用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 YW vs SFA vs 搏抽LS
樓主: blueberrysoda
go

YW vs SFA vs 搏抽LS  

回覆 infong2011 的帖子

3rd in 得三百人咁少?

jennylady 發表於 21-2-23 01:47

3rd in 得三百人咁少?

以往3rd in 250人

infong2011 發表於 21-2-23 07:01
以往3rd in 250人

即係今年比往年多人?

點解今年會多了不過比我想像中少人了
即係現在大概二選一
當中其實好多人有dbs spb, 機會率又多了

我係41網啊,已經填左LS在甲一同乙一

blueberrysoda 發表於 21-2-23 17:27

我係41網啊,已經填左LS在甲一同乙一

咁真係好難選擇~吾中 Ls就讀sfa!比我會博,因為有細佬跟尾。。讀yw細佬未必一定入到

回覆 blueberrysoda 的帖子

YW男仔讀會好開心,特別森林課程,小一至小三常識又唔駛考試,因為用了森林課程代替,曾經想小朋友插其他名校班,但小朋友太喜歡,佢唔想轉

讀yw 弟弟保證入3rd in 機會都好大的

pckpck 發表於 21-2-23 23:36
回覆 blueberrysoda 的帖子

YW男仔讀會好開心,特別森林課程,小一至小三常識又唔駛考試,因為用了森林課 ...

請問學術方面怎樣?老師教得仔細嗎?謝謝

Tiffanytobe 發表於 21-2-24 07:53
請問學術方面怎樣?老師教得仔細嗎?謝謝

個人感覺,小朋友小一,中文普通話教,老師有用粵語輔助,程度適中,習慣普通話就可以。英文詳細但快,生字唔深但文法跟得好足。數學雖然跟書教,但有好多增潤教學,邏輯思考較多、每課有英文生字要認識。反而視藝、體育覺得深,有講歷史、不同既代表人物...

其他級別唔清楚,但負責小一既老師很關愛,小朋友返學好開心,最重要係功課唔多,重質不重量。

blueberrysoda 發表於 21-2-19 13:19
如有YW OFFER, 大家會放棄抽LS嗎? (已有SFA在手)

我地係有一模一樣的煩惱,小用友剛完成3rd in,感覺良好,相信都有機會,但係我地本身41網,又有點不捨,有點難取捨~~~

回覆 euniceray0905 的帖子

問得深嗎?

普通傾計,冇學術

PTL_L 發表於 21-2-19 13:44
我會抽LS,唔成功就take SFA

唔係話YW 有幾好, 但抽LS 機會渺茫.

retriever 發表於 21-2-25 15:09
唔係話YW 有幾好, 但抽LS 機會渺茫.
因為SFA我都接受到,所以會放手一試

我今日都in 了雖然係傾計,但都唔簡單
我仔仔應該無你仔仔做得咁好
不過唔緊要啦,已經盡了力
我仔仔中規中矩
最壞打算就sfa ,再加跨區抽LS

小曳人 發表於 21-2-19 15:59
可能我唔係住41,所以無呢個煩惱..

我會揀YW,要入LS,成績夠top,YW插班入都仲得

知唔知YW跳船能力有幾高?通常要級幾多名先插到SPB/DB/LS/SPCC? 謝謝

PTL_L 發表於 21-2-25 15:36
因為SFA我都接受到,所以會放手一試

感覺上今年SFA個收生模式令好多家長對SFA有質疑

jennylady 發表於 21-2-25 19:55

其實都唔使咁擔心,去到第三round,扣除有啲去咗神校,有啲自行抽中,我自己覺得機會應該大於½。小朋友有能力去到3rd in已經好叻仔。我小朋友去見第二間神校忽然之間啞左(emoji)(emoji)見YW開籠雀咁,有時啲嘢就係整定(emoji)

jennylady 發表於 21-2-25 19:55

如果你跨區都考慮放棄YW,咁我喺本區係咪都應該要放棄YW好呢(emoji)(emoji)死啦好難決定啊