用中文考試,SFA 多本英文數等你學英文嘅術語,但係唔會考試

所以如果係一個用英文思考嘅小朋友,如果讀英華其實係不利的

‹ 上一主題|下一主題